Daag je leerlingen uit van zich te laten horen.
Met een eenvoudige open vraag moedig je jouw leerlingen aan te delen wat ze weten, hun mening te geven of een ervaring te delen. Met de juiste vragen creeër je een boeiende, uitdagende en authentieke leeromgeving, waarin ook de meer introverte leerlingen van zich kunnen laten horen.
Meer dan 35.000 leraren gebruiken LessonUp elke maand om open vragen te stellen.
Wist je dat leerlingen open vragen anoniem kunnen beantwoorden?
Open vragen geven meer dan 90% van de leerlingen een stem—Bijna alle leerlingen beantwoorden ze!

Exit tickets
Het benoemen van je leerdoel heeft alleen waarde als je de impact ervan aan het eind van de les evalueert. Soms komen je verwachtingen niet overeen met wat je leerlingen hebben begrepen. Exit tickets zijn een sterke manier om het begrip van je leerlingen te monitoren en misvattingen op te sporen. Ze bevorderen reflectie, kritisch denken en bewust leren. Met drie (of meer) goed doordachte vragen moedig je leerlingen aan om hunleerproces te bekijken en evalueren.
TIP! Stel open vragen om te ontdekken of je leerlingen van je les hebben genoten en waarom, zodat je inzicht krijgt in hun beleving ervan.

Verhalen onthullen
De werkvorm ‘Verhalen onthullen’ stimuleert leerlingen om dieper na te denken over de betekenis van een afbeelding. Ze overwegen zowel globale als persoonlijke verhalen en ontdekken zichzelf als verhalenvertellers. Deze werkvorm helpt je leerlingen te oefenen met verbanden leggen, kritisch nadenken, bronnen checken, maar ook om stil te staan bij wat je leert of beter te doen. 'Verhalen onthullen' is een effectieve manier om die vaardigheden te oefenen!
TIP! Het draait om het kiezen van een betekenisvolle afbeelding met genoeg visuele details om boeiende discussies te inspireren.

Leerling e-portfolios
E-portfolios stellen leerlingen in staat om hun leerproces te organiseren, documenteren en vast te leggen, bieden een ruimte waarin ze betekenis kunnen geven aan hun ervaringen. Zie een e-portfolio als een hulpmiddel waarmee jouw leerlingen je kunnen tonen hoe zij hun leerproces zien; waar ze heen willen, waar ze staan en wat ze nog te doen hebben. Daarnaast kan het een prima uitgangspunt zijn voor de een-op-een gesprekken of om vorderingen te presenteren aan ouders of toekomstige werkgevers. Geef je leerlingen daarin de ruimte om het portfolio zelf vorm te geven. Stel hen de vraag: Hoe wil jij je presenteren? Dit draagt bij aan een gevoel van eigenaarschap en trots.

Beeld en geluid beleving
Daag jezelf en je leerlingen uit en laat hen eens een andere werkelijkheid zien. Met geluid, muziek en beelden, prikkel je de verbeelding en neem je ze mee naar een andere plaats, tijd of ruimte. Eén waarin ze helemaal kunnen opgaan en waarin hun verbeelding wordt geprikkeld. Laat hen uiting geven aan deze wereld met schrijfoefeningen, in de vorm van open vragen. En tijdens de opdracht blijf je de leerlingen 'onderdompelen' in die sfeer, waardoor hen makkelijk wordt om inuïtief, creatief en betrokken te werken. De omgeving is in lijn met hun gedachten.
TIP! Een portfolio kan zo uitgebreid zijn als je wilt: puur academisch, of gericht op persoonlijke groei en mentale gezondheid.
💡Meer werkvormen met open vragen
Werkvormen met open vragen vergroten de betrokkenheid van leerlingen door nieuwsgierigheid te prikkelen, creatief denken te stimuleren en zelfreflectie aan te moedigen.
Gebruik of bewerk één van de open vragen uit onze werkvormen, inspiratielessen of lesbibliotheek! Maak je liever je eigen vragen? Dat is heel eenvoudig! 👇