Challenge #6 les 3: Duurzame, schone energie. De toekomst kopie

Challenge # 6, les 3

Energie in de toekomst 
1 / 24
next
Slide 1: Slide
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 6-8

This lesson contains 24 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

Items in this lesson

Challenge # 6, les 3

Energie in de toekomst 

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Duurzame, schone energie
weetjes

Slide 2 - Slide

In les 1 hebben we gekeken naar energie in het verleden, tijdens de gastles hebben we veel geleerd over het werken in de mijnen.
In les 2 stonden we stil bij energie in het heden en ook de gastles sloot daar op aan.
Vandaag gaan we vooruit kijken.
Welke keuzes maken we nu? Want ze hebben allemaal invloed op jullie toekomst...... Op dit moment worden er allerlei manieren bedacht om duurzame en schone energie op te wekken, het liefste zonder bijkomende problemen.
Dilemma
A
Liever een dikke trui aan en energie besparen
B
Of de verwarming lekker hoog?

Slide 3 - Quiz

This item has no instructions

Dilemma
A
Alle stekkers in het stopcontact laten zitten
B
Of alle stekkers eruit halen

Slide 4 - Quiz

This item has no instructions

Dilemma
A
De airco aan
B
Of een raampje open voor frisse lucht

Slide 5 - Quiz

This item has no instructions

Vooruitgang?

Slide 6 - Slide

Wat de een ziet als vooruitgang, is voor de ander achteruitgang. Dat kan zijn voor het woongenot, het uitzicht of omdat het economische nadelen met zich mee neemt. Dan worden het vaak 'ethische problemen',  daar moet wel zorgvuldig mee omgegaan worden.
Ken jij toevallig al duurzame en schone manier waar je bijna geen bezwaar tegen kunt hebben?

Slide 7 - Open question

Wellicht zijn er al kinderen die manieren kennen om stroom op te wekken op een verantwoorde en goede manier. Misschien nog in het klein, maar wat in het klein al lukt kan in de toekomst wellicht ook in het groot succesvol zijn. Na de antwoorden volgt een filmpje van Klokhuis waarin energie uit planten gehaald wordt.....

Slide 8 - Video

This item has no instructions

Slide 9 - Slide

Duurzaam opwekken, duurzaam bouwen
Naast het goedkoop en schoon opwekken van energie is het natuurlijk ook erg slim om zuinig om te gaan met de energie die we hebben! Er komen daarom steeds meer initiatieven om bv duurzaam te bouwen, waarbij goed gekeken wordt naar isolatie, bouwmaterialen etc. Want door duurzaam te bouwen ben je goed voor het milieu, wat weer goed is voor jullie toekomst.
Wat is een EPC score?

Slide 10 - Slide

De energiescore die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld is een kengetal dat aangeeft hoeveel het primaire energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen. Een lagere EPC score betekent dus een betere energieprestatie. Dit wordt in de toekomst steeds belangrijker
Wat is een goede EPC score

Slide 11 - Slide

Veel mensen die een huis willen gaan kopen of verkopen vragen zich terecht af of de EPC score, die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld, nu eigenlijk een goede of een slechte score is. Oftewel: is de score vergelijkbaar met andere soortgelijke woningen? Om hierop antwoord te kunnen geven moeten we eerst weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat. Een vrijstaande woning heeft immers een groter verliesoppervlak (via de gevels) dan een appartement dat is ingebouwd tussen meerdere gebouwen. Ook de leeftijd van de woning speelt een rol. Het bouwjaar is met name belangrijk om globaal de kwaliteit van de isolatie te kunnen bepalen. In deze tabel kun je zien wat de gemiddelde EPC scores per type woning en type bebouwing zijn.
Zou je ook een negatieve EPC
(energie prestatie certificaatscore) kunnen hebben?
A
Nee, onder de 100 wordt al lastig
B
Nee, 50 zal het altijd wel minimaal zijn
C
Uiteraard kan dat
D
Misschien in de toekomst

