PH2 Bijeenkomst 1 - Versie 2

PF2PEH
groep in beeld


Bijeenkomst 1 

Naoual El Massoudi 
el.massoudi@hsleiden.nl
1 / 49
next
Slide 1: Slide
MentorlesHBOStudiejaar 2

This lesson contains 49 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 120 min

Items in this lesson

PF2PEH
groep in beeld


Bijeenkomst 1 

Naoual El Massoudi 
el.massoudi@hsleiden.nl

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Inhoud bijeenkomst
  • Kennismaken
  • Groep in beeld? 
  • Voorwaarden 
  • Instrumenten 
  • Afsluiten

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Slide 4 - Slide

Naam en omschrijf jezelf in 3 woorden
Ik heb het leerpad PF2PH 'Groep in beeld' bekeken
Ja, helemaal duidelijk!
Ja, en ik heb nog een vraag:
Een beetje gescand
Nee, nog niet aan toegekomen

Slide 5 - Poll

LU helder?
Wat hoop je uit de bijeenkomsten te halen?

Slide 6 - Mind map

This item has no instructions

Leeruitkomst

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Waarom vanaf groep 4?
  • Egocentrisme bij kleuters maakt dat relaties onderling zeer wisselend zijn en er nauwelijks een stabiel proces van groepsvorming kan plaatsvinden. 
  • Na het zevende levensjaar zijn kinderen steeds sterker gericht op de ander en zoekend naar hun eigen positie in de groep. Wat zegt de ander? Wat vinden anderen van mij? Hoor ik er wel bij? Ze willen deel uit maken van een groep. 
  • Vanaf deze leeftijd kunnen de kinderen hun cognitieve capaciteiten inzetten voor een constructief contact met anderen (observeren en redeneren, inleven in een ander, mogelijkheden afwegen etc.).

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Freud  7-11 jaar - De latentiefase (na fallische fase). De driftimpulsen worden minder, er komt energie voor leren en sociale contacten buiten het gezin.

Piaget  7-11 jaar - Concreet-operationeel (na pre-operationeel). Egocentrisme verdwijnt geleidelijk uit het denken, situatie kan vanuit verschillende kanten bekeken worden.

Erikson  7-12 jaar - IJver tegenover minderwaardigheid. Veel kunnen leren, ook op sociaal terrein, behoefte aan   bevestiging in kunnen door ouders en leerkracht is groot.

Kohlberg  Schooljaren: intentie en conventie. Kinderen beoordelen gedrag op bedoeling en op hoe het hoort.

Vygotsky  Interiorisatie: het kind groeit als deelnemer in de cultuur. Taal (cognitieve ontwikkeling) voor vormen van bewustzijn.

Crone  Educational neuroscience: belangrijke groeispurt hersenen tijdens adolescentie (v.a. 10 jaar). Dysharmonische gedragingen door verschil in ontwikkelsnelheid hersenfuncties.

Slide 9 - Slide

Daarom is het mogelijk om aan te tonen bij de kleuters. 
Wat wil het oudere kind
In veiligheid deelnemen aan de groep
om de eigen sociale competenties te kunnen ontwikkelen.

Goede leerkracht, die duidelijke normen en waarden uitdraagt.
Sterk schoolteam, dat dezelfde waarden en normen uitdraagt.
Pedagogische bemoediging / aandachtige betrokkenheid.
Intrinsieke motivatie (relatie, competentie, autonomie)

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Voorwaarden 
  • Kennis hebben van verschillende theorieën
  • Klassenmanagement 
  • Hoge verwachtingen 
  • De leerkracht 
  • Het schoolteam 

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Piramide maslow 

Slide 12 - Slide

Veiligheid en zekerheid voor het kind nodig om goede relaties aan te gaan.
Hoe doe jij dit in jouw klas?
Stevens overgenomen van Ryan & Deci 

Slide 13 - Slide

Als basis voor het leren. Dus ook verbondenheid is een essentieel onderdeel om te kunnen leren (ook ouders hierbij betrokken) Kinderen met elkaar contact kunnen maken en onderdeel uitmaken van de school. 

