HET MOOIS DAT WE DELEN - SCHRIJFOPDRACHTEN

HET MOOIS DAT WE DELEN - SCHRIJFOPDRACHTEN
1 / 34
next
Slide 1: Slide
NederlandsSecondary Education

This lesson contains 34 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

HET MOOIS DAT WE DELEN - SCHRIJFOPDRACHTEN

Slide 1 - Slide

IS DIT DE KERN?
Het moois dat we delen is een boek dat heel mooi geschreven is. Het gaat over een jong meisje dat Soumia heet. Zij heeft in de gevangenis gezeten voor 5 jaar, omdat zij de vrouw van Luc had vermoord tijdens een terroristische aanval. Ook bekijken we het verhaal vanuit de blik van een oude man Luc. Hij is de man van de vrouw die is vermoord door Soumia. Het verhaal gaat over hoe het is om terug te zijn na 5 jaar in de gevangenis te hebben gezeten. We zien dus hoe haar leven verder gaat en we zien ook hoe Luc leeft.  Later in het boek, komen ze elkaar tegen en dan zien we wat er gebeurt.  

Slide 2 - Slide

VERGELIJK EN NOTEER MIN. 3 ZINNEN DIE JE GOED VINDT IN DE VOLGENDE SLIDES

Slide 3 - Slide

VERGELIJK! 
Op 22 maart 2016 vonden de aanslagen plaats op het vliegveld van Zaventem, bij Brussel. De daders kwamen uit de wijk Molenbeek (Brussel). De media stortten zich erop. Het verhaal van Ait Hamou begint als de cameraploegen allang weg zijn. De fictieve terroristische aanslag op een busstation is meer dan vijf jaar oud. De buurt waar de twee hoofdpersonen opgroeien zou Molenbeek kunnen zijn maar ook een andere buurt waar de autochtone bevolking meewarig en soms ronduit racistisch kijkt naar nieuwe bewoners uit migratielanden. Een wijk in identiteitscrisis. Er is een zwarte school, er is multicultureel voetbal en er is een racistische buurman. Er is een Marokkaanse vader die niet aan de bak komt. Het sociale vangnet lijkt weggetrokken. De autochtonen voelen zich in de steek gelaten, nieuwkomers voelen zich ongewenst door de witte Vlamingen.

Slide 4 - Slide

In België tekenden de aanslagen de levens van nabestaanden, omstanders en medeplichtigen. Wat trilt er nog na in de woonwijken van de betrokkenen, nu de journalisten vertrokken zijn en de camera’s weer een andere kant op kijken? Dit is wat Ish Ait Hamou lijkt te willen onderzoeken in zijn roman Het moois dat we delen (2019). Het verhaal speelt zich af in een fictieve Belgische volkswijk waar de al gespannen verhoudingen tussen groepen buurtbewoners nog meer op scherp komen te staan na het vrijkomen van een betrokkene bij een aanslag op een busstation vijf jaar eerder. De daders waren twee zelfmoordterroristen, zestien mensen kwamen om het leven.

Slide 5 - Slide

Zijn vierde boek speelt zich af in een verkleurende Vlaamse buurt, waar de paden van Soumia en Luc elkaar kruisen. Zij probeert met de moed der wanhoop een nieuw leven te beginnen, hij leeft in het verleden. De personages moeten omgaan met de gevolgen van hun keuzes. Het verhaal is actueler dan zijn eerdere werken. Het is geschreven tegen de achtergrond van de migratiestroom, de aanslagen, de verkiezingsuitslag, de Vlaamse regeringsvorming. Gaandeweg wordt de lezer gedwongen tot empathie met minstens één wereld die de zijne niet is en dát maakt het boek razend interessant.

Slide 6 - Slide

WELKE ZINNEN HEB JIJ GENOTEERD?

Slide 7 - Open question

Jullie hebben het voortdurend over de MORALISTISCHE boodschap van de schrijver. 

