De les is een klassikale, interactieve les. Hieronder lichten we de verschillende didactische onderdelen toe:
Introductie
Aan de hand van het introductiefilmpje op
slide 2 wordt gevraagd naar het kennisniveau in de klas. Hulpvragen om het gesprek over dit onderwerp te openen, zijn bijvoorbeeld:
‘Jullie hoorden in het filmpje over chantage met naaktfoto’s. Weten jullie wat dat betekent?’
Of:
‘Kennen jullie de zaak van Bilal Wahib of van Thijs Römer? Wat is daar gebeurd? Wat vinden jullie daarvan?
Didactisch onderdeel 1: Myriams verhaal
De leerlingen beluisteren op
slide 5 het verhaal van Myriam klassikaal.
Didactisch onderdeel 1: Wat vind jij?
Aan de hand van
slide 7 en
slide 8 vullen leerlingen individueel
tijdlijnopdracht 1.a in. Leerlingen noteren welke onderdelen uit het verhaal zij goed hebben onthouden/indruk maakten. Dit hoeft niet in chronologische volgorde. Je kunt vragen wat leerlingen hebben ingevuld en waarom dit indruk maakte.
Aan de hand van
slide 9 beantwoorden leerlingen individueel de vragen op
opdrachtvel 1.b, quotes en vragen. Op opdrachtvel 1.b. staan vier quotes uit het verhaal van Myriam genoteerd (paars), met vier vragen (groen). De leerlingen beantwoorden zelfstandig de vier vragen. Je kunt vragen welke antwoorden zijn gegeven en waarom.
Aan de hand van
slide 10 beantwoorden leerlingen individueel, op hun telefoon of laptop, een
poll vraag. Na de poll vraag kan het device weer worden opgeborgen. Vraag waarom leerlingen voor het groene, rode of paarse antwoord hebben gekozen.
De korte video uit de WTFFF!? YouTube-serie op
slide 11 laat zien waarom de gedachte dat het niet slim is om een naaktfoto te maken niet klopt.
Uitgangspunt is: dat we niet moeten focussen op het gedrag van het slachtoffer, maar op het gedrag van de dader. Vraag bijvoorbeeld naar wat leerlingen vinden van het gedrag van de dader: ‘Wat vind je van wat Dimon heeft gedaan? Waarom heeft hij dit gedaan denk je?’.
Didactisch onderdeel 3: Praat erover!
Tijdens de opdracht op
slide 13 worden de leerlingen verdeeld in groepjes van 4/5. De geluidsfragmenten worden klassikaal beluisterd.
Per geluidsfragment leggen leerlingen, in groepsverband, de naam bij de emotie die zij het beste vinden passen. Bespreek dit kort per geluidsfragment. Er zijn geen goede of foute antwoorden.
Met het onderdeel ‘Wat vinden anderen?’ [slide 14 tot en met 16] bied je leerlingen een moment van rust. De leerlingen hoeven hier alleen te kijken en te luisteren naar het standpunt van drie ‘influencers’ over dit onderwerp.
Didactisch onderdeel 4: Hulp nodig?
Je sluit de les af met het onderdeel ‘Hulp nodig?’. aan de hand van
slide 18 tot en met
slide 23 geef je leerlingen tips over wat zij beter wel of niet kunnen zeggen wanneer een ander online seksueel misbruik meemaakt.
De les wordt afgesloten met een verwijzing naar
WTFFF.nl op
slide 24, zodat leerlingen weten waar zij (onafhankelijk van school) terechtkunnen voor verhalen van lotgenoten, informatie, voor het (anoniem) delen van hun eigen verhaal en voor direct contact via de integrale chat van het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted en Fier.
Belangrijk: laat leerlingen voorafgaand aan de les weten bij wie zij op school terechtkunnen met vragen of voor het delen van hun verhaal.