Introduction
Deze les gaat over de oorspronkelijke betekenis van het woord Respect.
Respect komt van het Latijnse 'Respectus', vrij vertaald: Re = opnieuw, Spectare = kijken! Het woord hoe het vandaag de dag gebruikt wordt kent vele interpretaties en dat is nu precies waarom het zo ingewikkeld en tegelijk zo boeiend maakt om erover in gesprek te gaan.
Als we het hebben over ‘respect’ dan is dat vooral het ‘waarderen’ van iemands mening, normen en waarden, de verschillen die er zijn naast elkaar laten bestaan en elkaar tolereren. Maar respect zou toch eigenlijk een stap verder moeten gaan.
Respect is Actief!
In deze les gaat het over het onderzoeken of jouw mening nog wel bij jou past. Respect is opnieuw durven kijken naar jezelf, je eigen meningen en dat ook in het licht van de ander kunnen zien.
Kennis:
De leerlingen...
... ontdekken hoe je opnieuw kunt kijken
… leren over aannames en waarom de mens aannames maakt
… leren over hoe meningen gevormd worden
... beseffen dat anderen andere meningen (kunnen) hebben
Vaardigheden:
... oefenen met samenwerken en samen keuzes maken
... oefenen met een eigen mening vormen
... oefenen met kritsich kijken naar meningen
… zijn in staat (eigen) keuzes te maken
... oefenen met kun keuzes onderbouwen
Houding:
Reflectief, respectvol, nieuwsgierig, open en creatief
Deze les vindt aansluiting bij de burgerschapsdomeinen & doelen van:
- Denk- en handelswijzen
- Democratische cultuur
- Identiteit
- Diversiteit
- Vrijheid en gelijkheid
Instructions
In deze les ga je aan de slag met de vaardigheden die je nodig hebt om opnieuw te kunnen kijken! Je kunt de les in 1x geven of er voor kiezen de les in delen te geven en steeds 1 of 2 delen van de denkplaat doorlopen. Succes!
Denkplaat
Bij de bijlage zit een DenkPlaat waar de leerlingen mee aan de slag gaan in viertallen. Deze zal downloadbaar en printbaar zijn op A3 maar hoort eigenlijk op A2. Deze is te bestellen via onze webshop: www.weekvanrespect.nl/shop of laat hem zelf afdrukken!
Werkblad
Een werkblad per leerling.
Doel van de les
Aan de slag met de vaardigheden die je nodig hebt om op nieuw te kunnen kijken; bewust worden van je eigen aannames, leren luisteren, verplaatsen in de schoenen van een ander en accepteren van verschillende meningen.
Werkvormen
Klassikaal, in groepjes en individueel.
Competenties/ vaardigheden
Zelfkennis, empathie, visie, oordeelsvorming, algemene ontwikkeling, kritisch, samenwerken, gesprek voeren, omgevingsbewust zijn, kritisch, analytisch.