wondinfecties na een operatie

 wondinfecties na een operatie
1 / 14
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 4

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

 wondinfecties na een operatie

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van de les kun je uitleggen wat een postoperatieve wondinfectie is.

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

wat weet je al over POWI'S

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat zijn wondinfecties?
Wondinfecties zijn infecties die optreden na een operatie en kunnen leiden tot ontsteking en vertraagde genezing. een wondinfectie na een operatie (POWI'S) zijn een van de meest voorkomende complicaties bij patienten die een operatie hebben ondergaan in het ziekenhuis. POWI's zorgen voor onnodig veel pijn, angst en ongemak en kunnen een verminderd operatieresultaat, blijvende invaliditeit of zelfs overlijden als gevolg hebben.

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Oorzaken van wondinfecties
Wondinfecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën die de wond binnendringen tijdens de operatie of postoperatieve zorg. als je een operatiewond hebt, is de beschermlaag van je huid stuk. de bacterien kunnen dan dieper de huis binnendringen en een infectie veroorzaken. 

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Risicofactoren
  • algemene conditie van de patiënt 
  • incorrecte peroperatieve handdesinfectie operatieteam
  • onjuiste desinfectie van operatiegebied
  • neusdragerschap met staphylococcus aureus
  • infectie elders in het lichaam
  • inadequate reiniging en sterilisatie van instrumenten
zo zijn er nog veel meer risicofactoren.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Preventieve maatregelen
het risico op ziekenhuis infecties kan afnemen indien er gebruik gemaakt wordt van surveillance. onder surveillance word het registreren van infecties verstaan, maar ook het analyseren van de verzamelde gegevens, terugkoppelen van data en het zo nodig doorvoeren van interventies. POWI'S  kunnen ook worden teruggedrongen door het zo optimaal mogelijk verlenen van zorg volgens de actuele richtlijnen.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

WIP- richtlijnen 
De WIP-richtlijn is een richtlijn voor preventie bij POWI's hier in staan bijvoorbeeld: de maatregelen voorafgaand aan de operatie, behandeling van infecties,  maatregelen tijdens de operatie, maatregelen  na de operatie.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Postoperatieve zorg
Goede postoperatieve zorg, inclusief regelmatige wondverzorging en het gebruik van antibiotica indien nodig, is essentieel om wondinfecties te voorkomen. 

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Symptomen 
  • hete incisie: een geïnfecteerde incisie kan warm aan voelen. 
  • zwelling/verharding van de incisie:  een geïnfecteerd incisie kan verharden dit gebeurt als het onderliggende weefsel ontstoken raakt.
  • roodheid:  roodheid op de incisieplaats is normaal. de rode kleur zou na een tijdje afnemen. als het roder word kan het geïnfecteerd zijn.
  • drainage van de incisie: een geïnfecteerde incisie kan stinkende drainage of pus produceren. het kan bloederig, groen, wit of geel zijn.
  • pijn: pijn na een operatie is normaal. Maar deze pijn moet langzaam afnemen. als de pijn toeneemt kan er sprake zijn van een infectie.

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Welke doelgroep is gevoelig voor POWI's 
mensen met een zwakker of slecht werkend immuunsysteem lopen vaak sneller een wondinfectie op dan mensen met een sterk immuunsysteem. dit komt omdat iemand met een zwakker immuunsysteem vaak een verminderde bloedcirculatie heeft. zo komen wondinfecties vaker voor bij mensen met diabetes, spataderen, obesitas, eetstoornissen, perifere vaatziekten en de ziekte van Rynaud

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Noem 3 risicofactoren van een POWI

Slide 12 - Open question

This item has no instructions

Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 13 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarin je je nog verder wil verdiepen.

Slide 14 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.