Visuele identiteit & vooroordelen met Candy: A Skater's Mind

Candy
A Skater's Mind
1 / 16
next
Slide 1: Slide
Mens & MaatschappijBasisschoolMiddelbare schoolMBOvmbo g, t, mavo, havo, vwoGroep 8Leerjaar 1-6

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Candy
A Skater's Mind

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Waar gaat deze les over? 
Deze les gaan we aan de slag met identiteit , vooroordelen en het visueel maken van je eigen identiteit. Zoals Candy in de film zegt: "If you look good, you feel good and when you feel good, you skate good".  Weet je wat dat betekent? En ben je het daarmee eens? 
Daarnaast kijk je naar de (visuele) keuzes die de filmmaker heeft gemaakt om het hoofdpersonage neer te zetten. Je zult zien dat dat altijd subjectief is, en nooit objectief. 
Heb jij vooroordelen over het uiterlijk van andere mensen, denk je? 

Slide 2 - Slide

Hoe laat je aan de buitenwereld zien waar jij goed in bent? En wat voor vooroordelen heb je zelf over anderen? 

Aan de hand van scenes uit de film Candy: A Skater's Mind leer je vandaag over beeldvorming in film, hokjesdenken en identiteiten. Hoe denk je over jezelf en over andere mensen? Waarom? Hoe kun je visueel jezelf aan anderen presenteren? Welke invloed heeft beeldtaal daarop en welke keuzes worden er gemaakt door de filmmakers, sociale media om jouw beeld te beïnvloeden?  

Met beeldtaal refereren we aan het begrijpend leren kijken, maken en reflecteren van bewegend beeld.
De leerdoelen van deze les
Je leert dat een documentaire een registratie is van de belevenissen van echte, bestaande mensen, maar dat het ook een bedacht beeldverhaal is, vormgegeven door keuzes van een filmmaker.
Je wordt je bewust van jouw eigen vooroordelen  aan de hand van iemand's uiterlijk en de voor- en nadelen van die vooroordelen.
Je leert hoe je jezelf visueel aan anderen kunt presenteren door middel van kleding en asseccoires.

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Maak kennis met de filmmaker
Ruud Lenssen is een Nederlandse documentairemaker, uit Limburg!
Ruud heeft eerder een documentaire gemaakt over zijn eigen vader, die leed aan dementie. Toen hij Candy, het hoofdpersonage uit deze film, ontmoette wist hij meteen dat hij een film over haar ging maken.

Slide 4 - Slide

Geef eventueel extra uitleg over de film.

Synopsis Candy: A Skater's Mind 

Candy: A Skaters Mind geeft een indringende kijk in de wereld van Candy Jacobs: Europa’s beste vrouwelijke skateboarder, die ondanks haar onzekerheden en kapotte knieën op weg is haar Olympische droom te verwezenlijken.  

Skaten is Candy’s leven. Alleen op het skateboard kan zij zichzelf zijn. Dan beleeft ze haar ‘rush’. Een mentale staat waarin ze optimaal gelukkig is en helemaal één is met zichzelf. Ze is verslaafd aan skateboarden, maar dat heeft een destructieve keerzijde.  

Slide 5 - Slide

 ‘In de beginscène van de film zien we dat Candy naar de Olympische Spelen gaat, maar dat ze vanwege een coronabesmetting niet mee mag doen. Dit is gelijk het einde van haar reis, waar ze ze hard naartoe heeft gewerkt.’ 

Bekijk de eerste scene van de film en bespreek met de leerlingen wat zich in deze scène heeft afgespeeld. Wat wordt er duidelijk? Hebben de leerlingen begrepen wat zich hier heeft afgespeeld? 

De film begint met een scene die het eind van Candy’s Olympische avontuur lijkt. Waarom denk je dat de filmmaker met deze scène begonnen is?

Slide 6 - Mind map

This item has no instructions

Slide 7 - Slide

Bekijk nu de volgende scène.

Candy benoemt in deze scène het belang van kleding in de wereld van skateboarders. Deze kleding zegt volgens Candy namelijk al veel over de skills van de skater. Naast kleding gaat het natuurlijk ook om je houding en uitstraling. 

(Klik verder naar de volgende slide voor meer uitleg over de opdracht)
Voor deze opdracht ga je twee tekeningen maken. De eerste tekening gaat over wie je nu bent, daarbij noteer je je interesses. De tweede tekening gaat over wie jij over 10 jaar zou willen zijn. 
Candy in 2009
Candy in 2022

Slide 8 - Slide

Dit is Candy in 2009 en Candy in 2022. Bespreek met je leerlingen of ze zien hoe haar uiterlijk veranderd is. Maar ook: wat is er hetzelfde gebleven? 

(Klik verder naar de volgende slide voor meer uitleg over de opdracht)
Begin voor je tekening met de contouren omtrek van een mens. En ga die daarna aanvullen met kleding, accessoires, en andere kenmerken.

