De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als onderdeel van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Ze zijn opgesteld als een universele oproep om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en te zorgen voor welvaart voor iedereen. Elk van deze 17 doelen heeft specifieke targets om binnen 15 jaar te bereiken.
De SDG's bouwen voort op het succes van de Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling (MDG's), die liepen van 2000 tot 2015. Hoewel de MDG's aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt, hadden ze niet overal evenveel effect, en sommige belangrijke zaken werden niet behandeld. De SDG's hebben tot doel deze lacunes op te vullen en gaan verder door ook de oorzaken van armoede aan te pakken, evenals de noodzaak van economische ontwikkeling die tegelijkertijd sociaal en milieuvriendelijk is.
Waarom zijn ze belangrijk voor (mbo) studenten?
Voorbereiding op de Toekomst: De wereld verandert snel, en de uitdagingen die door de SDG's worden aangepakt, zullen de toekomstige beroepsomgeving van studenten vormgeven. Door te begrijpen wat deze doelen zijn en waarom ze belangrijk zijn, zijn studenten beter voorbereid op de wereld van morgen.
Verantwoordelijkheid en Burgerschap: De SDG's bieden studenten een raamwerk om de wereld om hen heen te begrijpen en te zien waar en hoe ze een positieve impact kunnen hebben. Dit bevordert actief burgerschap en een gevoel van verantwoordelijkheid voor zowel lokale als wereldwijde gemeenschappen.
Relevante Vaardigheden: Het werken aan projecten of initiatieven gerelateerd aan de SDG's kan studenten helpen praktische vaardigheden te ontwikkelen die in veel beroepen nuttig zijn, zoals probleemoplossing, teamwork en kritisch denken.