Waarom is kijken naar blunders goed voor je?

Waarom is kijken naar blunders goed voor je?
1 / 12
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 3

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Waarom is kijken naar blunders goed voor je?

Slide 1 - Slide

Waarom zou dit goed zijn?

Slide 2 - Mind map

Heb jij weleens een blunder gemaakt? En heb je daar ook een filmpje van? Zulke video's waarbij iets fout gaat of verknoeid wordt, gaan heel vaak viral. Op YouTube worden ze miljoenen keren bekeken.

Maar waarom kijken we zo graag naar bloopers en blunders? Wat zit daar achter? Benjamin legt het uit in de nieuwe aflevering van Uitgezocht:

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Het is normaal als je moet lachen om blooper-video's. Er is zelfs een woord voor: leedvermaak. Dat betekent dat je plezier hebt omdat er iets misgaat bij iemand anders.

Slide 5 - Slide

Als je een blunder-video grappig vindt, betekent dat niet meteen dat je iemand anders uitlacht. Het levert jou iets op: zoals een gevoel van rechtvaardigheid of zelfvertrouwen.
psycholoog Wilco van Dijk

Slide 6 - Slide

Wist je dat leedvermaak al heel lang bestaat? Het werd al afgebeeld op oude schilderijen, en door films en televisie werden bloopers echt populair. Daarom zijn tegenwoordig ook in het Jeugdjournaal en serieuze talkshows iedere dag grappige filmpjes te zien.

Slide 7 - Slide

Leedvermaak
We kunnen onze lach niet bedwingen bij slechte audities, pranks en programma's met verborgen camera waarin mensen in de maling worden genomen. We genieten massaal van leedvermaak, maar toch kan niet iedereen erom lachen. Dagmar (16) wil weten waarom niet iedereen lacht om de pijn van een ander. Tussenuur zocht het met haar uit.

Slide 8 - Slide

Om daar een antwoord op te krijgen, gaat ze samen met Cesar voor onderzoek naar het Schiller Theater 'Place Royale' in Utrecht. Daar bekijken ze slechte audities, pranks en video’s waarin mensen vallen.

Dagmar vertelt dat ze leedvermaak wél grappig vindt als de persoon in het filmpje er zelf ook om kan lachen. Af en toe kan ze zich verplaatsen in de persoon, waardoor ze plaatsvervangende schaamte voelt.
Cesar realiseert zich, nadat hij is bijgekomen van zijn slappe lach, dat hij en Dagmar tijdens de filmvertoning soms ook lachen om het leed van een ander, maar waarom ze dat precies doen en wat het nut ervan is, weten ze niet. 'Waar ligt de grens?'

Slide 9 - Slide

Genieten van leed
Om daar een antwoord op te krijgen brengen ze een bezoekje aan sociaal-psycholoog Wilco van Dijk van de Universiteit Leiden. Hij deed onderzoek naar leedvermaak en kan precies vertellen waarom we soms genieten van het leed van een ander en waarom dat helemaal niet zo slecht is.
Hij vertelt dat leedvermaak ons plezier geeft en goed is voor ons zelfbeeld, doordat we ons gaan vergelijken met anderen. Volgens hem is het ook een vorm van rechtvaardigheid. Hij stelt dat als we zien dat een ander pijn heeft, we ons beter gaan voelen over onszelf.

Slide 10 - Slide

Wat is jouw grootste blunder?

Slide 11 - Open question

Slide 12 - Video