Oeigoeren

Oeigoeren
1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeMiddelbare schoolvmbo k, gLeerjaar 2

Cette leçon contient 26 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Oeigoeren

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat zie je op deze foto?
timer
0:30

Slide 2 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

timer
1:00
Oeigoeren

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Deze les
- Leerdoelen bespreken.
- Uitleg theorie. 
- Opdracht.
- Quiz
- Evalueren.

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
Aan het eind van de les...
- Kun je uitleggen wie de Oeigoeren zijn. 
- Kan je op de kaart het gebied aanwijzen waar de Oeigoeren wonen. 
- Kan je uitleggen welke maatregelen de Chinese overheid tegen de Oeigoeren neemt. 

Slide 5 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wie zijn de Oeigoeren?
Inwoners zijn Oeigoeren: 
- Turks steppevolk (nomaden)
- Turkse taal
- Islam

Xinjiang is belangrijk voor China vanwege aardolie, aardgas en steenkool. Ook de nieuwe zijdenroute loopt door Xinjiang. 

Slide 6 - Diapositive


De Oeigoeren hebben een ander uiterlijk en een andere cultuur en taal dan de Han-Chinezen. 

Als je kijkt naar de geschiedenis van de Oeigoeren, kennen ze meerdere overheersers. De belangrijkste hiervan was het Mongoolse keizerrijk. 

Rond het begin van de 13e eeuw werd dit gebied veroverd door Dzjengis Khan, de stichter van het Mongoolse rijk. Voorafgaand aan deze overheersing was het Oeigoerse volk een volk met veel diverse religies, maar door de overheersing van de Mongolen gingen de Oeigoeren deel uit maken van de islamitische wereld.
 De Oeigoeren hebben hun eigen identiteit echter nooit opgegeven en accepteren het Chinese bestuur niet. Ze kozen vanwege het streven naar zelfstandigheid een lichtblauwe vlag met een halve maan; gebaseerd op de vlag van Turkije.

In het begin van de twintigste eeuw werd China geteisterd door staatsgrepen en een burgeroorlog. De Oeigoeren grepen hierdoor hun kans om zichzelf uit te roepen tot de Islamitische Republiek Oost-Turkestan. Dit was geen succes, want een jaar later werd deze al weer opgeheven.

Vanaf 1949 hoort dit gebied bij China. 


Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Chinezen in Xinjiang
Xinjiang is een autonome provincies

‘Meer Chinees’ maken door aanleg infrastructuur en migratie:
Het Han-Chinezen aantrekkelijk maken naar Xinjiang te verhuizen. 

Oeigoeren zijn niet blij met de Chinese bemoeienis.

Slide 8 - Diapositive

In de grondwet van China wordt geschreven dat de republiek de Oeigoeren autonomie garandeert. De regio zou dus zelf beslissingen mogen nemen. De werkelijkheid is echter van het begin af aan al anders. De regering stelde subsidies in om Chinezen vanuit de kustgebieden te laten verhuizen naar het dunbevolkte Xinjiang. Dit heeft succes gehad want na 1949 daalde het aandeel van de Oeigoeren in de regio van 75 naar 45 procent. Tussen de beide bevolkingsgroepen heerst spanning en wantrouwen. Ook wordt de uitoefening van het islamitisch geloof gehinderd, door bijvoorbeeld geen toestemming te geven voor de toegang tot een pelgrimsreis naar Mekka.
Oeigoeren in Xinjiang
Xinjiang:
- Noordwesten van China 
- Woestijnachtig, oasen met landbouw
- 22 miljoen mensen
- Cultuur van de inwoners past niet bij China.



Slide 9 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 10 - Diapositive

Het woon- / leefgebied van de Oeigoeren ligt dus in het noordwesten van China. De regio Xinjiang is ongeveer 40 keer zo groot als Nederland.
Provincie Xinjiang, noord-westen van China.

Slide 11 - Diapositive

Het woon- / leefgebied van de Oeigoeren ligt dus in het noordwesten van China. De regio Xinjiang is ongeveer 40 keer zo groot als Nederland.

Slide 12 - Diapositive

Dit is het leefgebied van de Oeigoeren. Dit gebied wordt ook wel de Tarimbekken genoemd. Rondom deze Tarimbekken liggen drie hooggebergten; namelijk de Tiensjan (noorden), Pamir (westen) en de Kunlun (zuiden). Tussen deze hooggebergten ligt voor een groot deel de Taklamakanwoestijn.
Chinese overheid
  • Demonstraties 2009
  • Controle d.m.v. camera's
  • Afluistersystemen
  • Heropvoeding
  • Chinese taal 
  • Wetgeving
  • Dwangarbeid

Slide 13 - Diapositive

Nadat er in 2009 verschillende protesten waren door de Oeigoeren om weer zelfstandig te worden, en ook een aantal terroristische aanslagen, vond de Chinese overheid dat het tijd werd voor actie. De Oeigoerse bevolking wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Dit doet de overheid met de extreemveel camera’s die zijn geplaatst. Als je met meer dan drie personen bij elkaar komt, word je al opgepakt en meegenomen. Ook zijn er overal afluistersystemen geplaatst. Zodra er maar iets wat ‘onacceptabel’ wordt beschouwd gezegd wordt, word je ook opgespoord en meegenomen. De Oeigoeren komen dan terecht in zogeheten heropvoedingskampen. Mensen die daarin vastzitten krijgen geen rechtszaak en hebben ook geen recht op een advocaat. Ze zitten daar maanden, wie weet wel jaren, vast zonder dat ze weten wanneer ze voldoende getransformeerd zijn. De Chinese regering zegt dat ze in de heropvoedingskampen de Chinese taal en wetgeving krijgen aangeleerd. Daarnaast moeten ze werken in kledingfabrieken. 
Chinese overheid
  • Etnische genocide 
  • Indoctrinatie
  • Mishandeling
  • Seksueel misbruik
China Papers
  • Propaganda 

Slide 14 - Diapositive

In plaats van de schijn-ophoudende heropvoedingskampen worden de Oeigoeren mishandeld en geïndoctrineerd. Ook is er sprake van seksueel geweld en misbruik. De mensen die in zo’n kamp gevangen zitten, kunnen moeilijk ontsnappen. Het is een soort van gevangenis. De kampen zijn namelijk streng beveiligd met bewakers, en er zit een heel hekwerk omheen met daarbij prikkeldraad.

