This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
Steden en Staten 4bc
Slide 1 - Slide
Inhoud
Herhaling
Uitleg
Opdrachten
Slide 2 - Slide
Romaanse stijl
Slide 3 - Mind map
Gotische stijl
Slide 4 - Mind map
Kathedralen en opleidingen
Slide 5 - Mind map
Macht van de paus
Slide 6 - Mind map
Paus VS. Keizer
De paus had macht die de Duitse keizer ook wilde hebben. Hij was de opvolger van de Romeinse keizers en vond zichzelf de belangrijkste vorst in Europa. Hij wilde de bisschoppen in zijn eigen rijk kiezen, niet de paus.
De bisschoppen bestuurden het rijk en bedreigden de macht van de keizer en edelen. De paus vond dat bisschoppen bij de kerk hoorden, dus mocht hij ze kiezen, vond hij.
Slide 7 - Slide
Twee machten
De paus gebruikte de tweezwaardenleer:
1. de wereldlijke macht
2. de geestelijke macht
De keizer ging over de wereldlijke macht, de paus over de geestelijke. De paus vond de geestelijke macht boven de wereldlijke macht staan. Deze macht ging over het eeuwige leven in de hemel, de wereldlijke alleen maar over het leven op aarde.
De strijd tussen beiden is de investituursstrijd
Slide 8 - Slide
Investituursstrijd
Paus Gregorius nam actie: de bisschoppen die door de keizer werden benoemd luisterden niet naar hem, maar naar de keizer. De keizer moest gedwongen worden om hem te gehoorzamen. Keizer Hendrik IV werd uit de kerk gezet. De keizer kon nu niet meer in de hemel komen en alle christenen zouden niet meer naar hem luisteren.
De keizer moest de paus om vergeving gaan vragen. In een boetekleed en op blote voeten kwam de keizer aan in Canossa. Na drie dagen liet de paus hem binnen. De paus had de strijd gewonnen: na 1077 koos de paus alle bisschoppen.
Slide 9 - Slide
Uitbreiden
Wanneer de missionarissen alle Europeanen hebben bekeerd word er verder gekeken. In het noorden waren de Vikingen nog geen christen en in het zuiden veroverden de Arabische moslims steeds meer land - Spanje en Portugal werden Islamitisch. De christenen proberen dit stukje bij beetje te veroveren.
Zo begonnen Europese christenen ook tochten naar Palestina te organiseren.
Slide 10 - Slide
Kruistochten
Deze kruistochten hadden het doel om het land te veroveren. Deze werden zo genoemd door het kruis, symbool van het christendom wat op vaandels en schilden stond.
Tussen 1096 en 1291 zijn er negen kruistochten geweest.
in 1099 werd Jeruzalem veroverd en heersten de christenen hier voor een hele tijd. In 1187 werd het terugveroverd door Saladin en werden de kruisvaarders verdreven.
Alle andere kruistochten leverden niets aan land op.