7de Coronavaccin

1 / 32
next
Slide 1: Slide
LevensbeschouwingMiddelbare schoolvmbo gLeerjaar 6

This lesson contains 32 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 120 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Laat jij je vaccineren als je de mogelijkheid krijgt?
A
ja
B
Nee

Slide 2 - Quiz

Geef een goede reden waarom mensen zich WEL zouden laten vaccineren?

Slide 3 - Open question

Geef een goede reden waarom mensen zich NIET zouden laten vaccineren?

Slide 4 - Open question

Slide 5 - Video

Drie vaccins in laatste rechte lijn: wat is het beste? Gaat het niet te snel? En wie krijgt eerst spuitje? 


Drie coronavaccins zitten nu in de laatste rechte lijn voor ze kunnen worden toegediend. De eerste vaccins worden al rond de jaarwisseling verwacht, zo klonk het dit weekend. Gaat het niet allemaal veel te snel? En wie gaat er nu als eerste een spuitje mogen verwachten? Enkele experten en politici aan het woord.
Zico Saerens. Vrtnws november 2020

Slide 6 - Slide

De 3 vaccins:

Slide 7 - Slide

Pfizer-BioNTech
Het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech wordt momenteel getest bij zo'n 44.000 proefpersonen in fase 3-studie. Uit de eerste tussentijdse resultaten, die zowat een week geleden zijn bekendgemaakt, blijkt dat het vaccin meer dan 90 procent doeltreffend is tegen het coronavirus. 

Slide 8 - Slide

Moderna
Het vaccin van het Amerikaanse Moderna zit ook in fase 3 en wordt ruim getest. Uit de eerste resultaten die gisteren zijn bekendgemaakt blijkt dat het tot 94,5 procent effectief is. 

Slide 9 - Slide

AstraZeneca-Oxford
Het Brits-Zweedse farmaceutisch bedrijf AstraZeneca maakt in samenwerking met de Universiteit van Oxford een vaccin. Dat zou volgens de eerste resultaten voor ruim 70 procent effectief zijn (en afhankelijk van de dosering nog wat meer of minder).

Slide 10 - Slide

"Wetenschappelijk is hier iets ongelofelijks aan het gebeuren", zei vaccinoloog Pierre Van Damme vorige week in "De afspraak" op Canvas. "Normaal komt een vaccin op de markt na 6.000 à 7.000 testen. Nu gaat het om tienduizenden mensen. Daardoor hebben we veel informatie over de veiligheid en de doeltreffendheid."

Slide 11 - Slide

Over AstraZeneca
"Had dit het eerste vaccin geweest dan waren we wellicht heel blij geweest, omdat het een stuk meer is dan de 50 procent die we vooropgesteld hebben", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Nu we de 90 tot 95 procent kennen van de andere twee is dit wat teleurstellend, maar ze werken eigenlijk met twee schema's. Eén test had 60 procent effectiviteit, wat weinig is. Een andere test - waarbij ze eerst een halve dosis en dan een volledige inspoten - had 90 procent. Misschien kunnen ze het tweede schema verder uitwerken en wordt het nog beter dan die 70."

Slide 12 - Slide

Over AstraZeneca
Hoe dan ook zijn er grote verschillen, al was het maar qua bewaring. Zo zal het vaccin van Pfizer bewaard moeten worden bij -70 graden, dat van Moderna "maar" bij -20 graden en dat van AstraZeneca op koelkasttemperatuur. Is de keuze dan al niet snel gemaakt? "In tijden van crisis moeten we niet kieskeurig zijn", zegt Van Damme. "Europa heeft met verschillende bedrijven een overeenkomst, waar ook België op heeft ingetekend. We zullen dus wel wat pakketjes vaccins hebben, maar we zullen moeten kijken wat we op welk moment moeten krijgen. Bovendien kan het vaccin van Pfizer ook wel enkele dagen bewaard worden op 2 tot 8 graden."

Slide 13 - Slide

Als jij de knoop mocht doorhakken voor het ganse land. Welk van de 3 zou je dan nemen?
A
Pfizer
B
Moderna
C
AstraZeneca

Slide 14 - Quiz

Gaat het niet allemaal te snel?
Als het normaal jaren duurt om een vaccin te ontwikkelen en nu zijn ze klaar in minder dan een jaar, gaat het dan allemaal niet té snel? Het is een veelgehoorde vraag. "De meeste bedrijven zijn vertrokken van een bepaalde constructie die al bestaat (er is verder gewerkt op een bestaand vaccin, red.). De expertise was er dus al", zegt Van Damme. "Bovendien bieden alle agentschappen een versneld parcours aan. Eens er een COVID-dossier wordt ingediend, gaat al de rest even aan de kant."