De waarheid wordt vaak ontkent door de Chinese overheid. Mensen als journalisten mogen niet in de buurt van deze kampen komen. De enige mogelijkheid om dichtbij te komen is om mee te gaan met een propagandatour vanuit de Chinese instanties. Daarbij wordt alles wat China voor de regio doet de hemel in geprezen, met als doel te laten zien dat er niets van de beweringen waar is. 

In 2019 kwam er dan toch hard bewijs door middel van de Xinjiang Papers. Dat is een verzameling van 400 pagina’s van interne Chinese overheidsdocumenten. In deze documenten wordt het overheidsbeleid met betrekking tot de Oeigoeren beschreven. In een van de documenten staat bijvoorbeeld dat de gevangenen "nooit mogen ontsnappen", dat ze tot "berouw" moeten worden bewogen en dat overtredingen moeten worden bestraft. Verder kun je ook lezen dat et leven van de gedetineerden tot in detail gecontroleerd wordt met vaste slaapplaatsen, vaste plaatsen in de klassen en rijen. Ook zijn er gedragsregels die bepalen wanneer ze zich moeten wassen, naar toilet moeten gaan, mogen eten, studeren en slapen.

China beweert nog steeds dat er niets van waar is, en dat dit propaganda van Westerse landen is. 

Slide 15 - Diapositive

In China zelf is het onmogelijk om te gaan demonstreren tegen de zogenaamde heropvoedingskampen. Als je dat doet, word je direct opgepakt. In andere landen gaan mensen wel de straat op om te zorgen voor aandacht voor dit probleem. 

Mensen die vragen stellen over waar hun familieleden zijn worden ook onder toezicht gezet. Vaak worden ze ook opgepakt. Chinese ambtenaren zijn getraind op het geven van antwoord op de gestelde vragen. Hier is een handleiding voor. 

In eerste instantie moeten ze vertellen dat hun familieleden een opleiding volgen. Als er doorgevraagd wordt waarom het niet mogelijk is om de familieleden te bezoeken dan moeten ze uiteindelijk zeggen dat hun verwanten zijn ‘geïnfecteerd’ door ‘het virus van het islamitisch radicalisme’ en dat ze daarom in quarantaine moeten om te kunnen genezen. Er tegenin gaan heeft geen zin, dit kan namelijk gevolgen hebben voor de verblijfsduur van hun familieleden. 


Boycot op China
- Human Rights Watch.
- Onafhankelijk onderzoek.


Slide 16 - Diapositive

In 2021 verscheen een rapport van Human Rights Watch waarin werd gesteld dat de Chinese overheid zich dus schuldig maakt aan misdaden tegen de Oeigoeren in Xinjiang. De mensenrechtenorganisatie riep op tot een onafhankelijk onderzoek en wil dat de verantwoordelijke functionarissen worden gestraft.
Dit onderzoek werd later in hetzelfde jaar nog afgerond. De conclusies werden gebaseerd op getuigenissen van zo’n 30 getuigen en experts. Daarin komt naar voren dat China Oeigoeren opsluit en mishandeld.

Dit onderzoek zorgde ervoor dat China door veel landen wordt bestempeld als een land dat genocide pleegt. Een voorbeeld hiervan is Nederland, en ook landen als Canada en de Verenigde Staten hebben dezelfde mening. 
Kijkvragen video
1. Noem drie verschillen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen. 
2. Waarom is de Xinjiang provincie belangrijk voor China?
3. Wat vinden de Chinezen van deze heropvoedingskampen?
4. Wat vind jij van deze heropvoedingskampen? Leg je antwoord uit. 
5. Extra: bedenk zelf een vraag over deze video.

Slide 17 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 18 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Antwoorden vergelijken
Bespreek je antwoorden met die van je buurman of buurvrouw. 
  • Welke antwoorden zijn hetzelfde? 
  • Welke antwoorden zijn anders?
timer
1:00

Slide 19 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Antwoorden op de kijkvragen
1. Noem drie verschillen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen. 
2. Waarom is de Xinjiang provincie belangrijk voor China?
3. Wat vinden de Chinezen van deze heropvoedingskampen?
4. Wie heeft er zelf nog vragen bedacht?

Slide 20 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Evaluatie

Slide 21 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wie zijn de Oeigoeren?
timer
0:30

Slide 22 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Welk geloofsovertuiging hebben de Oeigoeren?
timer
0:20
A
Christendom
B
Islam
C
Boeddhisme
D
Hindoeïsme

Slide 23 - Quiz

Cet élément n'a pas d'instructions

Hoe heet de provincie waar de Oeigoeren wonen?
timer
0:20
A
Qinghai
B
Xinping
C
Xinjiang
D
Ningxia

Slide 24 - Quiz

Cet élément n'a pas d'instructions

Welke maatregelen neemt Chinese overheid tegen de Oeigoeren?
timer
0:30

Slide 25 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat vonden jullie van deze les?
😒🙁😐🙂😃

Slide 26 - Sondage

Cet élément n'a pas d'instructions