Televisie en computer 10a

Televisie en computer 10a
1 / 10
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 10 slides, with text slides.

Items in this lesson

Televisie en computer 10a

Slide 1 - Slide

Inhoud
Uitleg
Huiswerk

Slide 2 - Slide

Einde kolonie
In december 1949 gaf Nederland toe dat Indonesië geen kolonie meer was, maar een onafhankelijk land. Na de oorlog werd de soevereiniteitsoverdracht 
getekend. 

Slide 3 - Slide

Einde Nederlands-Indië
Eeuwenlang waren Nederlanders in Indonesië geweest, vanaf 1600. Er werden huwelijken gesloten tussen beiden. Veel Indonesiërs werkten in dienst van de Nederlanders. Als huishouders, arbeiders of militairen. Er ontstond een groep die tussen twee landen stond: Indische Nederlanders. Ze waren geboren en opgegroeid in Indonesië, stamden af van Indonesische voorouders maar waren Nederlanders. 
Vanaf 1950 voelden zij zich niet meer thuis in hun land. Indonesiërs waren nu de baas. De vroegere overheersers werden enorm gehaat. 

Slide 4 - Slide

Naar Nederland
De mensen die de kant van de Nederlanders hadden gekozen moesten weg, vonden de Indonesiërs. Maar waarheen?

Er zat voor de Indische Nederlanders niets anders op - ze gingen naar Nederland, al waren ze daar nog nooit geweest. 
In totaal zijn 300.000 mensen uit Indonesië naar Nederland gekomen. 

Slide 5 - Slide

De Molukken
Nederland was nog verwoest door de oorlog. Nog 84.000 Nederlanders hadden geen huis. Velen woonden samen in één kamer. 
Een speciale groep vormden de Zuid-Molukkers. Zij hadden als militairen in het Nederlandse leger gediend. De meeste waren christen, terwijl vele Indonesiërs moslims waren. 

De Molukkers wilden niet bij Indonesië horen. Ze wilden een eigen republiek stichtten - de Republik Maluku Selatan. Dit lukte niet en de eilanden werden bij Indonesië gevoegd. Zo kwam er weer een groep zonder land. De Nederlandse regering liet de Molukkers naar Nederland komen. Daar werden ze uit het leger ontslagen. De Molukkers wilden niet in Nederland blijven. Ze hoopten op hulp om een eigen republiek te stichtten. 

Slide 6 - Slide

In Nederland
Nederlandse hulp bleef uit en de Molukse bevolking bleef langer in Nederland dan gepland. Ze woonden eerst in kampen, later vaak in aparte wijken. Ze kregen een eigen kerk, eigen vlag en een president van hun republiek. 

Slide 7 - Slide

Suriname
In 1975 werd ook Suriname onafhankelijk. Vanaf de 17e eeuw was het een Nederlandse kolonie geweest. In 1954 kreeg Suriname meer zelfbestuur en de Nederlandse nationaliteit
Er waren verschillende bevolkingsgroepen. De Creolen en Hindoestanen waren de grootsten. Creolen waren afstammelingen van de Afrikanen die door de slavernij op plantages moesten werken. Hindoestanen stamden af van arbeiders uit India. Zij kwamen naar Suriname nadat de slavernij was afgeschaft.

Slide 8 - Slide

Nationalisten
Creoolse nationalisten wilden hun land onafhankelijk maken, maar de Hindoestanen wilden liever bij Nederland blijven horen. Zolang ze samen het land bestuurden ging het nog goed. 

Vanaf 1973 regeerden de Creolen alleen. Meteen eisten zij onafhankelijkheid. De Nederlandse regering stemde daarmee in. Zij vonden dat Nederland geen kolonie meer kon hebben. 

Veel Surinamers besloten te vertrekken. Iedereen met een Nederlands paspoort was tot 1980 vrij welkom. In totaal kwam de helft van de Surinaamse bevolking naar Nederland.

Slide 9 - Slide

Huiswerk
Zie planning

Slide 10 - Slide