Europa - 3e klas

Europa & Duurzaamheid op het Nicolaas
1 / 16
next
Slide 1: Slide
Mens & MaatschappijMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 16 slides, with text slides.

Items in this lesson

Europa & Duurzaamheid op het Nicolaas

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Hoe werkt de EU?
  • De kern van de EU wordt gevormd door haar 27 lidstaten en hun burgers. Het unieke kenmerk van de EU is dat deze lidstaten, hoewel zij soeverein en onafhankelijk blijven, een deel van hun soevereiniteit bundelen om samen te werken waar dat zinvol is waar dat van toegevoegde waarde is. 
  • In de praktijk betekent dit dat de lidstaten sommige besluitvormings- bevoegdheden aan de door hen gecreëerde gemeenschappelijke instellingen overdragen, zodat besluiten over specifieke onderwerpen die van gemeenschappelijk belang zijn, democratisch op EU-niveau kunnen worden genomen.

Slide 3 - Slide

Soevereiniteit 
In essentie gaat soevereiniteit over de zelfbeschikking van staten. Een staat is soeverein wanneer hij binnen zijn grondgebied het hoogste gezag voert. 
WELKE ROL SPEELT DE EU IN JOUW DAGELIJKS LEVEN?

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Betalen met de euro
In 20 landen binnen de Europese Unie kun je nu met de euro betalen. Deze landen vormen samen de Eurozone. 7 lidstaten van de Europese Unie gebruiken de euro (nog) niet. Op Denemarken na (heeft een uitzondering bedongen) zijn al deze landen verplicht om op termijn de euro in te voeren.

Slide 5 - Slide

Hierna volgen een aantal voorbeelden, deze lijst is niet volledig. Opmaat naar de Green Deal, waarover de rest van de les gaat.

Betalen met de Euro kan in: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije, Estland, Letland en Litouwen.
Reizen zonder paspoort
Als Europees burger kun je zonder paspoort binnen de 27
“Schengenlanden” reizen: 23 EU-landen (België, Denemarken,
Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije,
Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden) plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Studeren en werken in de EU
Dankzij de EU kan iedereen deelnemen aan het vrije verkeer tussen de EU-landen. Vrij verkeer geldt niet alleen voor reizen en vakanties. Het betekent ook dat je het recht hebt om:
  •  overal in de EU stage te lopen en te studeren onder dezelfde voorwaarden als nationale onderdanen;
  • overal in de EU te werken en te profiteren van de kansen die de EU-brede arbeidsmarkt biedt.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Mobiele telefonie en internet
Het gebruik van mobiele telefoons en andere “slimme” apparaten in het buitenland is in de afgelopen jaren veel goedkoper geworden. De EU-regels hebben de kosten aanzienlijk verlaagd (met meer dan 90 % ten opzichtevan 2007) door tariefplafonds in te voeren. In juni 2017 zijn de roamingtarieven afgeschaft; wanneer je je telefoon in het buitenland gebruikt, betaal je nu hetzelfde tarief als thuis.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Milieu en Klimaat: Green Deal
Klimaatverandering en milieu-aantasting zetten de toekomst van Europa en de wereld op het spel. Het antwoord van de EU hierop is de Europese Green Deal, die de EU omvormt tot een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrerende economie:

  • een netto-uitstoot van broeikasgassen van nul tegen 2050
  • economische groei zonder uitputting van grondstoffen
  • geen mens of regio die aan zijn lot wordt overgelaten

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Slide 10 - Slide

Wij weten dat het menselijk gedrag veel invloed uitoefent op onze omgeving en dus ook op de natuur en het leven om ons heen, ons ecosysteem. De belangrijkste invloeden zie je in de
afbeelding. 

Nu denk jij, wanneer je naar het plaatje kijkt, misschien wel ‘dat valt nogal mee.’ Ik vis niet, ik werk niet in de landbouw of in een chemische fabriek. Maar wij realiseren ons niet dat wij een hele grote invloed op het milieu hebben in onze rol als consument: door wat we eten, waar we naar toe reizen, wat voor nieuwe spullen we kopen en hoe we wonen. Hiervoor hebben we veel producten en diensten nodig en die hebben weer invloed op ons ecosysteem, soms zichtbaar maar ook vaak onzichtbaar.

Schat je eigen impact
Kijk op https://mijnverborgenimpact.nl/
en vul de meting in. 


Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Beginnen met expertopdracht
  • Verdeel binnen de groepjes de nummers 1 t/m 4 (doe dit nu)
  • Nummers 1, 2, 3 en 4  gaan eerst per nummer bijelkaar zitten en werken aan 1 onderwerp uit het boekje: You(th) in Charge
  • Nr. 1 = Eten en Drinken, Nr.2 = Spullen en kleding, Nr. 3 Vervoer en Nr. 4 = Wonen en Energieverbruik 
  • Per groepje: Lees de tekst over jullie onderwerp.
  • Per groepje: bedenk een aantal concrete acties die je zou kunnen uitvoeren op dit onderwerp. Schrijf ze op. Met deze kennis ga je terug naar je eigen groep

Slide 12 - Slide

10 a 15 min? Kijk zelf even goed hoe lang de leerlingen 'effectief' aan het werk zijn.

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Slide 16 - Slide

This item has no instructions