Waarom is het scheldwoord homo kwetsend?

Waarom is het scheldwoord homo kwetsend?
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Waarom is het scheldwoord homo kwetsend?

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoel
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen uitleggen waarom het scheldwoord homo kwetsend is en kunnen zij reflecteren op hun eigen gedrag en taaluitingen.

Slide 2 - Diapositive

Begin de les met het duidelijk maken van het leerdoel aan de leerlingen. Dit helpt hen om te begrijpen wat ze aan het einde van de les zullen leren.
Wat weet je al over waarom het scheldwoord homo kwetsend is?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat betekent het scheldwoord homo?
Het scheldwoord 'homo' wordt vaak gebruikt om iemand belachelijk te maken of te beledigen. Het verwijst naar iemand die homoseksueel is.

Slide 4 - Diapositive

Begin de presentatie door de betekenis van het scheldwoord 'homo' uit te leggen. Vraag de leerlingen wat zij al weten over dit scheldwoord.
Waarom is het kwetsend?
Het scheldwoord 'homo' is kwetsend omdat het de seksuele oriëntatie van mensen belachelijk maakt en impliceert dat homoseksualiteit iets slechts of verkeerds is.

Slide 5 - Diapositive

Leg uit waarom het scheldwoord 'homo' kwetsend is. Moedig de leerlingen aan om na te denken over hoe het voelt om belachelijk gemaakt te worden om wie je bent.
Reflecteer op je eigen gedrag
Denk eens na over hoe vaak je het scheldwoord 'homo' gebruikt in je eigen taalgebruik. Is het mogelijk dat je anderen onbedoeld kwetst?

Slide 6 - Diapositive

Stimuleer de leerlingen om na te denken over hun eigen gedrag en taalgebruik. Laat hen nadenken over mogelijke gevolgen van hun woorden.
Alternatieven voor het scheldwoord
Er zijn veel alternatieven die je kunt gebruiken in plaats van het scheldwoord 'homo'. Denk aan woorden zoals 'idioot', 'stom' of 'belachelijk'.

Slide 7 - Diapositive

Bespreek met de leerlingen alternatieven voor het scheldwoord 'homo'. Laat hen zelf ook andere woorden bedenken die ze kunnen gebruiken om hun gevoelens uit te drukken.
Empathie tonen
Het tonen van empathie betekent dat je begrip en medeleven toont voor anderen. Het is belangrijk om anderen met respect te behandelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie.

Slide 8 - Diapositive

Benadruk het belang van empathie en respect voor anderen, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Moedig de leerlingen aan om zich in te leven in anderen en begrip te tonen.
Reflectie op gedrag en taalgebruik
Reflecteer nogmaals op je eigen gedrag en taalgebruik. Zijn er veranderingen die je wilt maken om anderen niet onbedoeld te kwetsen?

Slide 9 - Diapositive

Laat de leerlingen nadenken over mogelijke veranderingen die ze kunnen maken in hun gedrag en taalgebruik. Moedig hen aan om positieve veranderingen door te voeren.
Samenvatting
In deze les hebben we geleerd waarom het scheldwoord 'homo' kwetsend is. We hebben ook gereflecteerd op ons eigen gedrag en taalgebruik, en het belang van empathie en respect benadrukt.

Slide 10 - Diapositive

Sluit de les af door de belangrijkste punten samen te vatten en de leerlingen te bedanken voor hun deelname.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.