Door het verder kruisen van de (zwarte, heterozygote) F1 dieren ontstaat een F2 generatie. Maak een nieuw kruisingsschema voor deze generatie. Wat is de genotype verhouding van de F2?
1 / 15
suivant
Slide 1: Question ouverte
BiologieMiddelbare schoolvwoLeerjaar 4
Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 30 min
Éléments de cette leçon
Door het verder kruisen van de (zwarte, heterozygote) F1 dieren ontstaat een F2 generatie. Maak een nieuw kruisingsschema voor deze generatie. Wat is de genotype verhouding van de F2?
Slide 1 - Question ouverte
Slide 2 - Diapositive
Door het verder kruisen van de (heterozygote) F1 dieren ontstaat een F2 generatie. Je hebt net een kruisingsschema gemaakt. Hoeveel kans heeft een dier uit F2 op een bruine vacht?
Slide 3 - Question ouverte
Slide 4 - Diapositive
In een gezin hebben 2 jongens een aandoening. Hun zusjes zijn gezond (zie afbeelding). Leg uit of de aandoening dominant of recessief overerft
Slide 5 - Question ouverte
Dochter A heeft een vriend met dezelfde aandoening. Hun zoon krijgt de aandoening ook. Leg uit of zij homozygoot of heterozygoot is.
Slide 6 - Question ouverte
Bereken de kans dat het volgende kind van A een gezonde dochter is.
Slide 7 - Question ouverte
Slide 8 - Diapositive
Slide 9 - Diapositive
Hiernaast is een stamboom weergegeven van een familie waarin aangegeven staat wie de bittere stof PTC kunnen proeven. Dit is erfelijk bepaald. Leg uit of deze eigenschap mogelijk op een gen op het X-chromosoom ligt.
Slide 10 - Question ouverte
Slide 11 - Diapositive
Slide 12 - Diapositive
We kruisen een plant met witte bloemen (BwBw) met een plant met rode bloemen (BrBr). 1. Bepaal de genotypeverdeling in de F1 en vervolgens in de F2. 2. Geef de fenotypeverdeling in de F2.
Slide 13 - Question ouverte
Slide 14 - Diapositive
Een man met bloedgroep A en een vrouw met bloedgroep AB krijgen een kind met bloedgroep B. Wat zegt dit over het genotype van de man? Gebruik eventueel een stamboom/kruistabel