Stage bij Facilitaire dienst PPL

Stage bij facilitaire dienst PPL
1 / 36
suivant
Slide 1: Diapositive
Biologie / VerzorgingPraktijkonderwijsLeerjaar 2

Cette leçon contient 36 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Stage bij facilitaire dienst PPL

Slide 1 - Diapositive

Welkom
Je gaat stage lopen bij facilitaire dienst.
Dit is vooral doen (praktijk), maar om te weten wát je moet doen, zul je eerst wat moeten lezen (theorie)
Op het einde zijn vragen en opdrachten om te kijken of je aan de slag kunt bij deze stage!
Succes ermee!!!

Slide 2 - Diapositive

Regels facilitaire dienst

1. Om 08.45 uur aanwezig zijn
2. Werkkleding & schoenen aan
3. Eigen kleding, schoenen en andere spullen in je kastje.
4. Als je lang haar hebt zorg je dat je het in een staart draagt.
5. Wij werken volgens de werkkaarten

6. Wij gebruiken altijd de gang aan de kant van de kantoren.
7. Ga je van je werkplek om bijv: iets te vragen bij je coach/ toilet of voor andere zaken even bij de stagebegeleidster (mevrouw van Egdom) melden.
8. Wij respecteren elkaar.
9. Wij proberen elke dag op een positieve manier te werken 😉
10. Vragen stellen staat altijd vrij!

Slide 3 - Diapositive

Heb jij iets waar de stagebegeleider rekening mee dient te houden?

Slide 4 - Question ouverte

Hoe werken al die apparaten
Je krijgt hier nu uitleg over. 
We beginnen met het koffiezetapparaat

Slide 5 - Diapositive

Het koffiezetapparaat
  • Hoeveel soorten kannen hebben we. Wij hebben 3 maten kannen. Klein voor aula, de middelgroot voor het restaurant en de allergrootste gebruiken we alleen maar als er info dagen zijn.
  • Waar kan ik de kannen vinden. In het keukentje bij de personeelskamer staan links onder de koffiekannen en rechts onder staan de theekannen.
  • Hoe werkt het- zorg altijd dat het scherm omhoog staat zodat de lampjes hele kan & halve kan gaan branden. Als je de kannen koffie & thee voor het restaurant gaat maken moet je de middelgrote kannen hebben en druk je voor de koffie op de knop hele kan, voor de thee zet je de kan rechts van het apparaat onder de knop van het hete water. Wanneer het water stopt moet je nog een keer op de knop duwen, maar let op als dan de kan vol is moet je nog een keer op de knop duwen om het te stoppen. En als je de koffie en de thee voor de aula maakt moet je de kleinste kannen gebruiken en druk je voor de koffie op halve kan. Voor de thee moet je de kan rechts van het apparaat onder de knop van het hete water zetten en op de knop van het hete water drukken. Voor de kleine kan 1e drukken.
  • Waar moet ik op letten- Op de dop van de koffiekan staat een witte punt en op de dop van de theekan is dat niet. Goed er op letten dat je deze niet omruilt anders krijg je koffie met een thee-smaak of thee met een koffie-smaak.

Slide 6 - Diapositive

Het koffiezetapparaat
  • Als ik koffie moet maken voor de pauze in het restaurant wat moet ik dan klaarzetten en hoe laat. ’s Morgens om 10:00 uur en ’s middags om 12:00 uur maken we de koffie & thee voor het restaurant en de aula klaar. Om 10:00 uur zetten we 2 kannen koffie & 1 kan thee en 5x klein setje melk en suiker voor het restaurant klaar. En 1x kleine koffie en 1x kleine thee voor de aula klaar. 
  • Wat gebeurt er na de pauze met de kannen en melk en suiker setjes. Na de 1e pauze wordt alleen de kar met de kannen opgehaald bij het restaurant en deze worden omgespoeld. De melk & suiker setjes blijven tot na de 2e pauze in het restaurant. Na de 2e pauze komen deze wel mee naar beneden. Melk wordt dat weggegooid en de onderzetters en melkkannetjes worden in de vaatwasser afgewassen en dan pas teruggezet in de kast. Ook de koffie- en theekan van de aula spoelen we na elke pauze om. Na de 2e pauze wordt alles netjes op de plaats teruggezet.  
  • Waar staat de vuile afwas die we in de vaatwasser moeten zetten? Deze staat altijd op de kar bij de deur van de personeelskamer naast de vuilnisemmer. Als je deze meeneemt om af te wassen dan moet je er ook weer een lege kar voor terugzetten anders weet het personeel niet waar ze hun vuile afwas moeten zetten 😉. Dit geldt ook voor ons. Als we een glaasje water of een kopje thee pakken altijd het vuile kopje op de kar in de personeelskamer!!!