Slide 14 - Slide

Klassenmanagement


Klassenmanagement
  • Cognitieve belastingstheorie: Werkgeheugen is snel 'vol'. Routines zorgen ervoor dat een leerling op een gegeven moment ook aan andere dingen kan denken. 
  • Hoe? Instructie, voorbeeld, oefenen van een voorbeeld, herhalen tot het een automatisme is geworden. Stel veel controle van begrip vragen!







Slide 15 - Slide

Klassenmanagement omvat alle maatregelen die een leerkracht neemt om een ideaal leer- en werkklimaat te creëren. Met andere woorden: klassenmanagement is de manier waarop het onderwijs georganiseerd wordt.

Slide 16 - Slide

Hoe mooi je lesplannen ook zijn, lesgeven valt of staat bij de kwaliteit van de praktische uitvoering.

Slide 17 - Slide

This item has no instructions

De kracht van hoge verwachtingen
  • Volgens Verbrugghen (2020) wordt er bij het stellen van hoge verwachtingen preventief gewerkt aan de sfeer in de klas, je voorkomt dus verstoringen. 
  • Bij de docent met lage verwachtingen zie je het tegenovergestelde.  Het zorgt vaak voor een negatieve klassfeer. 
  • Hoge verwachtingen hebben heeft niet enkel een grote invloed op het leren, maar ook op het welbevinden en het zelfvertrouwen van leerlingen. 
  • De band met de leerlingen beter bij leraren met hoge verwachtingen. 

Bron: Verbrugghen, G. (2020). 

Slide 18 - Slide

Volgens Verbrugghen (2020) wordt er bij het stellen van hoge verwachtingen preventief gewerkt aan de sfeer in de klas, je voorkomt dus verstoringen. Daarnaast is er ook een positievere benadering door de leerkracht. Een overtreding is dan niks meer dan een mededeling zonder emotionele lading erbij. We zeggen niet voor niks dat docenten hun stem niet moeten verheffen naar de leerlingen toe, dat is echt een belangrijk punt, want het zorgt namelijk voor een positieve klassfeer.
Bij de docent met lage verwachtingen zie je het tegenovergestelde. Er wordt gereageerd op gedrag en vaak pas nagedacht over gevolgen als het gedrag zich al voorgedaan heeft. Het zorgt vaak voor een negatieve klassfeer.
Hoge verwachtingen hebben heeft niet enkel een grote invloed op het leren, maar ook op het welbevinden en het zelfvertrouwen van leerlingen. 

Bron:
Verbrugghen, G. (2020). De kracht van hoge verwachtingen. Geraadpleegd op 23-09-2002, van: https://bestedfourchildren.home.blog/2020/05/22/hoge-verwachtingen/
Vul in
Hoge verwachtingen in jouw onderwijspraktijk:

Hoe vaak pas je de handelingen vanuit hoge verwachtingen toe in jouw lessen? 

Slide 19 - Slide

https://bestedfourchildren.home.blog/2020/05/22/hoge-verwachtingen/

De leerkracht
De pedagogisch sensitieve leerkracht draagt bij aan de ontwikkeling van de positieve groep. Je bent een voorbeeld (waarden en normen) en je helpt de kinderen zich te ontwikkelen als deelnemer van de groep.

Goede leerkrachten zijn grappige, aardige, warme en lieve personen. Ze kunnen goed uitleggen en leerlingen helpen bij het leren; de leerkracht heeft oog voor de leerling en leert hen wat ze nodig hebben (perceptiestudie uitgevoerd door en beschreven in Bakx, 2015).

Slide 20 - Slide

This item has no instructions

Het schoolteam
Horeweg (2021) benadrukt dat het realiseren van een goed klimaat door het team gedaan wordt: je hebt elkaar nodig en leeft het met elkaar voor in de omgang met elkaar, met de leerlingen en de ouders.

Positieve schoolcultuur, hoe doen jullie dit op jullie 
school? Wat doen jullie al om te zorgen dat er een
 fijne leeromgeving is voor kinderen om te kunnen
 leren? Denk hierbij ook aan ouders.