Slide 8 - Slide

FORMULEER DIE MORALISTISCHE BOODSCHAP IN MAX. 3 ZINNEN

Slide 9 - Open question

VERGELIJK EN NOTEER MIN. 3 WOORDEN/ZINNEN DIE JE GOED VINDT IN DE VOLGENDE SLIDES

Slide 10 - Slide

Als hij wil laten zien dat mensen na tragische gebeurtenissen goed in staat zijn tot verzoening, dan is hij met deze roman daar zeer in geslaagd. Je wilt na afloop de wereld een stukje kleiner maken om de ander te bereiken.

Slide 11 - Slide

Het sympathieke verlangen om bruggen te bouwen, spreekt uit iedere pagina van deze roman. En overal waar maatschappelijke verdeeldheid heerst, staan er aan beide kanten mensen die hun verhaal willen doen en gehoord willen worden. Ish Ait Hamou doet hiertoe een dappere poging.
Wat onderzoekt hij? De vraag hoe we in de wijken van onze grootsteden omgaan met diversiteit, de dreiging van islamistisch terrorisme, angst en eenzaamheid

Slide 12 - Slide

UIT INTERVIEWS
Ik heb geprobeerd om heel goed te luisteren naar verschillende mensen, vanuit verschillende invalshoeken. Hoe dat hele idee van samenleving en samen leven in elkaar zit en hoe we elkaar toenaderen. Zeker op momenten van problemen. We kunnen steeds twee verschillende richtingen inslaan om een probleem op te lossen. We kunnen aan zelfreflectie doen om te zien welke bijdrage wij hebben tot een situatie en daar dan mee aan de slag gaan. Of we kunnen besluiten dat het altijd de fout is van de ander.

Er is één samenleving, of er zou er één moeten zijn, en we zouden daar allemaal een rol in moeten hebben

ons tegen elkaar uitspelen leidt nooit naar een goede of gezonde toekomst. In mijn ogen wordt dat vaak gebruikt om mensen te onderdrukken


Slide 13 - Slide

WELKE ZINNEN HEB JIJ GENOTEERD?

Slide 14 - Open question

WE SCHAKELEN INTELLECTUEEL EEN VERSNELLING HOGER
EN LINKEN NOG EEN KEER NAAR HET MOTTO
Celui qui a été mordu par le serpent, a peur de la corde.
Vertaald: “Wie ooit gebeten is door een slang, is al bang voor een stukje touw.”

Slide 15 - Slide

DE BOODSCHAP STAAT ER, MAAR HET KAN BETER GEFORMULEERD WORDEN
Ten tweede is het boek gedeeld in vier delen. Zij, hij, wij en hij/zij. Het is dus altijd over Luc of Soumia. Als we naar de cover kijken van dit boek kunnen we ook heel duidelijk zien dat de schrijver hierover heeft nagedacht. Ik laat u het boek lezen en dan zal u zelf wel begrijpen waarom hij deze cover heeft gekozen voor zijn boek. Ik denk dat dat is omdat de twee hoofdpersonages elkaar tegenkomen. 

Slide 16 - Slide

VERGELIJK EN NOTEER MIN. 3 WOORDEN/ZINNEN DIE JE GOED VINDT IN DE VOLGENDE SLIDES

Slide 17 - Slide

Ait Hamou vertelt in deze roman hoe wegen elkaar tegen alle verwachtingen in kruisen. Het perspectief is evenredig verdeeld over Soumia, een jonge Marokkaans-Belgische, en Luc, een Vlaming op leeftijd. Het narratief van toenadering tussen de twee buurtgenoten wordt al expliciet gemaakt in de inhoudsopgave van de roman. Het verhaal is verdeeld in de hoofdstukken ‘Zij’, ‘Hij’, ‘Hij & Zij’ en wordt afgesloten met een korte epiloog getiteld ‘Wij’.

