Grote aardbeving Myanmar

Grote aardbeving Myanmar
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
LezenPraktijkonderwijsLeerjaar 1

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Grote aardbeving Myanmar

Slide 1 - Diapositive

Grote aardbeving in Myanmar
In Zuidoost-Azië was vrijdag een zware aardbeving. De aardbeving was het hevigst in het land Myanmar. Maar hij werd ook in Thailand, Vietnam en China gevoeld. Zó sterk was de beving.

Slide 2 - Diapositive

In Zuidoost-Azië was een aardbeving. In welk land kon je die het beste voelen?

Slide 3 - Diapositive

Het leger
In Myanmar is veel kapot. Ook zijn er bijna 2 duizend doden. En er zijn duizenden mensen gewond. Toch wisten we niet meteen heel veel over deze aardbeving. Dat komt omdat in Myanmar het leger de baas is. Veel inwoners van het land willen dat niet. In Myanmar wordt dan ook al jaren gevochten. Het land heeft daardoor ook bijna geen contact met andere landen. En er is weinig bekend over wat daar gebeurt.

Slide 4 - Diapositive

Schudden
Het was vrijdag in de middag. Toen begon de aarde in Myanmar te trillen. Alles begon te schudden en gebouwen stortten in. Het midden van de aardbeving lag bij de stad Mandalay. Daar was de aardbeving het sterkst. Want in het midden van een aardbeving vindt de schok plaats. Maar zo’n schok kun je ook veel verder nog voelen. Een aardbeving kan zo een groot gebied verwoesten

Slide 5 - Diapositive

Hoe komt het dat de aardbeving het sterkst was bij de stad Mandalay?

Slide 6 - Diapositive

Hoe komt het dat we pas later dingen te horen kregen over de aardbeving in Myanmar?

Slide 7 - Diapositive

Het leger
Jan uit Nederland woont in Myanmar. Hij zegt: ‘Op internet zie je veel over Thailand. En over de schade die daar is door de aardbeving. Dat vind ik niet eerlijk. Want de mensen in Myanmar hebben meer hulp nodig. Dus ik vind dat er meer aandacht voor dat land moet komen.

Slide 8 - Diapositive

Jan woont in Myanmar. Wat vindt hij niet eerlijk?

A. Hij vind het niet eerlijk dat er een aardbeving is geweest in Myanmar. En dat er helemaal geen hulp is voor de mensen in Myanmar.
B. Hij vindt het niet eerlijk dat er meer aandacht is voor Thailand dan voor Myanmar. Want in Myanmar is meer hulp nodig.
C. Hij vind het niet eerlijk dat er in Myanmar veel meer schade is door de aardbeving dan in Thailand. Op internet is daar veel over te zien.


Slide 9 - Diapositive

Een kracht van 7,7
De aardbeving in Myanmar had een kracht van 7,7. Wat betekent dat getal? De kracht van een aardbeving kun je meten met een apparaat: de seismometer. Het meet hoe hard de grond trilt. Trilt de grond heel hard? Dan krijgt de beving een hoger cijfer. Een beving met een kracht van 1 kun je nét voelen. Maar een beving van 7,7 heeft een grote kracht. Een aardbeving met zo’n kracht verwoest veel. Dat zie je nu goed in Myanmar.

Slide 10 - Diapositive

Door welke dingen in de tekst weet je dat de aardbeving in Myanmar een heel zware aardbeving was? 

A)  De aardbeving had een kracht van 7,7.
B) De aardbeving heeft veel verwoest.
C) De aardbeving vond op vrijdag in de middag plaats.
D) De aardbeving was ook in andere landen te voelen.
E) De aardbeving was op internet te zien.
F) De schok vond plaats in het midden van de aardbeving.






Slide 11 - Diapositive

Hulp
Maakt een krachtige aardbeving altijd veel kapot? Dat hoeft niet. Sommige landen zijn goed voorbereid op een aardbeving, zoals Japan. De gebouwen bewegen daar mee met een beving. Armere landen hebben geen geld voor zulke gebouwen. Bij een beving stort er dan van alles in. Er is dan ook veel meer hulp nodig. Dat is ook zo in Myanmar. Gelukkig is de eerste hulp nu in dat land aangekomen. Er zijn mensen die komen helpen. Zij zoeken daar naar mensen. Of ze zorgen voor mensen die gewond zijn. Er zijn ook landen die spullen sturen. Bijvoorbeeld tenten, dekens en water. En in Nederland kun je geld geven. Daar kunnen de mensen in Myanmar ook mee geholpen worden.

Slide 12 - Diapositive

Waarom is er veel hulp nodig in Myanmar?

Slide 13 - Diapositive