Open deur?!

Stap in de wereld van Stephen
Open deur?!
1 / 10
next
Slide 1: Slide
BurgerschapLOB+3MBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 10 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Introduction

Open deur?! is een interactieve scenariobased game, speciaal ontwikkeld voor studenten in het mbo (niveau 1 t/m 4). Omgaan met diversiteit staat centraal. In het bijzonder cultuur, gender, etniciteit en religie. De student kruipt in de huid van Stephen, een 19-jarige student die voor zijn deur een pakketje vindt. Hij heeft 24 uur de tijd om het pakketje bij de juiste bewoner van zijn flat te bezorgen. Hoe hij dat doet, bepaalt de speler. Gedurende de game komen de studenten erachter dat je met een open houding en oprechte interesse écht in verbinding kan komen met de ander. Belangrijke vaardigheden die goed van pas komen in het dagelijkse leven, loopbaan en tijdens stage. En bovendien bijdraagt aan actief burgerschap. Ook thema’s als identiteit, vooroordelen, discriminatie en inclusie komen aan bod in de game.

Instructions

Lesdoelen
Open deur?! sluit aan bij het curriculum Burgerschap binnen de politiek-juridische en sociaal-maatschappelijke dimensie en bevordert kritische denkvaardigheden.

Tip
Speel de game eerst zelf zodat je weet waar jouw studenten eventuele extra begeleiding nodig hebben of vragen zouden kunnen hebben.

Instructions

Worksheets

Items in this lesson

Stap in de wereld van Stephen
Open deur?!

Slide 1 - Slide

This item has no instructions


Noteer drie woorden/kenmerken 
die iets over jou zeggen

Slide 2 - Open question

Denken - delen - uitwisselen
Voordat de studenten met de game starten vraag je hen om in 3 woorden iets over zichzelf op te schrijven. Om de studenten te helpen kun je vragen wat zij zouden zeggen over zichzelf als ze zichzelf moeten voorstellen. [Denken] 

Studenten wisselen deze kenmerken eerst in tweetallen met elkaar uit. Wellicht zit hier al een niet voor de hand liggende overeenkomst tussen. [Delen]

Tip: Benoem dat logische of zichtbare overeenkomsten niet tellen, bijvoorbeeld de studenten volgen dezelfde opleiding. In deze opdracht is het de bedoeling dat de studenten op zoek gaan naar iets wat zij nog niet wisten van elkaar. 

Bespreek vervolgens klassikaal de bevindingen van de leerlingen. [Uitwisselen]

Slide 3 - Slide

Open de link, start de introductie van de game en neem de spelinstructies samen met je studenten door.

Deel de volgende url met je studenten: https://opendeur.annefrank.org/ Studenten kunnen de intro overslaan als via de knop ‘SKIP INTRO’.

Tip
  • Je kan er voor kiezen om de studenten individueel of in tweetallen de game te laten spelen.
  • De game kan ook klassikaal gespeeld worden via het digibord. Dit werkt goed met studenten die (veel) begeleiding nodig hebben of nieuwkomer zijn in Nederland en de taal nog niet goed beheersen.
    Start door één student een bewoner te laten kiezen. Vervolgens roep je bij élk keuzemoment - in de gesprekken met de bewoner - een naam van een student uit de klas. De gemaakte keuze klik je als docent zelf aan via het digibord, daarna zie je gezamenlijk hoe het gesprek verder verloopt.

Slide 4 - Slide

Uitleg van de symbolen in de game
Deze slide kan je open laten staan terwijl de studenten de game spelen op hun eigen device.
Voor wie is het pakketje?
Justin
Isis
Bart
Jasmine
Shai
Vincent

Slide 5 - Drag question

Nagesprek
Na 40 tot 50 minuten spelen vraag je de studenten te stoppen met het spelen van de game. Tijdens het nabespreken staan hun ervaringen tijdens het spelen van de game centraal. De volgende slides kunnen je ondersteunen in dit nagesprek.

Stel bij deze slide de volgende vragen:
  • Wie is het gelukt om het pakketje te bezorgen?
  • Hoe heb je dit aangepakt?
Wat zit er in het pakketje?

Slide 6 - Mind map

Laat de studenten de vraag beantwoorden.

SPOILERALERT (!)
Jasmine denkt erover om haar achternaam te veranderen om zo eerder te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.In het pakketje zitten documenten die het mogelijk maken om dit ingewikkelde proces in gang te zetten.

Waarom zou de eigenaar dat 
pakketje nodig hebben?

Slide 7 - Open question

Laat studenten hun ervaringen delen wanneer zij dit willen.
  • Wat vinden de studenten daarvan?
  • Wat zijn de ervaringen van jouw studenten? 
  • Hebben zij dit wel eens gehoord van vrienden of hebben zij dit zelf meegemaakt?
Extra info
Uit onderzoek blijkt dat (mbo) studenten met een niet -westerse achtergrond nog altijd vaker moeten solliciteren voordat zij een stageplek vinden.

In wie herken jij jezelf een beetje?

Slide 8 - Poll

Laat studenten hun ervaringen delen wanneer zij dit willen.
  • Waarom herkende jij jezelf een beetje in … (?)
Studenten hebben mogelijk ontdekt dat zij soms helemaal niet zo verschillend zijn in vergelijking tot de personages van de game. Maar dat ze bijvoorbeeld een zelfde passie delen, een bepaalde hobby of emotie zoals bijvoorbeeld Isis die wat schuchter en wat terughoudend is.



Wat voor soort vragen leveren meer informatie op en waarom?
Bespreek in tweetallen
Open vraag
Gesloten vraag

Slide 9 - Poll

Vraag of de studenten een voorbeeld kunnen geven waarin ze dit soort vragen zelf zouden (kunnen) toepassen?

Extra info
Studenten hebben door het spelen van de game kunnen oefenen met het stellen van open vragen. Ze hebben ervaren dat het stellen van open vragen voor meer verbinding met een ander zorgt. Een vaardigheid die waardevol is tijdens stage in gesprekken met klanten, cliënten en ouders.
“Ik heb Stephen geholpen omdat ik het gevoel had dat ik hem kon vertrouwen. Hij vroeg niet door over mijn nare ervaringen, hij liet mij in mijn waarde. Dat vond ik fijn.”
"Stephen bleef naar mij luisteren terwijl ik best wel zwaarmoedig kan worden en dat zonder te oordelen. Zo'n goede gast help ik dan wel graag."
"Ik moet gewoon mijn stem laten horen en laten weten dat dit niet de manier is om anderen uit te sluiten. Dan zal er uiteindelijk iets gaan veranderen."

Slide 10 - Slide

Wil je jouw studenten nog meer en ‘live’ laten oefenen met open gespreks- en luistervaardigheden? 

Tip
Bekijk en gebruik de verschillende werkvormen op gesprekskaarten die aangereikt zijn in de docentenhandleiding (zie bijlage), waarin het stellen van open vragen en luisteren naar elkaar centraal staan. Op deze wijze kunnen studenten hun open communicatie- en luistervaardigheden ook ‘live’ oefenen en elkaar beter leren kennen.