Slide 18 - Slide

De afstand tussen allochtonen en autochtonen die hopeloos onoverbrugbaar lijkt, is een van de thema’s. Ait Hamou laat je als lezer tussen die twee werelden gaan, dat doet hij moeiteloos en invoelend.

Slide 19 - Slide

Ait Hamou verdeelt de sociale en psychologische pijn feilloos over de beide partijen. Het verhaal is opgebouwd uit delen waarin dan Soumia, de jonge Marokkaans-Belgische, en dan Luc, de verstokte oude Vlaming, over hun wereld vertellen. Stap voor stap brengt Ait Hamou de levens van deze twee mensen die op een steenworp aftand van elkaar wonen bij elkaar. Ze dragen nogal wat met zich mee.

Slide 20 - Slide

WELKE ZINNEN HEB JIJ GENOTEERD?

Slide 21 - Open question

SCHRIJFOPDRACHT OP HET EXAMEN

Slide 22 - Slide

1. Is het goed dat boeken een (morele) boodschap hebben?

Slide 23 - Slide

2. Welke personages in Het moois dat we delen worstelen met hun eenzaamheid? In hoeverre proberen ze er toch bij te horen en zijn ze op zoek naar verbinding (en hun plekje in de samenleving)? 
Hoe gaat Ish Ait Hamou om met deze thematiek in zijn roman? Hoe geeft hij hier literair gestalte aan? En is deze roman het lezen waard voor lezers die zich in deze thematiek interesseren?

Slide 24 - Slide

3.   „We zijn alleen geboren, we leven alleen, we sterven alleen. Alleen door onze liefde en vriendschap kunnen we de illusie creëren voor het moment dat we niet alleen zijn.“ (Orson Welles)   Klopt dat ook voor de personages uit HET MOOIS DAT WE DELEN?

Slide 25 - Slide

4. "Ik ben vergeten een ezelsoor te vouwen in de pagina waar ik gebleven ben. Was er maar iemand die dat bij mij doet, zodat ik weet wat mijn plek is en van waaruit ik mijn verhaal verder moet leven. En of dat hier is, of aan de overkant: het beloofde land.” Hoe kan je deze passage uit "De Avond is ongemak" van Marieke Luces Rijneveld vertalen naar “HET MOOIS DAT WE DELEN”.

Slide 26 - Slide

5. Hoe gaat Ish Ait Hamou om met het vertelperspectief in zijn roman? Is dat een goede keuze? Of een gemiste kans? Beargumenteer! En is de opbouw van het verhaal slim en doordacht? Of net helemaal niet? 

Slide 27 - Slide

WELKE SCHRIJFOPDRACHT SPREEKT JOU HET MEEST AAN?
MORALISTISCH
EENZAAMHEID
CITAAT EENZAAMHEID
HOE MOET HET VERDER?
VERTEL-PERSPECTIEF & OPBOUW

Slide 28 - Poll

JE ZAL OOK ALTIJD EEN (LITERAIR) OORDEEL MOETEN VELLEN

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Slide

WAT KAN JE NOG BEOORDELEN?
  1. Structuur: is het werk een eenheid? Is de structuur overzichtelijk? Is de gekozen opbouw van het verhaal functioneel?
  2.  Esthetiek: woordkeuze, schrijfstijl, zinsbouw,…
  3. Realisme: geeft het werk een goed beeld van de werkelijkheid? Levert het nieuwe inzichten op? Stof tot nadenken?
  4. Emotie: stelt het boek de lezer in staat om zich te identificeren met wat er verteld wordt?
  5.  Vernieuwing: heeft het boek een vernieuwende waarde? Biedt het originele nieuwe inzichten?

  1.  

Slide 31 - Slide

DE OF HET?
PERSPECTIEF
A
DE
B
HET

Slide 32 - Quiz

DE OF HET?
THEMA
A
DE
B
HET

Slide 33 - Quiz

DE OF HET?
PERSONAGE
A
DE
B
HET

Slide 34 - Quiz