Nabespreken: vragen en competentielijst .
cursisten beantwoorden met hulp van het rad de onderstaande vragen.
Wat is de oorzaak?
een spontane bloedneus.
Zijn er nog meer oorzaken van een neusbloeding? Hard snuiten, neus peuteren, klap of stomp op neus, door temperatuur wisselingen. Schedel/ hersenletsel/ gezichtsletsel. ( kom ik later op terug)
Wat heb je waargenomen bij het slachtoffer? bloed uit een neusgat. normaal bewustzijn en geen pijn. Wanneer heeft een slachtoffer wel pijn? Bij een klap of stomp op de neus en bij schedel en hersenletsel.
Hoe lang mag je de neus maximaal dichtdrukken? 5 minuten.
Wat doe je als deze tijd verstreken is? Contact opnemen met huisarts of huisartsenpost.
Hoe sluit je hersenletsel uit?
door te vragen wat de aanleiding is van het letsel.
Kun je een bloeding hoog in de neus stelpen door de neus dicht te knijpen? Zo ja waarom wel? Zo nee waarom niet? Waar klaagt het slachtoffer over? Blijft er bloed in de mond komen? Dan zit de bloeding hoog in de neus. Deze bloeding stopt niet door de neus dicht te drukken. Hierbij is hulp van de huisarts nodig.
Helpt koelen in de nek? En waarom niet? nee, de aderen lopen diep in de neus en niet in de nek.
Wat mag je niet doen als iemand schedelletsel heeft? en waarom niet? de neus snuiten. slijm en bloed kunnen zo de schedel holte in geperst worden. Vooral als er een breuk is in de schedel basis.
Welke professionele hulpverlener schakel je in bij schedel/ hersenletsel? Bel 112
Welk advies geef je aan een slachtoffer die al meerdere keren een bloedneus heeft gehad? neem contact op met de huisarts.
Mag je een neustampon plaatsen? Nee. Waarom niet? Bij letsel na een val of bij een oogkasbreuk kan een neustampon zorgen voor een verhoogde oogboldruk.
Welke voorwerpen stoppen kinderen vaak in de neus? Kraal, knoopje, propje papier. Hoe kun je dit verwijderen? Door het kind het niet verstopte neusgat dicht te laten houden en dan de neus te laten snuiten. Niet laten snuiven of peuteren het kan zo dieper terecht komen. Welke hulpverlener bel je als dit niet lukt? huisarts
Welke stappen heeft de hulpverlener doorlopen? Zie competentie lijst. Zie volgende slide.