Slide 21 - Slide

This item has no instructions

Pedagogische bemoediging
Leerlingbetrokkenheid is volgens Van Uden (geciteerd in Bakx, 2015) het resultaat van een interactief proces tussen de leerkracht en de leerling.
Hoe de leerkracht omgaat met de kinderen is heel belangrijk. Taal speelt daarin een grote rol. Delfos (2014) stelt dat het zeer belangrijk is dat je oprechte aandacht hebt voor de leerling en naar hem/haar luistert.
Letschert-Grabbe (geciteerd in Bakx, 2015) noemt deze 'pedagogische bemoediging' als meest centrale opgave van de leerkracht en als basis voor een succesvolle ontwikkeling van kinderen.

Slide 22 - Slide

This item has no instructions

Welke methode gebruikt jouw school ter bevordering van het klimaat in de groep?

Slide 23 - Open question

En wat doe jij binnen bestaande activiteiten/lessen om deze constant toe te passen in plaats van alleen de lessen die daarvoor zijn gemaakt? Of wat zou je kunnen doen? Samenwerkvaardigheden bij rekenen, aardrijkskunde inlevingsvermogen. Denk hierbij ook aan emotiewoordenschat.

Slide 24 - Slide

https://www.kwinkopschool.nl/wat-is-kwink/voor-ouders/uitleg-koelkastposter
Regels en afspraken 
De leerlingen geven het beste te kunnen werken in een rustige omgeving waar duidelijk is wat er van hen verwacht wordt (Bakx, 2015). Je hebt als leerkracht daarin een belangrijke taak: deze rust, veiligheid en voorspelbaarheid te garanderen. 

Het meest succesvol zijn scholen waar regels en afspraken samen met konderen worden opgesteld, uitgaande van de gezamenlijke waarden (Alkema, Kuipers & Tjerkstra, 2011) 

Slide 25 - Slide

This item has no instructions

Levende groepsregels 
Wat doe jij om te zorgen dat de groepsregels levende te houden in jouw groep?


Slide 26 - Slide

This item has no instructions

Slide 27 - Slide

This item has no instructions

Pedagogisch partnerschap 
Pedagogisch partnerschap heeft een vergelijkbare definitie als ouderbetrokkenheid. Een belangrijk verschil is dat partnerschap verder rijkt dan betrokkenheid. Het is: '… een proces waarin de betrokkenen er op uit zijn om elkaar wederzijds te ondersteunen en waarin ze proberen hun bijdrage zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, met als doel het leren, de motivatie en de ontwikkeling van leerlingen te bevorderen’ (Smit et al., 2006, in Kalthoff, 2011). Het belangrijkste verschil tussen ouderbetrokkenheid en pedagogisch partnerschap is dat het laatste uit gaat van wederkerigheid in de relatie; ouders zijn betrokken bij school en school is betrokken bij ouders (Beek, van Rooijen & de Wit, 2007)

Slide 28 - Slide

This item has no instructions

Pedagogisch partnerschap tot stand brengen
15 succesfactoren; zoek deze op Its en ga na in welke mate deze zaken al plaatsvinden bij jou op school en waar nog aan gewerkt kan worden. Bespreek in tweetallen.

Slide 29 - Slide

This item has no instructions

Cyclus doorlopen 
De vier kernelementen van de groepsvorming 
1. Fase van de groepsvorming;
2. Hoofdvraag;
3. Onderwijsbehoefte van de groep;
4. Groepsactiviteiten. 


 (Van Overveld, 2021)

Slide 30 - Slide

This item has no instructions

Maaaaarrrrr 

Eerst je groep in beeld krijgen door verschillende instrumenten in te zetten

Slide 31 - Slide

This item has no instructions

Slide 32 - Slide

This item has no instructions

Welke instrumenten gebruik jij (of jouw mentor) momenteel om jouw groep in beeld te krijgen?

