Les 3 Pesten, digitaal pesten!

Les 3
Cyberpesten!
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
SOVAVoortgezet speciaal onderwijs

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Les 3
Cyberpesten!

Slide 1 - Diapositive

Online Pesten (Cyberpesten), de Online wereld van kinderen & jongeren op social media 



Deze manier van pesten bestaat nog niet zo heel lang en is ook lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’. Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.
De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen. 

Slide 2 - Diapositive

Wat is Cyberpesten?
Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest maar dit overkomt ook zeker volwassenen. Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, SnapChat, What’s app, Games en chatrooms. Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden. Zie video: Wat is Digitaal Pesten Digitaal-of cyberpesten is het pesten via de digitale (virtuele wereld) media. Het betreft het opzettelijk zwart maken of afkraken van iemand door middel van vervelende/negatieve comments of juist het groepsgewijs negeren van juist 1 persoon. 

Slide 3 - Diapositive

Wist je dat....?!?
  • Zelfs 40 jaar later nog gevolgen van pesten, zowel bij de pestkop als bij de gepeste aldus onderzoek.
  • 2 tot 3 leerlingen per klas worden dagelijks gepest  1:10 CBS, 
  • 20 procent in de sport 1:5 (indicatie)
  • 20 procent van de bewoners in een bejaardentehuis wordt gepest 1:5
  • 500.000 werknemers jaarlijks slachtoffer van pesterijen op de werkvloer 1:8 TNO
  • 4 miljoen extra verzuimdagen p.j., totaal geschatte kosten 2,3 miljard euro TNO en 900 miljoen p.j. aanvullende kosten (zoals loondoorbetaling)
  • 2,2 miljard euro p.j. psychosociale arbeidsbelasting (zoals loonkosten)
  • maatschappelijke kosten: ziektebehandeling, uitkeringen, kosten voor verzuimbegeleiding, hoger personeelsverloop, imago schade, juridische kosten, extra zorg.

Slide 4 - Diapositive

En dat ...
meer dan
400.000 personen worden online gepest 1:5 CBS

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Er zijn ongekend veel mogelijkheden met Online Pesten.



Bijvoorbeeld veel kinderen die online spellen doen en tijdens het samen spelen met een vriend of vriendin geven ze even hun wachtwoord. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is, het account blijkt te zijn gehackt door dit vriendje. 
Leuk he!

Slide 7 - Diapositive

Online vrienden..
Dit gebeurt ook met zogenaamde online vrienden , die zeggen dan bijv: wil jij mijn kampioenspunten hebben ik speel dit spel niet meer? Ja graag! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) oooh wacht het omzetten van het account lukt niet. Ik moet eerst jouw login/wachtwoord intypen voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle kampioensspullen in je account hebt staan. Dit is een leugen! Je account wordt  van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen (die heeft die ander veranderd tezamen met het contactadres).

Slide 8 - Diapositive

Niet alleen ...
Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles daarmee doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten, zij denken dan dat jij dit bent. Zij weten dan niet dat jouw account gehackt is.

Slide 9 - Diapositive

(Her)ken de gevaren online
Online pesten kan voorkomen op alle social media, niet alleen in apps maar ook in games. De gevaren in de meest voorkomende platformen in 2020 zijn: SnapChat, TikTok, What's app, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest en LinkedIn. Er veel gevaren die wij tegen komen online .
Weet je welke gevaren er loeren op het net!!

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Wat is een "bangalijst" ?

Slide 12 - Question ouverte

Slide 13 - Vidéo

(Digitaal) pesten is op zich niet strafbaar en mensen moeten er vooral samen proberen uit te komen. Als het pesten langdurig aanhoudt en echt te ver gaat, dan kan er wel sprake zijn van een strafbaar feit. Daarvan kan je aangifte doen bij een politiebureau bij jou in de buurt. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal meeneemt naar het politiebureau, zoals: data en (exacte) tijdstippen
, email- en internetadressen (url) ,gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n), prints van chatlogs en mailberichten, bewaarde sms-berichten en  schermafdrukken (via printscreen of maak een foto)

Slide 14 - Diapositive