Slide 7 - Diapositive

De vaatwasser

Slide 8 - Diapositive

De vaatwasser/afwasmachine
• Hoe zet ik de kopjes & glazen erin en wat moet ik doen als er nog drankresten in de kopjes/ glazen is. Moet ik deze dan eerst eruit schudden. Voor we de kopjes in de vaatwasser zetten dan zullen we eerst alle restjes koffie en thee of soep weg moeten schudden in de gootsteen. We zetten de kopjes en theeglazen altijd ondersteboven in de vaatwasser. Dit doen we zodat het water er ook weer goed weer uit kan lopen nadat de vaatwasser zijn werk heeft gedaan. Zouden we dit niet doen, dan blijft het vieze water in het kopje/ theeglas staan en wordt het niet schoon.
• Waar moet ik het bestek in doen. We doen het bestek altijd in het bestekmandje in de vaatwasser. Behalve de grote opscheplepels en de broodmessen die passen niet.
• Welke knop moet ik indrukken als ik de vaatwasser laat lopen. Je hoeft alleen te zorgen dat de klep van de vaatwasser goed dicht is en daarna op de START KNOP te duwen.
• Welke knop moet echt uit zijn voor ik de vaatwasser weer open kan maken. De knop (lampje) met het tekentje dat de vaatwasser nog draait moet uit zijn.
• Wat gebeurt er of kan gebeuren als ik de vaatwasser te vroeg open maak. Dan heb je kans dat je het super hete water in je gezicht krijgt. DUS A.U.B. NIET TE VROEG de vaatwasser open maken. Je wilt tenslotte geen brandblaren
!
• Als de vaat klaar is moet ik deze dan drogen of niet. Ja, wij drogen altijd de afwas met een theedoek.

Slide 9 - Diapositive

Waar kan ik mijn materialen vinden?
 
Op de gang aan de kant van de kantoren is onze poetskast. Hier kun je alle materialen vinden die je nodig hebt om schoon te maken.

Slide 10 - Diapositive

Uitleg schoonmaken kantoren
Wij werken bij de facilitaire dienst met werkkaarten. 
We hoeven tenslotte niet elke dag dezelfde kantoren schoon te maken. Dus hebben we voor elke dag een andere kaart 
( deze laat ik jullie zien op de 1e stagedag )

Slide 11 - Diapositive

Welke materialen hebben we nodig ?
  • Emmer met handwarm water en een beetje schoonmaakmiddel
  • Microvezel doekje
  • 1 theedoek om tafels na te drogen
  • 1 fles ruitreiniger & 1 theedoek. 2x sprayen op de theedoek om de schermen van de pc’s schoon te maken
  • 1 handswiffer
  • 1 ragebol
  • Stofzuiger
  • Trapladder
In de kast met de materialen hangt ook een boekje waar je altijd in kunt opzoeken als je even niet meer weet hoe een materiaal heet of hoe een materiaal eruit ziet of hoe of waarvoor je het gebruikt 😉

Slide 12 - Diapositive

Van boven naar beneden
We maken een kantoor/ personeelskamer altijd van boven naar beneden schoon. D.w.z. we beginnen altijd bij het plafond schoon te maken en komen dan langzaam naar beneden en eindigen met stofzuigen.

