This lesson contains 15 slides, with interactive quiz, text slides and 7 videos.
Items in this lesson
Een uniek product
Slide 1 - Slide
Introductie
Afrikaans en Europees zijn eerst nog van elkaar gescheiden. expressie – creolisering. De jaren van de son-muziek uit Cuba, ook op Curaçao. En de jaren van jazz, ragtime en cakewalk uit de VS. Op Curaçao hoor je de tambú en tumba met Afrikaanse invloeden, maar ook Europese invloed in een Curaçaose wals.
Slide 2 - Slide
Creolisatie, wat is dat?
Slide 3 - Mind map
Creolisering betekenis & definitie
Het proces van wisselwerking tussen (sub)culturen zodat door wederzijdse beïnvloeding en interactie een nieuwe (sub)cultuur ontstaat.Creolisering is vaak het snelst zichtbaar in de taal. Het Sranan van Suriname, het Papiamentu van Curaçao, het Creolandes van de Kaapverdianen en recentelijk de straattaal van jongeren zijn voorbeelden daarvan.
De term komt van creool, waarmee ooit kinderen werden aangeduid die een witte en zwarte ouder hadden.
Slide 4 - Slide
Slide 5 - Video
Afro-Caribisch
De Afrikaanse slaven - afro Caribische cultuur. Culturen wisselen uit, de Europeanen zien hun cultuur ‘creoliseren’ en de Afrikaan of Indiaan ziet zijn cultuur ‘europeaniseren’. Bij Creolisatie gaat het vooral om de verbanden tussen die verschillende culturen na lang contact in een multiculturele samenleving. Beïnvloeding gaat niet gelijkwaardig
Slide 6 - Slide
Son
Son (Spaans: geluid) ontstond op Cuba. Het combineert letterlijk Spaanse muziek met Afrikaanse ritmes. Er wordt veel bij geimproviseerd. Het vormt de basis voor hedendaagse Cubaanse populaire muziek en de Salsa
Slide 7 - Slide
Slide 8 - Video
Slide 9 - Video
Slide 10 - Video
Slide 11 - Video
Tambú
Slaven mogen weinig. Na de afschaffing van de slavernij, bleef dit, ‘handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid’.
Het dansen op de tambú werd verboden in 1936. Dit werd pas in 1952 opgeheven. De muziek en dans zijn nog steeds belangrijk op Curaçao en Aruba, maar hoor en zie je nauwelijks nog op Bonaire.
Slide 12 - Slide
Slide 13 - Video
Tumba
Ook tumba heeft Afrikaanse oorsprong, muziek wordt gemaakt op landbouwgereedschap en zelfgemaakte trommels.
Tumba is vrolijk en bedoeld voor saamhorigheid.
Ook de tumba ging in de ban.
De tumba werd na de revolte van 30 mei 1969 de nationale muziek van Curaçao en ‘roadmarch’ muziek van Karnaval.