Wat gaan we doen?
Je hebt je eigen mening en die kan anders zijn dan die van een ander. Dat is helemaal niet erg, dat is juist leuk! Maar soms moet je toch samen ergens uitkomen. Daar gaat deze les over. Je gaat leren dat iedereen andere meningen heeft en je gaat leren je eigen stem uit te brengen.
In de bijlage de bijbehorende activiteitenkaart, en knipvellen voor handjes, boterhammen en het lege bord. (A3 of A4)
Voorbereiding:
Knip de handjes uit en geef elke leerling een eigen handje. De kleur is niet belangrijk. Knip de boterhammen uit en het bord.
Hoe:
Aan de hand van boterhammen met verschillend beleg gaan de kinderen oefenen met stemmen. Ze krijgen allemaal individueel een handje waar ze mee kunnen stemmen. Dit handje leggen ze straks op de boterham die zij het lekkerst vinden.
TIP: Er zijn 4 slides waarop de kinderen hun stem mogen uitbrengen. De ervaring leert dat de concentratieboog van de kinderen na twee keer oefenen al daalt. Ze zijn na twee keer klaar om op de echte activiteit te stemmen. Kies dus de twee slides uit waarvan jij denkt dat jouw kleuters die het leukst vinden, vraag ze goed uit en ga dan voor het echie.
De laatste opdracht: voor het ‘echie’.
Bij de laatste opdracht gaan de kinderen stemmen op een activiteit die ze daarna ook echt gaan uitvoeren. Het is belangrijk om af te ronden met een 'echte' ervaring!
TIP: Gebruik deze stemmenmethode vaker.
Je kunt de klas vaker laten stemmen op verschillende dingen. Wat gaan we doen met buitenspelen, welke voorleesboek zullen we kiezen of welke hoek zullen we veranderen?
TIP 2: Je kunt in deze les ook extra aandacht besteden aan het feit dat stemmen anoniem is. Je stem is van jou alleen! Je hoeft niemand te vertellen waar je op stemt (of hebt gestemd) maar als je dat leuk vindt mag het natuurlijk wel! Zet dus ook geen namen op de handjes ;).
Wil je de kinderen anoniem laten stemmen?
1. Gebruik twee schoenendozen (of bakjes) waar de kinderen hun stem in mogen doen en zet ze ergens neer waardoor de rest van de klas niet mee kan kijken. Tel daarna samen met de kinderen de stemmen en leg de handjes visueel neer op de boterhammen in het midden van de cirkel.
2. Je kan er ook voor kiezen om elke keer als er iemand gestemd heeft het handje weer weg te halen. Aan de achterkant van het bord kan je de stemmen turven. Zo is het minder zichtbaar wie er waarop heeft gestemd. Daarna leg je de handjes weer terug op de boterhammen in het midden van de cirkel en tel je samen met de kinderen de stemmen.
Veiligheid
Om de veiligheid in de groep te bewaren is het van belang de kinderen van tevoren duidelijk te maken dat je elkaar niet uitlacht. Iedereen heeft een mening en dat is leuk! Als er wel gelachen wordt kan je dit moment aanpakken door er aandacht aan te besteden en te vertellen dat het hebben van een andere mening niet iets is waar je iemand over uitlacht. "Hoe zou dat bij jou voelen als iemand om je zou lachen omdat je een andere smaak hebt?"
BurgerschapDeze les sluit aan bij de volgende actuele burgerschapskerndoelen:
- Kerndoel 1. Veilige schoolcultuur:
- Zorgen voor een veilige schoolomgeving met aandacht voor diversiteit en inclusie.
- Stimuleren van kritische denkvaardigheden, morele en ethische oordeelsvorming en het offline en online respectvol communiceren daarover.
- Samen met leerlingen vormgeven van een democratische cultuur
- Kerndoel 2. Diversiteit:
- In gedrag rekening houden met ervaringen en perspectieven van anderen.
- Kerndoel 3. Democratische waarden:
- Verkennen op basis van morele en ethische perspectieven wat rechtvaardigheid en verantwoordelijk handelen betekent voor jezelf.
- Kerndoel 4. Maatschappelijke betrokkenheid:
- Verkennen van de eigen mogelijkheden om maatschappelijke betrokkenheid vorm te geven.
- Kerndoel 5. Democratische betrokkenheid:
- Communiceren op respectvolle wijze
- Leren omgaan met de wensen en de stem van de minderheid in besluitvormingsprocessen
- Kerndoel 6. Maatschappelijke vraagstukken:
- Uitdrukken van persoonlijke idealen en opvattingen.
- Reflecteren hoe de eigen identiteit en waarden het handelen kunnen beïnvloeden.