Slide 12 - Quiz

This item has no instructions

Slide 13 - Video

In heel het land komen gemeenten met plannen om hun stad klimaatneutraal te krijgen voor de toekomst. Maar wat is dat nu precies, klimaatneutraal?
BEWUST WONEN WERKEN BOSCHVELD

Slide 14 - Slide

Nabij het Centraal Station in Den Bosch heeft de vereniging Bewust Wonen Werken Boschveld 23 duurzame, gezonde, betaalbare koopwoningen en een gezamenlijke ruimte ontwikkelt. Samen met de toekomstige bewoners heeft Archi3o een beeldkwaliteitsplan en een programma van eisen opgesteld welke als leidraad zijn gebruikt bij de verdere ontwikkeling. De doelstelling was om gezonde ecologische woningen met zo veel mogelijk natuurlijke (biobased) materialen te realiseren in een sociale woonvorm binnen een beperkt budget. Het project wekt als geheel volledig zijn eigen energie op (gemiddelde EPC -0,01) Terwijl je net gezien hebt dat woningen met een EPC van 170 tegenwoordig 'gemiddeld' zijn !!!! door middel van zonnepanelen en -collectoren, terwijl er tegelijkertijd veel ruimte is gelaten voor groene daken, voor de bevordering van biodiversiteit en verbeteren van de locale waterhuishouding. De woningen zijn uiteraard gasloos maar ze zijn ook niet aangesloten op het riool. Op het terrein is (als eerste in Nederland in binnenstedelijk gebied) een helofytenfilter ingericht voor de zuivering van het (zwart) rioolwater. Het schone water wordt ter plekke hergebruikt voor de toiletspoeling alvorens het op natuurlijke wijze infiltreert op het terrein.
De woningen liggen rond een gezamenlijke permacultuur binnentuin met daar in een kas welke ook het ‘gezicht’ vormt naar de wijk. Hier bevinden zich een ruimte voor gezamenlijke activiteiten, (bijeenkomsten, feesten, spelen en ontspannen) een keuken met sanitair, een klusruimte en een verwarmde woonkamer welke ook dient als werk- en vergaderruimte. In het plan zijn ook twee bestaande woningen, welke al op het terrein aanwezig waren, geïntegreerd.
De woningen zijn voorzien van een ‘ademende’ omhulling, er zijn dampopen houtskeletbouw gevels met hennep/jute isolatie toegepast en houten daken met vlasisolatie. De daken zijn bekleed met EPDM-rubber en alle platte daken en hellende noorddaken zijn voorzien van intensieve vegetatie. In de detaillering is er bewust zo min mogelijk technisch materiaal gebruikt, zo zijn dakranden niet afgedekt met aluminium maar EPDM, bestaan de gevels bestaan uit thermisch gemodificeerd hout en zijn er op twee plekken grote groengevels opgenomen.
Wat is earth hour?
A
Een documentaire over de aarde
B
Een klok met de aardbol erop
C
Een uur waarin alle lichten uitgaan
D
Een uur waarbij je bomen plant

Slide 15 - Quiz

This item has no instructions

Wereldwijde initiatieven

Slide 16 - Slide

Het doel van Earth Hour is
vooral het aandacht vragen
voor de aarde en de natuur
een stem geven.
.
. Iets wat ook gebeurt door
Earth Hour is een besparing
van stroom. Doordat
miljoenen mensen hun licht
uitdoen, wordt er wereldwijd
in dat uur een paar procent
minder stroom gebruikt. Dat
is niet het belangrijkste van
Earth Hour, maar natuurlijk
wel een goede toevoeging.
.
. Elk jaar doet Astronaut
André Kuipers ook mee
met Earth Hour. In 2012 niet
vanaf de aarde, maar vanuit
het ruimteschip ISS! Op een
paar honderd kilometer
boven de aarde ging ook 1
uur lang het licht uit.
.
. Er zijn meer ideeën van
mensen om aandacht te
vragen voor de aarde en
duurzaamheid. Zo bestaan
er dagen als ‘Koop Niets
Dag’, waarbij je die dag geen
nieuwe spullen mag kopen.
Of de ‘Nationale Week
Zonder Vlees’. 

