Thema 5: Blijf er niet mee zittenPraat erover!
Les 2: Omgaan met nare beelden
Inhoud van dit thema
Dit thema gaat over hulp zoeken als je online in de problemen komt of nare dingen ziet. Hulp vragen is niet zwak, maar juist moedig!
Op het internet maak je veel leuke dingen mee. Je ontspant er, deelt berichtjes met vrienden en kunt allerlei informatie opzoeken. Maar soms zie je iets wat minder leuk is.
Bij wie kun je terecht als je online nare dingen meemaakt? Welke websites kun je bezoeken als je niet met iemand in het echt durft te praten? En wat doe je als je schokkende beelden tegenkomt?
Voor de docent
Tieners maken soms nare dingen mee online. Het is belangrijk dat ze goed weten bij wie ze terecht kunnen als het mis gaat, zowel persoonlijk als online.
Verder zien vrijwel alle leerlingen niet alleen leuke, maar ook gruwelijke beelden op sociale media. Denk aan oorlog, (dieren)mishandeling, marteling of vechtpartijen. De ervaring leert dat ze daar vaak niet over praten, maar dat ze dat wel fijn zouden vinden. Een veilige sfeer is daarom belangrijk; alleen dan durven ze deze ervaringen te delen.
Het kan best heftig zijn om te horen dat leerlingen zulke nare dingen hebben gezien. Het is daarom de moeite waard om in de klas regelmatig terug te komen op de poster-geheugensteuntjes die horen bij de lessen in dit thema.
Lessen bij dit thema
Les 1: Hulp zoeken (online)
Les 2: Omgaan met nare beelden
Leerdoelen van dit thema
(Ook beschikbaar als poster)
Les 2
- Als ik online schokkende beelden zie, klik ik die weg en/of ga ik naar een volwassene.
- Als ik online schokkende beelden zie, deel ik die niet met anderen.
Introductie voor de leerlingen
Deze les gaat over de nare, schokkende beelden die tieners regelmatig te zien krijgen via sociale media. Welke effecten heeft het zien van deze beelden op jongeren? En in hoeverre weten ze hoe ze ermee om kunnen gaan? Bij wie kunnen ze terecht voor een luisterend oor, extra uitleg of ondersteuning?
Sociale media zijn natuurlijk heel leuk, maar soms komen er foto’s of filmpjes voorbij die je liever niet had willen zien.
Deel een voorbeeld uit het eigen leven, vertel bijvoorbeeld over een enge film waar je nog weken lang van wakker lag. Extra weetje:
volgens onderzoek geeft maar liefst 80% van de jongeren aan dat ze graag een waarschuwing zouden willen, voordat schokkende beelden getoond worden op sociale media.