Slide 15 - Slide

Heb jij vertrouwen in deze vaccins?
A
ja
B
Nee

Slide 16 - Quiz

Waarom is het nodig dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten?

Slide 17 - Open question

Het vaccin wordt in ons land niet verplicht. Vind je dit goed of niet goed?
A
Goed
B
Niet goed

Slide 18 - Quiz

Bedenk een goede reden waarom ze deze vaccinatie niet verplichten.

Slide 19 - Open question

  Coronavaccin zal niet verplicht zijn, maar welke vaccins zijn dat wél in België? 
In ons land is énkel het vaccin tegen polio - kinderverlamming - verplicht. Alle andere vaccins worden "sterk aangeraden". "En dat werkt", zegt Van Damme. "In ons 
land hebben we een bijzonder goede vaccinatiegraad. We scoren heel goed in vergelijking met andere landen." Opmerkelijk is ook het verschil qua cultuur. "Mijn Italiaanse collega's zeggen: als we het niet verplichten, dan gebeurt het niet. In Zweden zeggen ze dan weer dat er net enorm veel weerstand zou zijn bij zo'n verplichting. Ons land ligt daar qua cultuur wat tussen. Waarom zouden we het verplichten? We moeten gewoon goed informeren en weten waarom mensen twijfelen."

Slide 20 - Slide

Hoeveel procent van de bevolking zou zich willen laten inenten volgens jou?
A
29%
B
41%
C
67%
D
82%

Slide 21 - Quiz

Minister Frank Vandenbroucke: "Het is veel makkelijker om te rekenen op het gezond verstand en op de solidariteit van mensen dan om het te verplichten", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in "De zevende dag". "Ik denk ook dat dat zal lukken, als we het goed uitleggen. Met een vaccin bescherm je jezelf én je omgeving en als genoeg mensen het doen, dan beschermen we de hele kudde. Waarom zouden we daarvoor eerst een wet moeten stemmen?"

Slide 22 - Slide

Wie krijgt als eerste het vaccin?
En wat als er niet voldoende vaccins blijken te zijn?

Slide 23 - Slide

Ga je ermee akkoord dat eerst de gezondheidsmedewerkers en de essentiële beroepen een vaccin krijgen?
A
ja
B
nee

Slide 24 - Quiz

Over wie als aller-allereerste aan de beurt komt, zijn alle experten het eens: gezondheidsmedewerkers en essentiële beroepen. Maar wie daarna? "Dan heb je de keuze: ofwel de zwakkeren en de ouderen ofwel de 20-40-jarigen", zegt Van Damme. En die keuze hangt van veel factoren af. 
"Eigenlijk hebben we nog meer informatie nodig, vooral over wat de vaccins exact doen", zegt Vlieghe. "Een vaccin dat je minder besmettelijk maakt, maar de ziekte niet kan voorkomen, kan je beter inzetten bij jongeren dan bij ouderen, bijvoorbeeld. We moeten hier geen eeuwen over nadenken, maar we hebben daar toch echt meer gegevens over nodig."

Slide 25 - Slide

Waarom zou het niet slim zijn om de regel: "Wie eerst komt, eerst maalt." toe te passen?

Slide 26 - Open question

Welke groep vind jij dat er eerst een vaccin moet krijgen?
A
jongeren
B
ouderen

Slide 27 - Quiz

Welke groep vind jij dat er eerst een vaccin moet krijgen?
A
Mensen met een goede gezondheid
B
Mensen met een hoger sterfterisico vb: suikerzieken

Slide 28 - Quiz

Vind je het oké om baby's te vaccineren?
A
Ja
B
nee

Slide 29 - Quiz

Hebben gevangenen en illegalen wat jou betreft recht op een gratis vaccin?
A
ja
B
nee

Slide 30 - Quiz

Wanneer?
Normaal duurt het maanden eer vaccins worden goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap. Maar dat beloofde voor deze vaccins een stuk sneller te werken. "Als zij zich aan die belofte houden en áls Pfizer goedgekeurd wordt en áls het bedrijf de productie kan voortzetten, dan krijgen we misschien rond de jaarwisseling enkele honderdduizenden vaccins van Pfizer. Dat is goed nieuws", zegt Vandenbroucke.


"Maar grote bulk zal voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zijn (de lente en de zomer, red.). Dat betekent dat we nog een relatief lange periode redelijk voorzichtig zullen moeten zijn", zegt De Croo. "We moeten er ons bewust van zijn dat we niet snel terug naar het normale leven kunnen."

Slide 31 - Slide

Slide 32 - Slide