Slide 13 - Diapositive

Stappenplan
1. Ragebol: hiermee gaan we langs de randen van het plafond, de luchtroosters, achter de grijze balken voor de ramen, tussen de verwarmingsbuizen en achter de verwarming.
2. Handstofwisser: hiermee maken we het houtwerk aan de binnenkant van het raam, schilderijen, klok, whiteboard, telefoon en toetsenbord schoon.
3. Emmer met schoonmaakmiddel & microvezeldoekje: hiermee maken we de vensterbanken, kozijnen, boven op de kasten (daar hebben we de trapladder voor), tafels, bureaus, en de ladeblokken onder het bureau en de deur schoon.
4. Theedoek: met 1 theedoek drogen we alles na wat we nat hebben schoongemaakt.
5. Theedoek met ruitreiniger: 2x sprayen op de theedoek en dan het scherm van de pc schoonmaken



Slide 14 - Diapositive

6. Stofzuiger:
Voor we beginnen met stofzuigen kijken we altijd eerst onder het mondstuk van de stofzuiger of er geen scherpe stukjes onder zitten of dat de stofzuigermond niet stuk is. Verder kijken we ook eerst de kabel na of deze niet stuk is. Dit doen we met het microvezeldoekje. We pakken de kabel vanaf de stofzuiger vast met het microvezeldoekje en trekken het doekje zo voorzichtig over de kabel tot aan de stekker. LET WEL OP!!! NIET MET HET NATTE DOEKJE AAN DE STEKKER KOMEN!!! Daarna zetten we eerst alle stoelen, prullenbak, papierbak en andere losse elementen van de plaats (op de gang) behalve de stoelen van de personeelskamer die hoeven niet op de gang omdat dat er te veel zijn. dan kan het stofzuigen beginnen. We beginnen altijd achter in het kantoor met de rug naar de deur. Op deze manier heb je het overzicht en kun je goed zien of alles goed schoon is. Dit kun je onthouden door te denken dat je een cementvloer zou moeten leggen. Dan moet je ook achteraan beginnen en dan naar de deur toe werken. Zou je dit andersom doen sta je uiteindelijk in het laatste hoekje en zou je moeten wachten tot de hele vloer droog is 😊

Slide 15 - Diapositive

Schoonmaken van de gangen:
Wat hebben we hiervoor nodig?
1. Vloerwisser
2. Blauw doekje speciaal voor de vloerwisser. Liggen in de plastic doos in de poetskast
Waar moeten we de vloer wissen?
Alle gele vloeren moeten gewist worden.

Hoe moeten we stofwissen?
We pakken steeds kleine vierkantjes – we doen eerst de randjes en daarna ga je in het midden schoonmaken door op en neer te lopen tot het hele vlakschoon is. Hierna pak je het volgende stuk tot je alles hebt gedaan.

Slide 16 - Diapositive

Het schoonmaken van de aula 
Welke materialen hebben we hiervoor nodig?
• Micovezel doekje
• theedoek
• Emmer & sop
• Vloerwisser & bijbehorend doekje
• Blik & veger
• Plastic zakjes (voor de tafelbakjes)
• Vuilniszakken (voor de grote afvalbakken)

Slide 17 - Diapositive

Na de pauze wordt de aula opgeruimd en wat moeten we dan doen?





1. We beginnen altijd met het ophalen van de tafelbakjes – we halen de volle zakjes eruit en gooien deze in de grote afvalbakken die in de aula staan. Daarna zetten we deze op de balie zodat we weer nieuwe zakjes erin kunnen doen.
2. We schuiven de stoelen allemaal weg van de tafels. Dit doen we omdat: wanneer je de tafels gaat schoonmaken vallen er kruimels en andere etensresten van de tafel. Laat je de stoelen staan, dan valt al het vuil op de stoel en heb je grote kans dat wanneer iemand op de stoel gaat zitten dat zijn/ haar kleren vies worden.
3. Daarna maken we de tafels schoon. Hiervoor pakken we een emmer met een sopje, microvezeldoekje en een theedoek. We maken met het sopje en het microvezeldoekje de tafel en de tribunes goed schoon en drogen deze na met de theedoek.



