Sector 06 Schilderkunst

Sector 06 
1 / 31
suivant
Slide 1: Diapositive
OotmSecundair onderwijs

Cette leçon contient 31 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 70 min

Éléments de cette leçon

Sector 06 

Slide 1 - Diapositive

Grej of the day
We bekijken het fragment dat Ine heeft klaar staan!

Slide 2 - Diapositive

Waar zou de les over gaan?

Slide 3 - Carte mentale

SCHILDERKUNST
Schilderkunst is een beeldende kunst waarbij lijnen en kleuren met verf aangebracht worden op een plat vlak. Dat klinkt misschien als een heel ruime definitie, maar zowel de manieren om dat te doen als de soorten verf en mogelijke ondergronden zijn ontelbaar.

Slide 4 - Diapositive

SCHILDERKUNST
De schildertechniek gaat over de technische middelen en de ambachtelijke methoden die gebruikt worden om een schilderij of muurschildering te maken.
De schilderstijl gaat over het geheel van uitdrukkingsvormen die de schilder in een bepaalde periode kenmerken.

Slide 5 - Diapositive

Geef een schildertechniek

Slide 6 - Question ouverte

Encaustic schilderen
Ook wel bekend als hete was schilderen bestond al in het oude Egypte en in de Grieks-Romeinse oudheid. Hiervoor werden wasstaafjes verhit en gecombineerd met verschillende kleurpigmenten. Dit werd vervolgens in zowel warme, vloeibare toestand als in koud, harde toestand op een spatel of kwast aangebracht.

Slide 7 - Diapositive

Fresco
Muurschildering op vers, vochtig kalkpleister wordt fresco schilderen genoemd (Italiaans: fresco = vers). Dit wordt gedaan met kleurpigmenten gemengd in water. Het verse kalkpleister dient als bindmiddel. Er moet snel worden gewerkt, zodat de kleuren in het vochtige pleisterwerk kunnen worden opgenomen. Het moeilijke aan fresco is dat fouten niet gecorrigeerd kunnen worden.


Slide 8 - Diapositive

Tempera
Tempera schilderen (lat. temperare = mengen) vertoont eveneens 
een snel droogproces. Het betreft een in water oplosbaar soort, dat
 wordt gebruikt als bindmiddel voor de kleurpigmenten caseïne 
(caseïne tempera). Het is een waterbestending soort, waarvan het
bindmiddel bestaat uit een mengsel van eigeel en vernis op basis 
van lijnolie. Afhankelijk van de gekozen verhouding krijg je 
eitempera of olietempera.


Slide 9 - Diapositive

Olieverf schilderen

De uitvinding van het olieverf schilderen werd bedacht door de Nederlanders in de 15e eeuw. 
De Vlaamse schilder Jan van Eyck wordt vaak gecrediteerd als de uitvinder van het olieverfschilderij, hoewel hij zijn schilderijen maakte in een gemengde techniek van olieverf en tempera schilderen.


Slide 10 - Diapositive

Olieverf schilderen

Fijn gewreven kleurpigmenten worden vermengd met drogende oliën (walnoot-, papaver-, lijnolie, enz.). Verschillende verfstoffen (b.v. terpentijn of vernis) dienen als verdunner voor de verf. Toevoegingen zorgen voor een sneller droogproces en een gewenst mat of glanzend oppervlak. Als ondergrond worden gegrondverfde houten panelen, canvas of karton gebruikt. 

In tegenstelling tot tempera heeft olieverf een sterkere helderheid en kunnen met olieverf vloeiende kleurovergangen worden bereikt. Deze verf kan in meerdere flinterdunne, glacerende (doorschijnende) lagen over elkaar heen worden geschilderd (laagschilderen), maar ook dekkend tot pasteus (dik opgebracht) met een penseel of spatel. Vanwege de vele mogelijkheden werd deze techniek tot het midden van de 20e eeuw het meest gebruikt.


Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

Aquarel schilderen

Fijngemalen pigmenten gebonden met wateroplosbare Arabische gom, pasta en zetmeel worden gebruikt bij het aquarelleren (Italiaans: aquarello = aquarel) in een geglazuurde applicatie van verf.

Het kenmerkende van deze techniek is de transparantie ervan. Papier als ondergrond voor schilderijen lijkt doorschijnend en meestal wordt nat-in-nat gebruikt, dat wil zeggen dat het sterk absorberende papier met een spons wordt doordrenkt en vervolgens de met water verdunde aquarelverf met een penseel van zacht haar wordt opgebracht. Kleuren lopen in elkaar over en zo ontstaan vloeiende overgangen.



Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Gouache schilderen

Deze dekkende kleurschildering (Frans gouache = dekkende kleur) kan op verschillende manieren worden gebruikt en is vandaag de dag algemeen bekend door de verfdozen op school. Aan de kleurpigmenten worden witte vulstoffen toegevoegd, die leiden tot een ondoorzichtige, mat uitziende kleur. Arabische gom of plantaardige lijm wordt gebruikt als bindmiddel, waardoor de verf wateroplosbaar wordt. De ondergrond kan worden afgewisseld en lichte kleuren kunnen worden gebruikt bovenop donkerder tinten die al zijn opgedroogd. Het is echter ook mogelijk om met sterk verdunde kleuren glacerend te werken. Deze techniek werd in de Middeleeuwen gebruikt, bijvoorbeeld in de miniatuurschilderkunst.



Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Diapositive

Acryl schilderen

De productie van synthetische bindmiddelen was een belangrijke stap voor de schilderkunst. Acrylverven werden in de jarig vijftig door kunstenaar ontdekt. Omdat acrylverf zeer snel droogt, kunnen in korte tijd meerdere lagen over elkaar heen worden geschilderd.
Bij het verven op nummer wordt ook gebruik gemaakt van acrylverf op basis van water. Acryl schilderen is een van de makkelijkste technieken binnen de het schildersvak.




Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Diapositive

SCHILDERSTIJLEN
Een schilderstijl is de wijze waarop is geschilderd. Er bestaan hierbij veel paren van contrasterende begrippen, bijvoorbeeld abstracte kunst tegenover figuratieve kunst, impressionistisch tegenover expressionistisch en fijnschilderkunst tegenover informele of materieschilderkunst.
Een veel breder begrip dan schilderstijl is kunststroming.

Even wat voorbeelden om het duidelijk te maken!

Slide 19 - Diapositive

van Gogh

Slide 20 - Diapositive

Picasso

Slide 21 - Diapositive

Pissarro

Slide 22 - Diapositive

Matisse

Slide 23 - Diapositive

Lautrec

Slide 24 - Diapositive

Schiele

Slide 25 - Diapositive

Hockney

Slide 26 - Diapositive

Mondriaan

Slide 27 - Diapositive

Turner

Slide 28 - Diapositive

Monet

Slide 29 - Diapositive

Manet

Slide 30 - Diapositive

PRAKTISCHE OPDRACHT
Jullie krijgen allemaal een schilder op nummer papier en een kunstenaar toegewezen.
Je gaat de nummers schilderen in de stijl van de gekregen kunstenaar.
Hoe ga je te werk? 
  • Doe eerst onderzoek naar de stijl van de kunstenaar
  • Neem de kleuren die je nodig hebt op een stuk papier
  • zorg dat je water hebt en een dun penseel
  • geduld is je beste vriend

DEADLINE: Foto van je kunstwerk tegen het eind van de les in de uploadzone.


Slide 31 - Diapositive