Cerebrovasculair accident (CVA)

Cerebrovasculair accident (CVA)
1 / 12
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Cerebrovasculair accident (CVA)

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van de les kun je uitleggen wat een CVA is en welke typen CVA's er zijn. Aan het einde van de les kun je de risicofactoren en oorzaken van een CVA benoemen. Aan het einde van de les kun je de symptomen en gevolgen van een CVA herkennen. Aan het einde van de les kun je de verschillende behandelingen voor een CVA beschrijven. Aan het einde van de les kun je de FAST-test toepassen om een beroerte te herkennen. Aan het einde van de les kun je de stappen beschrijven die genomen moeten worden in de acute fase na een CVA. Aan het einde van de les kun je de langetermijngevolgen van een CVA en de impact op de kwaliteit van leven uitleggen.

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wat weet je al over een CVA?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Definitie en typen CVA
CVA: Een hersenbeschadiging door een verstoring in de bloedvoorziening, resulterend in een hersenbloeding of herseninfarct. Hersenbloeding: Een type CVA waarbij een bloedvat in de hersenen barst, wat leidt tot weefselschade. Herseninfarct: Een type CVA veroorzaakt door een verstopping in een bloedvat in de hersenen, wat leidt tot weefselschade.

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Risicofactoren en oorzaken van een CVA
Risicofactoren: Omstandigheden die de kans op het krijgen van een CVA vergroten, zoals hoge bloeddruk en diabetes.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Symptomen en acute verschijnselen van een CVA
FAST-test: Een snelle test om de symptomen van een beroerte te herkennen door te kijken naar gezichtsverlamming, armzwakte, spraakproblemen en tijd.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Behandeling in de acute fase van een CVA
Acute fase: De periode direct na het optreden van een CVA waarin snelle medische hulp essentieel is voor de behandeling.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Herstelkansen en langetermijngevolgen van een CVA
Langetermijngevolgen: De blijvende effecten van een CVA op fysieke, cognitieve of emotionele functies.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Definitielijst
CVA: Een hersenbeschadiging door een verstoring in de bloedvoorziening, resulterend in een hersenbloeding of herseninfarct. Hersenbloeding: Een type CVA waarbij een bloedvat in de hersenen barst, wat leidt tot weefselschade. Herseninfarct: Een type CVA veroorzaakt door een verstopping in een bloedvat in de hersenen, wat leidt tot weefselschade. Risicofactoren: Omstandigheden die de kans op het krijgen van een CVA vergroten, zoals hoge bloeddruk en diabetes. FAST-test: Een snelle test om de symptomen van een beroerte te herkennen door te kijken naar gezichtsverlamming, armzwakte, spraakproblemen en tijd. Acute fase: De periode direct na het optreden van een CVA waarin snelle medische hulp essentieel is voor de behandeling. Langetermijngevolgen: De blijvende effecten van een CVA op fysieke, cognitieve of emotionele functies.

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 10 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 12 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.