Cette leçon contient 14 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 30 min
Éléments de cette leçon
Slide 1 - Diapositive
Programma
- Stukje van een documentaire kijken
- Feiten en cijfers Social Media
- Test jezelf
Opdracht: 'Mijn klasgenoot online'
Slide 2 - Diapositive
Slide 3 - Diapositive
Geloof jij alles wat je ziet?
En wat laat jij van jezelf zien?
Slide 4 - Diapositive
Slide 5 - Vidéo
Social Media verslaving
Verslaving aan Facebook, Twitter en ander socialmedia heeft veel overweg met een chatverslaving. Men wil continu op de hoogte blijven van wat anderen doen, nieuws, roddels en meer. De beloning van erkenning, likes, retweets en contact is groot voor iemand die verslaafd is socialmedia. De persoon in kwestie zal moeilijk inzien dat hij/zij verslaafd is aan socialmedia, want Facebook en andere kanalen worden vaak gezien als een andere vorm van een nieuwsbron. De interactie ziet men als sociaal zijn. Maar wanneer ook hier weer de offline contact steeds minder wordt en men geen dag zonder een like of tweet kan, of zelfs bij offline contactmomenten op Facebook zit, is de kans groot dat er een serieuze verslaving verborgen houdt.
Slide 6 - Diapositive
Symptomen van een internetverslaving
Continu online (willen) zijn dan gewoonlijk
Zich niet aan opgestelde limieten (door bijv. ouders) houden, ongehoorzaamheid
Minder offline sociale contacten en activiteiten ondernemen
Slechtere prestaties op school of werk
Depressie
Afzonderen en/of volledige verdiept zijn in spel, chatten e.d. Traag of niet reageren op externe prikkels
(Stiekem) toch doorgaan met de internetactiviteiten, ondanks opgestelde consequenties
Slide 7 - Diapositive
Deze symptomen hoeven niet allemaal voor te komen bij een internetverslaving. Anderzijds betekent het voorkomen van één van de symptomen niet automatisch dat iemand verslaafd is. Iemand die veel gebruikmaakt van het internet kan dit evengoed voor werk, studie of andere doeleinden doen. Er is pas sprake van verslaving wanneer er een innerlijke drang naar internetgebruik ontstaat en het normaal functioneren beïnvloed wordt.
Een groot gevaar schuilt erin dat de persoon niet het gevoel heeft in een sociaal isolement terecht te komen. Op internet worden vaak vele virtuele vrienden gemaakt. Dit gaat ten koste van andere relaties met vrienden, familie en kennissen. Men raakt in extreme mate verwikkeld en verslaafd aan het chatten waardoor men niet meer zonder kan functioneren. Andere dagelijkse taken worden niet langer uitgevoerd. Zo laat men hier bijvoorbeeld afspraken voor vallen, eet men minder of onregelmatig of laat men het slapen.
Zonder erbij na te denken, pakken jongeren continu hun mobiel erbij om toch even te kijken. Op welke manieren kunnen jongeren deze verslaving doorbreken?