Franken en Arabieren

Franken en Arabieren
1 / 11
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 11 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Franken en Arabieren

Slide 1 - Slide

Inhoud
Uitleg
Opdrachten

Slide 2 - Slide

Beantwoord de vragen
  • Omschrijf de eerste politiek in het Romeinse rijk.
  • Waarom ontstond de Romeinse republiek?
  • Wat is het verschil tussen een democratie en een aristocratie?
  • Omschrijf de rechtspraak van het Romeinse Rijk.
  • Waarom en hoe ontstaat het Romeinse keizerrijk?
  • Hoe en waarom valt het West-Romeinse rijk?

Slide 3 - Slide

Christenen
In 476 was de laatste Romeinse keizer afgezet. Germaanse volkeren namen overal de macht over. Het Romeinse rijk was christen. Als nieuwe heersers was het handig de godsdienst over te nemen.  
De Frankische koning Clovis werd gedoopt tot christen.  Vanuit het noorden van Frankrijk veroverd Clovis een groot gebied. Hij dacht dat God hem hierbij hielp. Het Frankische rijk werd een van de grootste Germaanse koninkrijken.

Slide 4 - Slide

Veldslag
In 732 raakte de Frankische aanvoerder Karel Martel in gevecht met de Arabische emir Abd al-Rahman. Midden in Frankrijk werd er gevochten. De emir verloor de veldslag en werd gedood. 

Slide 5 - Slide

Karel de Grote
Na de dood van Mohammed veroverden de Arabieren een groot islamitisch rijk. Via Noord-Afrika kwamen ze in Europa. Portugal en Spanje werden islamitisch. Daarna gingen de Arabieren naar Frankrijk. Na de Slag bij Pontiers besloten ze dit doel op te geven.

Na de slag groeide de macht van Karel Martel. Zijn zoon werd koning van de Franken. Zijn opvolger 'Karel de Grote' maakte het rijk zo groot, dat het leek op het vroegere Romeinse Rijk.

Slide 6 - Slide

Grote rijken
Omstreeks 800 waren er drie grote rijken: Het Arabische rijk, het Byzantijnse Rijk en het Frankische rijk. Het Byzantijnse en Frankische rijk waren christelijk, het Arabische islamitisch.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Geloof en politiek
In 800 wordt Karel tot keizer gekroond door de paus. Er was ook nog een keizer in Constantinopel (hoofdstad Byzantium). In Constantinopel waren ze niet blij met de nieuwe keizer.

Karel was een machtige vorst. Overal in zijn rijk moest je christen worden. Deed je dit niet vrijwillig, werd je met geweld gedwongen. Karel wilden alle 'ongelovige' volkeren bekeren. 
Zowel voor het geloof als voor zijn politiek was dit handig. Mensen die christelijk waren, zouden hem gehoorzamen. 
Karel de Grote sticht veel kloosters met scholen erbij. Zo werd de christelijke cultuur beschermd. 

Slide 9 - Slide

Politiek
Karel de Grote had moeite zijn rijk bij elkaar te houden. In gebieden die hij had veroverd wilden niet iedereen hem zomaar gehoorzamen. Daarom werden veel wetten opgeschreven. Mens moest zich nu houden aan de Frankische regels. Er werd opgeschreven hoe geestelijken en edelen de kerk, het rijk en de koning moesten dienen. 
Koninklijke gezanten reisden door het rijk en controleerden of men zich goed gedroeg. 

Slide 10 - Slide

Huiswerk
Opdracht 4 t/m 12 - Tijdvak 3
Of
Portfolio

Slide 11 - Slide