Slide 33 - Open question

This item has no instructions

Observaties
3 manieren voor het observeren van gedrag: 
  1. narratief = volledige beschrijving van het gedrag (zo objectief mogelijk) 
  2. observatieschema = categorieën die het gedrag overzichtelijk weergeven (bijv. kruisjes hoe vaak of met wie) 
  3. beoordelingsschaal = om intensiteit te meten 

Slide 34 - Slide

This item has no instructions

1. Narratieve observatie
Joeri zit aandachtig te lezen, dan valt zijn potlood op de grond. Joeri wil het hebben en raapt het potlood op. Bas wordt hierdoor gestoord en zegt iets tegen Joeri. Joeri zegt boos iets terug. Bas lacht hem uit. Joeri staat op en pakt uit wraak het etui van Bas. Bas wil hem terug hebben. Joeri geeft hem niet terug. Hij gooit het etui op de kast. De leraar wordt boos en vraagt wat er gebeurt. Bas zegt op verongelijkte toon: ‘Hij gooit mijn etui weg.’ Joeri steekt zijn middelvinger op. Nu wordt de leraar boos en hij pakt Joeri hard vast. Joeri rukt zich los en rent kwaad de klas uit. 

Slide 35 - Slide

Haal de subjectieve delen eruit, schrijf ze op!
Narratieve observatie
Joeri zit aandachtig te lezen, dan valt zijn potlood op de grond. Joeri wil het hebben en raapt het potlood op. Bas wordt hierdoor gestoord en zegt iets tegen Joeri. Joeri zegt boos iets terug. Bas lacht hem uit. Joeri staat op en pakt uit wraak het etui van Bas. Bas wil hem terug hebben. Joeri geeft hem niet terug. Hij gooit het etui op de kast. De leraar wordt boos en vraagt wat er gebeurt. Bas zegt op verongelijkte toon: ‘Hij gooit mijn etui weg.’ Joeri steekt zijn middelvinger op. Nu wordt de leraar boos en hij pakt Joeri hard vast. Joeri rukt zich los en rent kwaad de klas uit. 

Slide 36 - Slide

This item has no instructions

Eigen observatie 

Je hebt op je stage- of werkplek een open observatie uitgevoerd. Bespreek in groepjes de bevindingen. 

Slide 37 - Slide

This item has no instructions

Sociogram
Met welk kind kun je goed samenwerken?
  1. Met welk kind kun je helemaal niet samenwerken?
  2.   Met welk kind wil je graag spelen?
  3.   Met welk kind wil je helemaal niet spelen?

Slide 38 - Slide

Momentopname: Neem het sociogram een paar maanden later weer af
18.10-18.15

Slide 39 - Slide

This item has no instructions

Slide 40 - Slide

This item has no instructions

kliekjes
meerdere kinderen kiezen voor elkaar 
gevaar: sub-groepjes

Slide 41 - Slide

This item has no instructions

sterpositie
populaire kinderen 
gevaar: negatieve leiding pakken

Slide 42 - Slide

This item has no instructions

slangrelatie
onderlinge affiniteit, maar niet wederzijds
kans: wederzijdse relaties van maken

Slide 43 - Slide

This item has no instructions

paren
twee kinderen die voor elkaar kiezen
gevaar: afzonderen van de rest

Slide 44 - Slide

This item has no instructions

marginalen
worden door niemand gekozen, buitengesloten
gevaar: zondebok, slachtoffer

Slide 45 - Slide

This item has no instructions

Buitengesloten / marginaal
Sterpositie
Paar

Slide 46 - Slide

This item has no instructions

Slangrelatie
Kliekje
Slangrelatie
Slangrelatie
Slangrelatie
Slangrelatie

Slide 47 - Slide

This item has no instructions

Opdracht 

Overleg met je buur welke instrumenten passend zijn voor jouw groep? Waarom kies je voor deze instrumenten? 

Slide 48 - Slide

This item has no instructions

Voorbereiding 2de Bijeenkomst, 8 mei 2024 
1. Je hebt minimaal één (het liefst twee) instrumenten ingezet;
2. Neem de data die je hebt verzameld mee naar de bijeenkomst;
3. Aan de hand van de data doe je een schatting in welke fase van de groepsvorming de groep zit en waar de groep eventueel behoefte aan heeft. 

Slide 49 - Slide

This item has no instructions