Deze les wordt gegeven door Sea Shepherd. Sea Shepherd is opgericht in 1977 en is een organisatie voor het behoud van de zee die zich inzet voor de bescherming van de oceaan en het zeeleven. Sea Shepherd werkt wereldwijd aan een reeks problemen die van invloed zijn op de oceanen en voert elk jaar talloze directe actiecampagnes. Zeehonden zijn een soort die Sea Shepherd wil beschermen.
Wat je al weet...
Wat je gaat leren...
Actie vereist!
Test jouw kennis
Klik op de afbeelding
Bekijk de video
Slide 2 - Slide
Tijdens deze les gebruiken we de volgende symbolen om leeractiviteiten en acties aan te duiden.
Documenting IUU and by-catch.
Canadese zeehondenjacht.
Slide 3 - Slide
Elk jaar worden in Canada honderdduizenden zeehonden het doelwit van jagers voor hun pels, blubber en vlees. Jonge zadelrobbenpups met witte vacht worden gedood en gevild in het bijzijn van hun moeders. Ze worden gebruikt in de mode-industrie.
Slide 4 - Map
De kaart toont de locatie van de Golf van St. Lawrence, Canada.
Documenting IUU and by-catch.
Canadese zeehondenjacht
Slide 5 - Slide
In maart 1979 ging de Sea Shepherd (de naam van het eerste schip van Sea Shepherd) als eerste het ijs in om de zeehonden aan de oostkust van Canada te beschermen. Kapitein Watson en zijn bemanning hebben meer dan duizend babyzeehonden gered door hun witte jassen te besproeien met een onuitwisbare organische kleurstof om ze commercieel waardeloos te maken. Ze werden door de autoriteiten gearresteerd wegens inmenging in de zeehondenjacht, door te dicht bij de zeehondenjacht te komen.
In 1980 leidde hij, ondanks een gerechtelijk bevel dat kapitein Watson verbiedt om in de buurt van de Canadese zeehondenjacht te gaan, een bemanning met drie oceaankajaks naar de Golf van St. Lawrence om honderden zeehonden met onschadelijke blauwe kleurstof te besproeien om te voorkomen dat ze worden gedood.
Documenting IUU and by-catch.
Canadese zeehondenjacht 1983
Slide 6 - Slide
In 1983 blokkeerde de Sea Shepherd II de haven van St. John's, Newfoundland, en verhinderde de Canadese zeehondenvloot twee weken om te vertrekken. De Sea Shepherd II verhuisde vervolgens naar de Golf van St. Lawrence en begeleidde de zeehondenjagers weg van de zadelrobbenkwekerij. Canadese kustwachteenheden ramden het schip en gingen aan boord van de Sea Shepherd II met een traangasaanval, waarbij kapitein Watson en negentien bemanningsleden werden gearresteerd. De Sea Shepherd II werd in beslag genomen en kapitein Watson kreeg een boete van $ 75.000. Hij werd veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens samenzwering om de Zeehondenbeschermingswet te schenden, en nog eens 6 maanden voor het naderen binnen een halve zeemijl van een zeehondenjacht.
In 1984 oordeelde het hof van beroep van Quebec in het voordeel van kapitein Watson en liet alle aanklachten vallen.
Documenting IUU and by-catch.
Canadese zeehondenjacht 1998
Slide 7 - Slide
In maart 1998, toen het sterftecijfer van de Canadese zeehondenindustrie 500.000 per jaar bereikte, maakte de Sea Shepherd III de reis naar de Golf van St. Lawrence, als het eerste natuurbeschermingsvaartuig bij Canada's jaarlijkse jacht op wilde dieren sinds 1983.
Het bezoek trok internationale journalisten naar de zeehondenjacht en hield zeehondenjagers weg van de belangrijkste natuurgebied van zeehonden.
Documenting IUU and by-catch.
Canadese zeehondenjacht 2008
Slide 8 - Slide
In 2008 arriveerde de Farley Mowat in de ijsschotsen van de Golf van St. Lawrence om de illegale zeehondenactiviteiten te documenteren. Hoewel het schip nooit de Canadese territoriale wateren is binnengevaren, stuurt de Canadese regering een SWAT-team om aan boord te gaan en het schip in beslag te nemen, en om alle video's en foto's die van de zeehondenjacht zijn gemaakt, in beslag te nemen. De Nederlandse kapitein Alex Cornelissen en de Zweedse eerste officier Peter Hammarstedt werden gearresteerd en aangeklaagd voor het te dicht naderen van de zeehondenjacht.
Ze werden vrijgelaten op borgtocht van $ 10.000, betaald door Captain Watson met in 2 dollar munten.
De tijdige reis vestigde de internationale aandacht op de Canadese zeehondenjacht en droeg ertoe bij dat het Europees Parlement een voorstel aannam om alle zeehondenproducten binnen de Europese Unie te verbieden.
Dit verminderde de vraag naar zeehondenproducten drastisch en resulteerde in een enorme vermindering van het aantal zeehondenjachten in Canada.
Slide 9 - Video
Operation Ice Watch
In maart 2017 vloog een team van Sea Shepherd over de Golf van St. Lawrence om een ecologische ramp vast te leggen. Filmster Michelle Rodriguez voegde zich bij de groep om de aandacht te vestigen op de baby Zadelrobben, vergelijkbaar met wat de Franse actrice Brigitte Bardot 40 jaar geleden deed toen ze poseerde met baby zadelrobben. Laat video zien (1.49min):
https://www.youtube.com/watch?v=8TxXweRTS58
Slide 10 - Video
Zadelrobben worden bedreigd door de zeehondenjacht en het verdwijnende ijs. Operatie Icewatch was getuige van de moeilijkheid waarmee zeehonden worden geconfronteerd bij het vinden van vast ijs om hun jongen te voeden. Zeehondenpups verdrinken als het ijs onder hen verdwijnt, lang voordat ze kunnen zwemmen.
Laat deze video zien (2,01 min) die de verdwijnende ijskap in 2017 laat zien:
https://www.youtube.com/watch?v=AbqoQK8wzwQ
Slide 11 - Video
In 2015 werd Operatie Saimaa Seal gelanceerd om 's werelds meest bedreigde zeehond en een van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld te beschermen, de Saimaa ringelrob van het Saimaameer, Finland.
De Saimaa-zeehond is het slachtoffer van illegale visserij in het gebied, waarbij netten en vallen hen verstrikken en doden.
Vrijwilligers slaagden er tijdens de campagne in om 10 illegale netten en bijna 200 illegale visvallen te verwijderen. Tijdens deze 6 maanden durende campagne werden geen zeehonden gedood.
Met lage aantallen is het moeilijk om de Saimaa-zeehond te vinden, de bemanning kon de zeehond tijdens hun patrouilles spotten en filmen, toon video (1.16min):
https://www.youtube.com/watch?v=A4UUNYwmaHs
Slide 12 - Map
De kaart toont de locatie van het Saimaa-meer, Finland.
Welke drie dingen heb je geleerd?
Slide 13 - Open question
Vraag leerlingen om de volgende vraag klassikaal te beantwoorden of via de website www.LessonUp.app
“Welke drie dingen heb je geleerd?”
Was er iets wat je niet begreep?
Slide 14 - Open question
Vraag leerlingen om de volgende vraag klassikaal te beantwoorden of via de website www.LessonUp.app