Slide 18 - Diapositive

en verder...
4. Dan gaan we de vloer wissen. Let wel opdat je eerst het doekje onder de vloerwisser hebt gedaan voor je de vloer gaat schoonmaken!!Dat doen we door eerst goed onder de tafels te wissen en als je zeker weet dat onder de tafel alles schoon is dan schuif je de stoelen van die tafel aan en ga je naar de volgende tafel. Dit doe je tot je alle tafels hebt gehad. Als dan alles weer op zijn plaats staat ga je de rest van de vloer wissen. D.w.z. rond de tafels, langs de kanten en het podium. Alles wat je bij elkaar hebt
geveegd pak je op met veger & blik en gooit deze dan weg in de grote afvalbak. (voor de aula ligt een veger & blik in het winkeltje) 
5. Vuilniszakken. Als je dan alles goed schoon hebt en je hebt alles goed gecontroleerd, dan ga je de na de 1e pauze alleen de volle zakken uit de afvalbakken halen en plaats je hier weer een nieuwe zak in. De volle zakken gooien we buiten weg in de daarvoor bestemde container. Na de 2e pauze halen we alle zakken waar afval in zit eruit en plaatsen hier een nieuwe in.
6. Opruimen. Als dat allemaal gebeurd is ruimen we weer alle materialen wat we gebruikt hebben op. Microvezeldoekjes worden goed uitgewrongen en de emmers leeggeschud en omgespoeld. De doekjes mag je na de 1e pauze over het emmertje hangen zodat je ze na de 2e pauze nog 1x kunt gebruiken. Als je na de 2e pauze hebt schoongemaakt gaan deze de was in samen met de theedoeken die jullie gebruikt hebben. Hierna worden de vloerwissers opgeruimd. Blik & vegers weer netjes op de plaats en de rol vuilniszakken weer netjes onder in het kastje. Tot slot zetten we de tafelbakjes weer op de tafels 
( dit doen we alleen na de 1e pauze ) na de 2e pauze gaan ze in het kastje in de winkel.

Nadat we samen alles gecontroleerd hebben is de aula ook weer klaar voor gebruik!!!

Slide 19 - Diapositive

Dat was veel tekst
Maar nu gaan we eens testen of je alles hebt kunnen onthouden!
Succes!!!

Slide 20 - Diapositive

Hoe laat moet je aanwezig zijn?
A
08.15
B
08.30
C
08.45
D
09.00

Slide 21 - Quiz

Heb je dan je werkkleding en werkschoenen al aan om 08.45?
A
Ja
B
Nee

Slide 22 - Quiz

Waar laat jij je gewone kleding, schoenen en spullen?

Slide 23 - Question ouverte

Lange haren wat doen we daarmee?
A
Direct afknippen
B
Elastiekje erin, staartje maken dus
C
Lekker los
D
Eerst verf erin, dan stijlen

Slide 24 - Quiz

We gebruiken altijd de gang...

A
Aan de kant van de wc's
B
Aan de kant van de aula
C
Aan de kant van de kantoren
D
Aan de kant van de straat

Slide 25 - Quiz

Als je van je werkplek gaat om welke reden dan ook, bij wie moet je dat dan aangeven?

Slide 26 - Question ouverte

Hoeveel soorten kannen hebben we?
A
1
B
2
C
3
D
4

Slide 27 - Quiz

Links onder in het keukentje bij de personeelskamer staan de koffiekannen.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 28 - Quiz

Voor het restaurant moet je altijd de kleinste kannen gebruiken.
A
Goed
B
Fout

Slide 29 - Quiz

De thee-kan kun je herkennen aan de witte stip op de dop.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 30 - Quiz

Op welke tijden maken we koffie/thee voor het restaurant
A
8.00 en 10.30u
B
10.00 en 12.00u
C
8.00 en 16.30u
D
10.00 en 15.00u

Slide 31 - Quiz

Leg in je eigen woorden uit:
Wat gebeurt er na de pauze met de kannen en melk en suiker setjes

Slide 32 - Question ouverte

Waar staat de vuile afwas die we in de vaatwasser moeten zetten?
A
Overal door de school
B
Naast de wasbak
C
Op de kar in de gang
D
Op de kar in de personeelskamer

Slide 33 - Quiz

Wat kan er gebeuren als je afwasmachine te vroeg opent?

Slide 34 - Question ouverte

Noem zoveel mogelijk schoonmaak hulpmiddelen

Slide 35 - Carte mentale

Ben je klaar voor deze stage? Wat heb je geleerd van deze les?

Slide 36 - Question ouverte