- Prends ton livre ABC Delf, ton reader, ton Plenda et ton cahier.
- Ouvre ton livre ABC Delf sur la page 18-19.
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
FransMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2
Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 60 min
Éléments de cette leçon
Bonjour !
- Prends ton livre ABC Delf, ton reader, ton Plenda et ton cahier.
- Ouvre ton livre ABC Delf sur la page 18-19.
Slide 1 - Diapositive
10:35-10:40 - Leerlingen komen binnen, en pakken hun spullen. Zij krijgen instructie om pagina's 18 en 19 erbij te pakken, zodat zij de te maken opdrachten al voor hun neus hebben liggen.
Programme
- But : Tu comprends les instructions. - Répétition / Planning - Écouter : ex. 5-8, pages 18-19 - Lire : ex. 10-12, pages 59-61
Slide 2 - Diapositive
10:40-10:45 - De lesdoelen en de planning worden uitgelegd. Hierbij wordt ook verwezen naar de weekplanning, en het doel + programma worden op het whiteboard gezet. Zo kunnen leerlingen dit rustig nakijken.
Répétition : les verbes
Wat zijn prendre, faire, être, aller & avoir in het Nederlands?
Match de volgende vervoegingen aan het juiste hele werkwoord: je vais, tu es, il a, nous faisons, vous prenez, elles vont
timer
1:00
Slide 3 - Diapositive
10:45-10:48 - Hoewel leerlingen geen huiswerk hebben meegekregen, wordt er wel wat van de vorige les herhaald. Dit om te kijken wat er is blijven hangen.
Leerlingen krijgen 3 minuten de tijd om te bedenken bij welk heel werkwoord de vervoegde vormen onderaan de slide horen. Dit schrijven zij op.
Devoirs : les verbes
Je vais (ik ga) = aller Tu es (jij bent) = être Il a (hij heeft) = avoir nous faisons (wij doen/maken) = faire Vous prenez (jullie nemen / u neemt) = prendre elles vont (zij gaan) = aller
Slide 4 - Diapositive
10:48-10:50 - leerlingen krijgen de kans om te controleren of het goed ging. Dit wordt gedaan door beurten te geven, leerlingen delen hun antwoord. Klasgenoten mogen hierop reageren, of ze het ermee eens zijn of niet. Uiteindelijk komen de goede antwoorden van de slide op het bord te staan.
10:50-10:55 - de planning voor de week wordt op het bord gezet. Leerlingen worden eraan herinnerd dat dit is wat zij gaan doen deze week. Daarna pakken leerlingen hun Plenda, en schrijven alvast huiswerk voor vrijdag in magister: dit zal leerwerk zijn, en afmaken wat in de les niet afkomt (dit is nagenoeg elke week het huiswerk). De docent instrueert om dit op te schrijven in de Plenda, en zet het huiswerk op het bord.
Écouter: exercices 5-8 (p. 18-19)
De klas wordt zometeen in 4 groepen verdeeld.
Groep 1 vertaalt de vragen + antwoorden van exercice 5, groep 2 doet dit voor exercice 6, groep 3 voor exercice 7, groep 4 voor exercice 8. Zoek ook met de reader de Franse woorden voor de plaatjes op!
Jullie krijgen hier 5 minuten voor. Daarna vraag ik elke groep om de gevonden vertalingen met de klas te delen. Schrijf ze dus op!
timer
1:00
Slide 6 - Diapositive
10:55-11:03 - De klas krijgt opdracht om de te maken exercices alvast te bekijken. Ze worden echte ropgedeeld in willekeurige groepen (via Magister > hulpmiddelen > groepen). Elk van deze groepen, het worden er 4, focust zich op 1 opdracht. De verdeling van groepen en opdrachten staat in de slide. Zij gaan bekijken wat de vragen zijn, en bedenken wat er precies gevraagd wordt. Daarbij kunnen zij elkaar ondersteunen, maar ook hun reader gebruiken, waar al een hoop woorden uit de opdrachten in staan. Na 5 minuten gaat er een timer, en wordt één persoon per groep gevraagd om te delen wat er in hun opdracht staat: wat zijn de vragen, wat willen ze weten in het boek? Doel is dus om duidelijk te krijgen waar leerlingen op letten moeten tijdens het luisteren.
Écouter: exercices 5-8 (p. 18-19)
Namens elk groepje: 1 iemand die in 1 minuut de gevonden vertalingen/woorden deelt.
timer
1:00
Slide 7 - Diapositive
11:03-11:07 - Leerlingen delen wat zij hebben gevonden.
Au travail !
Quoi? Maken exercices 5-8, pages 18-19 ABC Delf
Avec qui? Solo
Besoin d'aide? 1. We luisteren 2 keer. 2. Daarna kijken we direct na.
Temps? ca. 10 minuten voor alle opdrachten.
Pourquoi? Tu comprends les instructions.
Fini? 1. Controleer je antwoorden. 2. Begin met je huiswerk.
Slide 8 - Diapositive
11:07-11:17 - nu iedereen weet wat ze moeten weten na het luisteren, worden de audiofragmenten ingezet. Leerlingen luisteren telkens 2 keer: 1 keer het fragment in zijn geheel, 1 keer wordt het fragment per vraag opgeknipt. Direct na het luisteren van een fragment wordt er nagekeken, daarna gaat de groep door met de volgende opdracht. Net zo lang tot alle opdrachten (4 in totaal) geweest zijn.
Lire : ex. 10 t/m 12, pages 59-61
Net zoals vorige week moet je informatie uit teksten halen. De teksten zijn instructies.
Ga weer in de groepen van net zitten. Overleg met elkaar hoe je leesteksten aan kan pakken. Tijdens het overleg maak je samen exercice 10 op page 59. Help elkaar hierbij. Na 4 minuten kijken we na.
timer
1:00
Slide 9 - Diapositive
11:17-11:24 - leerlingen krijgen instructie om naar de leesopdrachten te gaan op blz. 60. Zij gaan opnieuw in de gemaakte groepen zitten, maar dit keer om samen de eerste leesopdracht te maken. Daarbij krijgen zij de kans om tips uit te wisselen en elkaar te helpen, zodat iedereen weer wat beter wordt in lezen. Dit omdat veel leerlingen nog moeite hebben met lezen in het Frans, maar ze het uiteindelijk wel moeten kunnen.
Au travail !
Quoi? Maken exercices 10, 11 et 12, pages 59-61 ABC Delf
Avec qui? Duos
Besoin d'aide? 1. Vraag je buurman/vrouw
Temps?
Pourquoi? Tu comprends les instructions.
Fini? 1. Laat me het gemaakte werk zien. 2. Leren: pages 9, 21-25, 31-33, 42, 44 reader
timer
1:00
Slide 10 - Diapositive
11:24-11:33 - de rest van de les krijgen leerlingen de tijd om aan het huiswerk te werken.
1. Wat je al goed kan (lezen/luisteren); 2. Wat je nog niet goed kan (lezen/luisteren); 3. Hoe je nog beter kan worden in lezen/luisteren.
Slide 12 - Diapositive
11:33-11:35 - het huiswerk wordt nog even kort herhaald, voor alle duidelijkheid.
Tijdens het werken aan huiswerk worden post-its uitgedeeld. Op deze post-its schrijven leerlingen voor vertrek wat zij al goed kunnen, waar zij nog aan moeten werken, en hoe zij beter denken te worden. Als een leerling dit heeft opgeschreven, mag hij/zij spullen pakken, naar de deur lopen, de post-it op de deur plakken en vertrekken. Bij de deur staat de docent, die leerlingen een fijne dag wenst.