Je mag ook proberen om je gevoel te tekenen in plaats van voorwerpen. Wat je tekent hoeft dus niet in het echt te bestaan. Besteed aan deze tekenopdracht een kwartier.  

Slide 9 - Slide

Teken of print eerst een silhouette van een mens, en vul deze daarna aan met kleren, accessoires en andere visuele kenmerken. Template tip: https://freesvg.org/male-body-silhouette-vector-graphics
Hoe beïnvloeden je interesses van dit moment je uitstraling over 10 jaar nog steeds, denk je?

Slide 10 - Mind map

Laat eventueel ook een aantal leerlingen hun tekening uit de vorige slide toelichten voor je deze vraagt bespreekt. 
Een moodboard is een collage van afbeeldingen. Het wordt gebruikt om een concept, idee, een gedachte of gevoel te visualiseren. Deze collage kan gebruikt worden om een sfeer weer te geven met behulp van afbeeldingen of notities. Een moodboard is een ideale methode om ideeën in beeld om te zetten.
In dit moodboard heeft Ruud Lenssen in beeld en in kleur proberen aan te geven hoe hij dacht dat film eruit moest komen te zien. Wat zie je als je naar dit moodboard kijkt? 

Slide 11 - Slide

Bespreek met je leerlingen het begrip dat je moet kennen voor deze les. 

(Klik op de volgende slide voor meer uitleg over de opdracht) 
Schrijf minstens vijf kwaliteiten op die jij belangrijk vindt voor je toekomstige zelf. Denk bijvoorbeeld aan trouw, behulpzaam of moedig. 
Maak met afbeeldingen een moodboard van hoe jij jezelf in de toekomst ziet, net zoals filmmaker Ruud Lenssen heeft gedaan voordat de film bestond. Denk daarbij aan de kwaliteiten die je hebt opgeschreven. Hoe laat je die zien op je moodboard?

Slide 12 - Slide

Voorbeeld om te geven wanneer leerlingen het lastig vinden om kwaliteiten te beschrijven:

Superhelden behalen hun doelen met bepaalde superkrachten en kwaliteiten. Je hebt zo onder andere veel doorzettingsvermogen nodig.  Wat zijn jouw superkrachten?

Het moodboard in deze opdracht kan heel makkelijk digitaal gemaakt worden. Een fijn (en gratis te gebruiken) programma daarvoor is Google Jamboards: jamboard.google.com

Slide 13 - Slide

In deze video legt Ruud je meer uit over de verschillende keuzes die hij gemaakt heeft om de film zijn huidige vorm te geven. 
Elevator pitch: Een Elevator Pitch is een korte presentatie van maximaal 2 minuten die je in één keer op kunt dreunen als je hem nodig hebt. Het belangrijkste is dat je pitch lang genoeg is om te prikkelen en kort genoeg om de aandacht vast te houden. 
Nu ga jij zelf op basis van je moodboard een elevator pitch schrijven, waarin je jouw filmidee presenteert. 

Slide 14 - Slide

Let op!
Dit is een extra uitdaging, eventueel als huiswerk mee te geven. Het niveau van deze les ligt ook wat hoger dan de lessen ervoor. Kijk of dit haalbaar is om met je leerlingen te doen.   

Bespreek met je leerlingen wat een elevator pitch is. Hoe komt de Elevator Pitch aan zijn naam denken je leerlingen? 
Je elevator pitch mag maximaal twee minuten duren, anders is het meer een presentatie dan een pitch. Schrijf dus maximaal een half a4tje. 

Slide 15 - Slide

De opdracht:  
In je korte pitch vertel je minimaal: 
  • Wie je bent; vertel hoe je op het idee kwam voor dit verhaal en waarom andere mensen jouw film zouden willen kijken 
  • Het genre; misschien kunnen mensen het al raden op basis van je inleiding, maar vertel iets meer over het genre van je film en waarom dit bij het verhaal past 
  • De verhaallijn; een hele korte samenvatting van je verhaal. Vertel ook iets over de belangrijkste personages, maar geef niet te veel details weg. 
  • Bestaande films die je geïnspireerd hebben om tot dit verhaal te komen; jouw film wordt natuurlijk uniek, maar inspiratievoorbeelden kunnen helpen bij het prikkelen van het enthousiasme van je publiek. 
  • Een afsluiting; wat wil je dat mensen doen of onthouden na het horen van je pitch?  

Deze les is een samenwerking van: 
Met dank aan:
Team Ruud Lenssen - Candy Jacobs - Jeroen Stultiens, De Nieuwe Scène - ECI Cultuurfabriek - De Domijnen - Filmhuis de Spiegel - DOK6  

Meer weten?
Filmhubzuid.com 
Candyfilm.nl

Slide 16 - Slide

This item has no instructions