Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 50 min
Éléments de cette leçon
Roodkapje
Slide 1 - Diapositive
Roodkapje
* Hoe kennen wij het sprookje?
* Hoe ging het sprookje vroeger?
*Welke betekenis heeft het sprookje eigenlijk?
*Is het sprookje overal op de wereld hetzelfde gebleven?
*Sprookje op rijm
* Jullie opdracht
Slide 2 - Diapositive
Hoe kennen wij het sprookje
Slide 3 - Diapositive
Hoe ging het sprookje vroeger
Middeleeuwen
In Europa werd Roodkapje in de middeleeuwen een echt volksverhaal. Volwassen vrouwen vertelden het aan hun kinderen om hen iets te leren over wat wel of juist niet te doen. Het was in deze tijd echter nog niet te vergelijken met het sprookje dat wij nu kennen. Het verhaal kende vaak een slechte afloop en was voornamelijk bedoeld voor jongvolwassenen.
Slide 4 - Diapositive
Charles Perrault
De Franse auteur Charles Perrault was in 1695 de eerste die dit soort volksverhalen en sprookjes bundelde. Net als de middeleeuwse volksverhalen had het verhaal van Roodkapje bij Perrault ook een heel ander karakter. Zo eindigde Roodkapje naakt in het bed van de wolf en werd zij uiteindelijk opgegeten zonder vervolgens gered te worden. .
Slide 5 - Diapositive
Betekenis
Het rode kapje staat voor menstruatie, een jong meisje dat volwassen wordt.
Slide 6 - Diapositive
Het bos staat voor gevaar, een risicozone voor jonge mensen die zich presenteert als een beproeving, als het overgangsritueel voor een gemeenschap, waarmee wordt laten zien dat hun kinderen de volwassenheid hebben bereikt.
Slide 7 - Diapositive
Het grootste risico dat dit bos omvat komt in de vorm van de wolf. Dit dier staat symbool voor het wilde en het irrationele, voor de verleiding, voor de man.
Slide 8 - Diapositive
De wolf vraagt Roodkapje van het pad af te gaan en bloemetjes te plukken. Wat zou dat betekenen?
Slide 9 - Question ouverte
Het jonge meisje slaagt erin om het bos door te komen en ze betreedt het huis van haar grootmoeder, die ze in bed aantreft omdat zij ziek is. Dit lijkt allemaal nog ontzettend veel op ons klassieke verhaal, hier bestaat geen twijfel over, maar hier komen de veranderingen…
Slide 10 - Diapositive
De grootmoeder zegt tegen het meisje dat ze het brood en de melk moet houden en dat ze het vlees dat in de keuken voor haar klaarligt moet opeten. Roodkapje doet dit en hongerig als ze is verslindt ze het vlees. Hierna krijgt ze de volgende opdracht van haar grootmoeder: ze moet haar kleren uittrekken, kledingstuk voor kledingstuk, deze in de toekomst verbranden en naast haar grootmoeder in bed komen liggen.
Slide 11 - Diapositive
Het jonge meisje stemt toe, nieuwsgierig, maar zonder enige twijfel, zonder na te denken over hoe vreemd de situatie eigenlijk is. Zodra ze in het bed van haar grootmoeder kruipt, ontdekt Roodkapje dat het niet haar grootmoeder, maar de wolf is die daar ligt, die begint te schaterlachen en haar ervan op de hoogte stelt dat het vlees dat ze net heeft opgegeten het vlees van haar grootmoeder was. Ze heeft dan ook een verschrikkelijke zonde begaan, kannibalisme. Vervolgens verslindt de wolf Roodkapje.
Slide 12 - Diapositive
De symboliek is onuitgesproken aanwezig in elk personage: In de wolf die de seksuele en gewelddadige wereld voor moet stellen. In de oude vrouw die verslonden wordt door het jonge meisje, wat symbool staat voor het oude dat vervangen wordt door het nieuwe. En in Roodkapje, die laat zien hoe dwaas en naïef het nieuwe kan zijn door een van de grootste heiligschennissen te plegen die een mens kan plegen: kannibalisme.
Slide 13 - Diapositive
Is het sprookje overal op de wereld hetzelfde gebleven?
Het verhaal van Roodkapje komt voort uit het verhaal De wolf en de kinderen dat in de eerste eeuw na Christus opdook in het Midden-Oosten. Van hieruit verspreidde het verhaal zich naar Europa, Afrika en later naar Azië. Omdat de overlevering grotendeels mondeling verliep, ontstonden er verschillende versies van het verhaal. De Chinese Roodkapje werd bijvoorbeeld door een tijger opgegeten en in Iran was het meisje een jongen. Ook in Europa veranderde het verhaal in de loop van de tijd. Zo was Roodkapje in de eerste versies vaak een rondborstige maagd en werd zij in de latere verhalen juist geportretteerd als een kleuter.
Slide 14 - Diapositive
En nu een andere versie
Van Roald Dahl, op rijm!
Slide 15 - Diapositive
Slide 16 - Vidéo
Nu zijn jullie aan de beurt!
Kies een sprookje met je groepje.
Maak in de komende lessen de opdrachten die beschreven staan in het document 'project sprookje'.