Wat is een goede manier om met een zoekmachine gericht informatie te zoeken?
Slide 6 - Open question
This item has no instructions
Slimmer zoeken
Gebruik "aanhalingstekens" > exacte zoekopdracht.
Gebruik het minteken > bij woorden met een dubbele betekenis. Woorden uitsluiten.
Synoniemen > bijbehorende woorden en synoniemen zoeken.
Kernwoorden > belangrijke woorden zoeken
Taal > zoek in het Engels!
Slide 7 - Slide
Iedereen kan zoeken met Google. Je typt in wat je wilt vinden en in 90% van de gevallen zal je dat ook vinden. Maar wat doe je als je zoekopdracht net iets complexer is? Of als je alleen artikelen of video's uit een bepaalde periode zoekt? Daar zijn zoek manieren voor:
1. Gebruik aanhalingstekens
Door aanhalingstekens te gebruiken zoekt Google naar de exacte combinatie van woorden in jouw zoekopdracht. De zoekmachine zoekt dan niet naar synoniemen of aanvullende zoekwoorden, maar alleen naar jouw exacte zoekopdracht. Handig als je iets heel specifieks zoekt of als je een zinsnede uit een artikel of brochure wilt terugvinden.
2. Gebruik het minteken
Soms hebben je zoekwoorden een dubbele betekenis. Zo kan een Jaguar een dier maar ook een auto zijn. Om de resultaten die gaan over de auto uit schakelen gebruik je het minteken. Woorden waar je een minteken voor plaatst worden uitgesloten in de zoekresultaten. Dit kan ook handig zijn als je een specifiek product zoekt, maar producten met ongeveer dezelfde naam wilt uitsluiten. Probeer maar eens te zoeken op 'iPhone -5S'. Je zult zien dat je allerlei artikelen vindt over de iPhone, maar geen daarvan gaat over de onlangs gelanceerde iPhone 5S.
3. Zoek naar synoniemen
Voor Google is een zoekopdracht niet meer dan een combinatie van letters. Typ jij het woord kerst in dan gaat Google zoeken naar het woord kerst. Websites die gaan over kerstmis, kerstmarkten en de kerstman worden echter uitgesloten. Om breder te zoeken hoef je niet alle bijbehorende woorden in te typen. Je voegt gewoon een ~ toe aan je opdracht. Google zoekt dan ook naar alle bijbehorende woorden en synoniemen. Handig als je je wilt verdiepen in een onderwerp waar je nog niet alle benamingen van kent.
4. Kernwoorden
Wanneer je een antwoord zoekt op een vraag, maak je best gebruik van kernwoorden. Op die manier weet de zoekrobot welke woorden er echt belangrijk zijn. Typ dus niet zomaar een volledige vraag in, maar kies de belangrijkste woorden.
Je zou uiteraard de volledige vraag kunnen typen, want Google en andere zoekrobots worden steeds slimmer. Zij halen de kernwoorden er meestal automatisch uit. Desondanks zal je met goed gekozen kernwoorden meer kans maken om het antwoord sneller te vinden. Daarnaast bespaart het je ook heel wat typewerk! Voorbeeld(en):
Vraag: Hoe onderstreep je tekst in het programma Word 2016 met een dubbele lijn? Kernwoorden: dubbel onderstrepen Word 2016 Opgelet: Soms staan de kernwoorden niet in de vraag en zal je zelf even over het kernwoord moeten nadenken.
5. Taal: Engels
Wanneer je bepaalde informatie niet meteen vindt, kan je eens in het Engels proberen te zoeken. Meer dan de helft van de 10 miljoen populairste websites zijn immers in het Engels geschreven. Zo maak je dus meer kans om de juiste informatie te vinden.