Slide 17 - Link

iets naar beneden scrollen, daar zit een filmpje over Earth hour
Problemen in de natuur oplossen met de natuur zelf

Slide 18 - Slide

Als we in de toekomst klimaatbestendig willen zijn, moeten we kijken naar de kracht van de natuur. Nature-based solutions zijn een nieuw speerpunt binnen de wereldwijde aanpak van klimaatverandering.
Het actieplan, onder leiding van China en Nieuw-Zeeland, legt de nadruk op duurzame bosbouw, klimaatbestendige landbouw en voedselsystemen, het herstel van het leven in rivieren, meren en oceanen en meer ruimte voor alle mensen om in contact te komen met de natuur.
“De kernboodschap is dat er met dit nieuwe thema in internationaal klimaatbeleid aandacht komt voor nature-based solutions”, aldus Van Hattum. “Dat is superbelangrijk, want tot nu toe was er op het hoogste niveau te weinig aandacht voor de kracht van de natuur als oplossing voor onze milieuproblemen. Antwoorden werden gezocht in de technologie, zoals de energietransitie. Dat is ook heel hard nodig, maar niet genoeg om de klimaatdoelen te halen.”

Slide 19 - Slide

Tim van Hattum werkt samen met collega’s aan een visie op nature-based solutions voor Nederland. De visie laat zien hoe een dichtbevolkt land als Nederland zich over 100 jaar kan ontwikkelen als op de natuur geïnspireerde oplossingen grootschalig worden ingezet. “We hebben dan meer bossen, klimaatbestendige en natuur-inclusieve landbouw, grote veenmoerassen en wetlands vol natuur, ruimte voor beken en rivieren en steden die veel groener zijn en voorzien van groene daken en grote groene longen. Er woont een gigantische hoeveelheid mensen in de grote steden die bij elkaar 2 procent van het aardoppervlak beslaan. Dat is heel efficiënt, mits die steden groen, leefbaar en klimaatbestendig zijn en dat bereik je met nature-based solutions.”
Gastspreker 16 maart
Op woensdag 16 maart van 9.00 tot 10.00 uur 

Architect van Archi3o

Slide 20 - Slide

Je hebt eerder in deze les al gehoord over het project duurzaam bouwen en wonen in Den Bosch. We hebben er expres niet teveel over gezegd, want op 16 maart hebben we namelijk een gastspreker. Iemand van het architectenbureau dat de plannen mee gemaakt en uitgevoerd heeft. Ben jij erbij? Schrijf je nog snel in om bij deze gastles te zijn.
Waar kun jij beginnen?
A
In mijn eigen huis
B
In mijn eigen stad
C
In ons land
D
Meteen wereldwijd!

Slide 21 - Quiz

Het maakt natuurlijk niet uit of je klein begint of groot, als je maar begint! Iedere stap die NU gedaan wordt om onze planeet te redden is een belangrijke.  We zijn dan ook erg benieuwd naar jullie oplossingen voor deze challenge! vergeet  niet dat de deadline 24 maart is.
Niet vergeten, op 24 maart willen we graag alle inzendingen binnen hebben
Ben innovatief, creatief, actief, maar ben vooral voor je eigen toekomst;
LIEF!!!

Slide 22 - Slide

Op 1 april (nee geen grap) is de prijsuitreiking van Challenge #6
Komen we bij jou in de klas met een leuke prijs?

Slide 23 - Slide

This item has no instructions

Leuke links
https://www.wwf.nl/
https://www.wwf.nl/jeugd/word-wwf-ranger
https://www.denbosch.nl/nl/duurzaam/klimaatneutraal
https://www.biobasedbouwen.nl/projecten/cpo-bewust-wonen-werken-boschveld-den-bosch/
https://www.epcwaarde.be/epc-score/







Slide 24 - Slide

This item has no instructions