STO

1 / 38
next
Slide 1: Slide
MentorlesMiddelbare schoolmavoLeerjaar 4

This lesson contains 38 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

STO Zuid-Limburg

Wie: Linda Verlinden- van Raak
Leeftijd: 41 jaar
Werk: Praktijkschool Parkstad Limburg I-coach en ICT coach.
Professionaliserings- en ontwikkelingscoördinator voor SVO|PL én STO Zuid-Limburg

Slide 2 - Slide

Uit welke provincie kom jij?

Slide 3 - Mind map

Wat doe jij in het dagelijks leven?
Ik werk in het VO
Ik werk in het MBO
Ik werk in het bedrijfsleven
Anders

Slide 4 - Poll

Wat weet je al van Sterk Techniek Onderwijs?
0100

Slide 5 - Poll

stozuidlimburg.nl

Slide 7 - Slide

Wat is STO?

Slide 8 - Slide

Doelstelling STO
Zoveel mogelijk leerlingen richting techniek

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Hoeveel STO regio's zijn er in Nederland?
A
12
B
352
C
78
D
24

Slide 11 - Quiz

Slide 12 - Link

Slide 13 - Video

7 Werelden van Techniek 

Veel jongeren denken dat technologie steeds belangrijker wordt. Denk alleen al aan de voortgaande digitalisering of de energietransitie. Gelukkig denken steeds meer jongeren erover om later een baan in de techniek te gaan doen. Alleen hebben ze geen beeld bij wat je dan zou kunnen doen en twijfelen ze eraan of ze het aan zouden kunnen. Aan de hand van de 7 werelden van techniek kun je een aantrekkelijk en realistisch beeld geven van werken in de bèta en techniek, waarbij rekening is gehouden met de verschillende drijfveren, talenten en interesses van jongeren. 

Slide 14 - Slide

Welkom bij de 7 Werelden van Techniek! 
7 werelden die elk weer een andere kant van techniek laten zien. Een app die al je sportprestaties via sensoren bijhoudt en je meteen advies geeft? Robots die jouw huishoudklusjes doen? Een vers ‘geprinte’ pizza uit je eigen
keuken? Je zou het misschien niet verwachten, maar ook dát is techniek! Of je nu graag ongestoord aan een apparaat sleutelt of liever met mensen werkt, steeds meer heb je met techniek te maken. Binnen de 7 Werelden van Techniek kun je altijd wel iets vinden dat bij jou, je interesses en je talenten past.

Slide 15 - Slide

1. Mens & Gezondheid 
 Energie, Water & Veiligheid 
Voeding & Natuur 
Wonen, Werken & Verkeer 
Bedenk jij straks een nieuwe app voor je mobiel die nóg beter checkt of we gezond genoeg leven? Of die misschien zelfs ons leven redt? 
Zorg jij dat iedereen straks in een huis woont dat goed geïsoleerd is en waar de daken zonnepanelen hebben? Bedenk je dé oplossing om al het plastic uit onze oceanen te halen? 
Zorg jij dat mensen straks supergezond eten kunnen printen in hun eigen keuken? Of werk je mee aan het kweken van plantaardige hamburgers? 
Sleutel jij aan een zelfrijdende auto? Of bouw jij in een overvolle stad mini-huizen die toch alles hebben wat je nodig hebt? 

Slide 16 - Drag question

Ontwerp, Productie & Wereldhandel
Digitaal, Media & Entertainment 
Hi-tech & Science 
Ontwerp jij de coolste sneaker met behulp van een 3D-printer? Of zorg jij ervoor dat die wereldwijd wordt geproduceerd? Daarna worden ze supersnel met een drone thuisbezorgd. En betalen? Dat
gaat natuurlijk gewoon online, via je mobiel.
Help jij om de mensheid te beschermen tegen een stel monsters? Nou ja, in een wargame dan… Zo’n game moet natuurlijk eerst bedacht en gebouwd worden.
Een film direct vanuit je mobieltje op je muur projecteren in superscherpe bioscoopkwaliteit? Of zorg je voor een doorbraak op medisch gebied, bijvoorbeeld met genezende microchips onder de huid.

Slide 17 - Drag question

Uitstroom profielen VMBO

Slide 18 - Slide

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
In het BWI profiel ga je alles leren over het bouwproces. Je leert hoe je een product van A tot Z ontwikkelt. Je leert de basisvaardigheden en basiskennis om ontwerpen te maken en een product klaar te maken. Met dit diploma leer je de basis om later als metselaar, meubelmaker, schilder of timmerman te gaan werken. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 19 - Slide

Produceren, Installeren en Energie (PIE)
Het PIE profiel is een combinatie van installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken. Als het je leuk lijkt om alles te leren over verschillende materialen, gereedschappen, maar ook veiligheidsregels en -voorschriften, dan is dit profiel misschien wat voor jou! Leerlingen die zijn geslaagd, stromen vaak door het naar het MBO. Doordat je met dit profiel veel ervaring opdoet en weet hoe de praktijk in elkaar steekt, is de overgang naar het MBO niet groot. Voorbeelden van vervolgopleidingen zijn Monteur Elektrotechnische Installaties, Servicemonteur, Lasser of Allround constructiewerker. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 20 - Slide

Mobiliteit en Transport (M&T)
Het M&T profiel leert jou de techniek achter allerlei vervoersmiddelen. Van fiets, motor en auto tot vrachtwagen. Je leert basisdingen als een fietsband plakken en lampen afstellen, maar bijvoorbeeld ook hoe je routes kunt plannen die een vrachtmagen moet rijden. Als je interesse hebt in het repareren van dingen, dan is dit profiel wellicht wat voor jou. Met deze opleiding kun je later beroepen uitoefenen als monteur, autoschadehersteller en vliegtuigonderhouder. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 21 - Slide

Media, Vormgeving en ICT (MVI)

Het MVI profiel houdt zich bezig met creatieve, digitale en moderne ontwikkelingen en technieken. Vind je het leuk om creatief te denken en werk je graag met computers, dan is dit profiel wellicht iets voor jou. In het ICT vak leer je hoe je netwerken moet aanleggen. Ook werk je aan je creatieve vaardigheden en met 2D en 3D vormgeving en productie raak je bekend met de digitale uitingen die je later in een baan kunt gaan maken. De profielgebonden vakken die je moet volgen zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 22 - Slide

Maritiem en Techniek (MT)
Heb jij een liefde voor de zee en lijkt het je wat om te gaan werken in de scheepsvaart, dan is dit profiel voor jou. Je leert alles over de wereld en de techniek van de scheepsvaart. De profielgebonden vakken die je moet volgen zijn NaSk1 en Wiskunde. Het MT profiel is echter alleen op drie scholen in Nederland te volgen.

Slide 23 - Slide

Professionalisering

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Link

Slide 26 - Link

Slide 27 - Video

Slide 28 - Slide

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Slide

Slide 31 - Slide

Slide 32 - Slide

Wat mag écht niet ontbreken in het aanbod van professionalisering?

Slide 33 - Open question

Welke tip wil jij nog toevoegen aan onze bibliotheek?

Slide 34 - Open question

Kennis delen is macht

Slide 35 - Slide

Slide 36 - Slide

Wie ga jij morgen inspireren?

Slide 37 - Mind map

Groetjes uit Zuid-Limburg

Slide 38 - Slide