Filmgeschiedenis Jaar 1 - NL Jaren 60 & 70

Film eind jaren 60 & jaren 70
1 / 13
next
Slide 1: Slide
FilmMBOStudiejaar 1

This lesson contains 13 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 70 min

Items in this lesson

Film eind jaren 60 & jaren 70

Slide 1 - Slide

INTRO
Eind jaren ’60 werd de Production Code (Hays Code) vervangen door het MPAA-ratingsysteem. Dit zorgde ervoor dat de films die erna gemaakt werden onder andere meer geweld en seks bevatten.
Omdat er weinig bioscooppubliek was in die tijd gingen filmstudio’s op zoek naar iets nieuws. Jonge filmmakers zagen hierin een kans om andere films met een lager budget te maken. 

Slide 2 - Slide

New Hollywood & Moviebrats
Eind jaren ’60 en jaren ’70 kwam er een beweging door de opkomst van een nieuwe generatie jonge, filmschoolopgeleide filmmakers (regisseurs, acteurs en schrijvers). Deze beweging werd ook wel New Hollywood of American New Wave genoemd en de filmmakers de Moviebrats. 
De New Hollywoodfilms werden – vergeleken met de eerdere Amerikaanse film – meer bepaald door de regisseurs en niet door de productiestudio’s. Hierdoor werd creatief auteurschap belangrijker. De stijl, het productieproces, de onderwerpen (veel taboe-onderwerpen) en hoe het verhaal werd verteld waren anders dan wat mensen hiervoor van Hollywood-films verwachtten. De makers werden beïnvloed door de nieuwe stijl van filmmakers uit Europa (Nouvelle Vague en het Italiaans Neo-Realisme) en Japan. 

Slide 3 - Slide

Steven Spielberg
Steven Spielberg is een van de Moviebrats. Jullie kennen als het goed is wel enkele films van hem, zoals Jaws (1975), Indiana Jones (1981), E.T. (1982), Jurassic Park (1993), Schindler's List (1993), Saving Private Ryan (1998) en Lincoln (2012). Hij werd in de jaren '70 en '80 en is bekend om zijn films vol met special effects, luide muziek en grote Hollywood-acteurs.

Slide 4 - Slide

Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola is een van de Moviebrats. Hij is bekend om The Godfather-trilogie en Apocalypse Now

Slide 5 - Slide

Martin Scorsese
Martin Scorsese is de regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street. Hij heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Zijn films geven een beeld van hechte milieus waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een belangrijke rol. Ook staan geweld en het vinden van spiritualiteit vaak een grote rol. 

Slide 6 - Slide

Blockbusters en merchandise
De blockbuster wordt populair in deze periode. Namelijk na de release van de films The Godfather en Jaws: de film werd tegelijkertijd in honderden bioscopen uitgebracht en mensen stonden in een lange rij te wachten om naar binnen te kunnen. Ook gingen producten zogenaamde merchandise verkopen. Denk aan speelgoed, computerspelletjes, happymeals, enz. 

Slide 7 - Slide

Grote budgetten
Het New Hollywood-tijdperk duurde tot rond 1980, toen Hollywood-films met een groot budget de markt opnieuw begonnen te domineren. 

Slide 8 - Slide

NEDERLANDSE FILM JAREN 60
In de voorgaande jaren stelde de Nederlandse film, met uitzondering van de documentaire, internationaal gezien niet veel voor. Eind jaren 50 werd er een productiefonds voor film en in Amsterdam de Nederlandse Film en Televisie Academie opgericht en sinds midden jaren zestig kreeg de speelfilm mede hierdoor enige betekenis. Een aantal filmstudenten, onder andere geïnspireerd door de ‘Nouvelle Vague’, richtte het blad Skoop op waarin talenten als Pim de la Parra, Wim Verstappen, Frans Weisz en Nikolai van der Heyde zich verzetten tegen de bestaande speelfilmtraditie. Dat de tijd rijp was voor minder traditionele speelfilms werd duidelijk. Een aarzelend begin werd gemaakt met de film Het gangstermeisje (1966), naar een roman van Remco Campert, van regisseur Frans Weisz.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

NEDERLANDSE FILM JAREN 70
In de jaren ’70 kende de Nederlandse cinema een opleving. Dit kwam doordat kleurenfilms op grote schaal werden geïntroduceerd en een nieuwe generatie regisseurs aantrad. Het aantal bioscoopbezoekers nam fors toe, vooral de jonge generatie ging graag naar de film. Erotisch getinte films zoals Turks Fruit en Blue movie trokken een groot publiek naar de bioscopen. De Nederlandse cinema raakte ook bekend in het buitenland. 

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Welke personen waren belangrijk voor de Nederlandse film in de jaren 70?

Slide 13 - Open question