Als je 18 jaar of ouder bent, mag je stemmen als er verkiezingen zijn.
Tijdens verkiezingen worden volksvertegenwoordigers gekozen.
Je stemt dus op een persoon die namens jou beslissingen mag nemen in de politiek.
1 / 12
next
Slide 1: Slide
MentorlesVoortgezet speciaal onderwijsLeerroute 2
This lesson contains 12 slides, with text slides and 1 video.
Items in this lesson
Verkiezingen
Als je 18 jaar of ouder bent, mag je stemmen als er verkiezingen zijn.
Tijdens verkiezingen worden volksvertegenwoordigers gekozen.
Je stemt dus op een persoon die namens jou beslissingen mag nemen in de politiek.
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Gemeente
Wie kiezen we?
Leden van de gemeenteraad.
Hoe vaak?
Elke 4 jaar.
Provincie
Wie kiezen we? Leden van de Provinciale Staten.
Hoe vaak?
Elke 4 jaar.
Land
Wie kiezen we? Leden van de 2e Kamer.
Hoe vaak?
Elke vier jaar.
Europese Unie
Wie kiezen we? Leden van het Europees Parlement.
Hoe vaak?
Elke vijf jaar.
Slide 2 - Slide
This item has no instructions
Slide 3 - Slide
Stemmen? Hoe zat dat ook alweer? Iedere Nederlander boven de 18 jaar met kiesrecht krijgt een oproep om te stemmen. Je verliest dit recht alleen door hele zware misdaden te plegen (en als je dus letterlijk in de gevangenis zit).
In sommige landen zijn er andere regels voor kiesrecht, maar bijna overal ter wereld mogen alle volwassenen meestemmen.
Slide 4 - Slide
Wat heb je nodig om te stemmen?
Het enige dat je nodig hebt is je stempas en je ID-bewijs. Mag je stemmen? Dan ontvang je de stempas persoonlijk via de post.
Op de dag van de verkiezingen neem je deze samen met je ID-bewijs mee naar het stemlokaal in de buurt.
Slide 5 - Slide
Wat heb je nodig om te stemmen?
Als je gaat stemmen heb je je ID-bewijs en een stempas nodig. Je ID-bewijs (identiteitsbewijs) is je paspoort of een pasje waar op staat wie je bent. Een stempas is een briefje waarmee alleen jij mag stemmen. Je krijgt deze via de post. Op de dag van de verkiezingen neem je deze samen met je ID-bewijs mee naar het stemhokje.
Slide 6 - Slide
Stemmen doe je alleen. Je bepaalt zelf op wie je stemt en hoeft dat aan niemand te vertellen. In het stemlokaal breng je je ‘stem’ uit in een afgesloten stemhokje. Vóór de verkiezingsdag krijg je met de post een kandidatenlijst. Hierop staan alle partijen en hun mensen waar je op kunt stemmen. Deze lijst lijkt exact op het stembiljet van het stembureau. Denk van tevoren dus goed na op wie je gaat stemmen. Niet alleen de partij, maar ook de persoon.
Kruis je voor de grap of per ongeluk teveel aan, dan is je stembiljet ‘ongeldig’ en telt hij niet mee.
Slide 7 - Slide
Hmmmm… Tweede Kamerverkiezingen. Hoe zit dat ook alweer?
Tweede Kamer
De bekendste verkiezingen zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Deze krijgen ook de meeste aandacht in de media. Het gaat hierbij om het kiezen van de 150 leden van de Tweede Kamer. Het volk kiest! Dit gebeurt om de vier jaar. Maar… ontstaat er ruzie binnen het kabinet of maken ze een grote beslissingsfout? Dan kan het zomaar zijn dat het kabinet moet opstappen (dit noem je ‘het kabinet valt’).
Als dat gebeurt, is het eerder tijd voor verkiezingen.
Slide 8 - Slide
Coalitie De partij die na de verkiezingen de meeste stemmen heeft, mag als eerste de partijen uitkiezen met wie zij wil en kan samenwerken. Samen vormen zij een coalitie. Een coalitie bestaat uit een meerderheid van de 150 Kamerleden (76 zetels of meer). Is de coalitie gevormd, dan stellen zij een kabinet samen. Een kabinet bestaat uit de minister-president en ministers met verschillende taken. Zij nemen beslissingen over Nederland. De grootste partij levert ook de minister-president aan (ook wel premier genoemd) Hij is de voorzitter en het ‘gezicht’ van alle ministers. Hij is niet belangrijker dan de rest, maar vertegenwoordigt het gehele kabinet vaak bij belangrijke gebeurtenissen. Hij heeft een sturende rol; een soort kapitein van het (minster)schip.
Slide 9 - Slide
Oppositie
De overige leden van de Tweede Kamer zijn net zo belangrijk. Zij ‘voeren oppositie’. Een oppositie bestaat dus uit alle partijen die niet regeren; zij doen niet mee met de *regering. Wat ze dan wel doen? Ze stellen kritische vragen over de plannen van de ministers, zodat er geen grote fouten worden gemaakt. Soms lijkt dit meer op geruzie. Maar goed kritisch zijn op elkaar, helpt om goede wetten te maken! Uiteindelijk moet de meerderheid van alle Kamerleden alle wetsvoorstellen goedkeuren die het kabinet bedenkt.
* Regering: de koning en alle ministers
Slide 10 - Slide
Tegenwoordig zeggen mensen vaak “Wat maakt het nou uit, mijn stem heeft toch geen zin!”. Dat klopt niet helemaal. Elke stem geeft een partij meer macht in de gemeente, provincie, Eerste en/of Tweede Kamer. Eén stem van een Kamerlid kan al genoeg zijn om een wet juist wel of niet door te laten gaan.
In een democratie* blijft het zo dat ‘de meeste stemmen gelden’. Dus hoe meer leden van een partij in de gemeenteraad, het provinciebestuur of de Eerste of Tweede kamer zitten, hoe meer invloed die partij heeft. Alle verkiezingen zijn dus belangrijk en iedere stem telt mee. Altijd stemmen dus!
*Democratie is een manier waarop je een land kunt besturen. In een democratie heeft het volk het voor het zeggen. Het volk kiest wie hun ‘stemmen’ vertegenwoordigen. En al deze partijen moeten dus samenwerken om het beste voor alle Nederlanders te regelen!
Slide 11 - Slide
In de verkiezingstijd beloven partijen veel om stemmen te winnen. Het is voor het volk natuurlijk belangrijk dat de partijen deze beloftes ook echt nakomen. Dat is soms lastig, vooral als je als partij (om een meerderheid te krijgen) samen moet gaan werken met een partij die heel andere dingen belooft. Samen moeten de partijen er zo goed mogelijk uitkomen, voordat ze kunnen gaan regeren. Na de verkiezingen kost het altijd veel tijd om goede afspraken met elkaar te maken.
Slide 12 - Video
Bekijk het filmpje van Prodemos: https://www.youtube.com/watch?time_continue=82&v=AtE8u3comGQ&feature=emb_logo
De grootste groep ‘niet-stemmers’ zijn nog altijd de jongeren van 18 t/m 25 jaar. Dat is jammer, want jongeren hebben juist een belangrijke visie op en rol in de toekomst. Het is júllie toekomst! Dus… als je 18 bent… LAAT je stem horen!