Zuivere stoffen en mengsels
Er zijn reclames die je wijs willen maken dat het drinken of gebruiken van zuiver water goed voor je is. Als met het woord ‘zuiver’ eigenlijk het woord ‘schoon’ wordt bedoeld, dan klopt dat wel. Je wil inderdaad geen water drinken waar verontreinigingen of slechte bacteriën in zitten.
Maar het woord ‘zuiver’ heeft nog een betekenis en soms wordt ook die gebruikt in reclames: namelijk dat er geen enkele andere stof in het water zit dan water alleen. Het drinken van dit water is juist erg schadelijk voor je. Hoe vreemd het ook mag klinken: je zult dan juist sterven door uitdroging! Ook schoonmaken met dit water kan nadelig zijn, vanwege één specifieke eigenschap van water: water wil graag stoffen oplossen.
Eerst moet je twee begrippen goed uit elkaar kunnen houden. Zuivere stoffen zijn stoffen waar maar één soort stof in zit. Als je in die stof naar de deeltjes gaat kijken, dan zijn al die deeltjes exact hetzelfde. Mengsels zijn stoffen waar meerdere soorten stoffen en dus ook meerdere soorten deeltjes door elkaar heen zitten. Iets anders gezegd: zuivere stoffen bestaan uit één molecuulsoort, mengsels bestaan uit meerdere molecuulsoorten.
Veruit de meeste stoffen om je heen zijn voorbeelden van mengsels. In de keuken kom je al verschillende soorten mengsels tegen, zowel onder de voedingsmiddelen als onder de schoonmaakmiddelen. Al die mengsels zien er ook weer verschillend uit.