Metabolieten (stofwisselingsproducten). Een metaboliet is een molecuul of verbinding die wordt gevormd tijdens het metabolisme, oftewel de stofwisseling.
Metabolieten zijn de chemische stoffen die ontstaan tijdens de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Ze worden gevormd wanneer het lichaam voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten afbreekt om energie te produceren of om andere noodzakelijke verbindingen te maken. Metabolieten kunnen onderverdeeld worden in
twee categorieën:
Primaire metabolieten: Deze stoffen zijn direct betrokken bij de groei, ontwikkeling en energieproductie van cellen. Voorbeelden zijn glucose, aminozuren en vetzuren.
Secundaire metabolieten: Deze stoffen worden vaak geproduceerd als bijproduct van het metabolisme, maar zijn niet direct betrokken bij de basislevensprocessen. Ze kunnen wel een rol spelen in verdediging tegen ziekteverwekkers, communicatie tussen cellen, of andere fysiologische functies. Voorbeelden zijn alkaloïden, flavonoïden en steroïden.
Metabolieten kunnen ook afvalstoffen zijn, zoals kooldioxide of ureum, die het lichaam moet elimineren. Het beheer van deze metabolieten is essentieel voor een goede gezondheid.