HA4: Stromingen herkennen in fragmenten

Plaatsen van fragmenten in literaire stromingen
1 / 13
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Plaatsen van fragmenten in literaire stromingen

Slide 1 - Slide

voorbeeldvraag
Lees het volgende fragment van Eline Vere. Tot welke stroming behoort dit boek en waarom? Geef één reden. 

Slide 2 - Slide

Eline Vere - Louis Couperus
1] En er rees in hem een vreemde verwondering op, een verwondering, dat een mens steeds zichzelve, steeds zijn eigen individu was, zonder zich ooit te kunnen verwisselen in de persoonlijkheid van een ander. [2] Dikwijls, zonder de minste aanleiding, doemde die verwondering bij hem op, te midden van de vrolijkheid der anderen en zij vulde hem met een grote verveling bij de gedachte aan het onherroepelijke noodlot, dat hij steeds Vincent Vere was en wezen zou, dat hij nimmer herboren [8] kon worden in een geheel ander schepsel, dat ademde onder geheel andere omstandigheden in een geheel andere kring. [3] Hij zou gaarne verschillende gemoedslevens hebben doorleefd, in verschillende eeuwen hebben bestaan in telkens wisselende metamorfosen zijn geluk hebben willen zoeken. [4] En dat verlangen scheen hem tegelijkertijd zo kinderachtig, om de bespottelijke onmogelijkheid, als zeer verheven, om de grootste onbereikbaarheid, die het omvatte, en hij meende dat niemand dan hij zulke verlangens koesterde en gevoelde zich zeer hoog boven andere mensen geplaatst. . . [5] In die mijmering was het hem, of de drie anderen zeer ver van hem waren, als van hem gescheiden door de nevel van rook. . . [6] Een gevoel van lichtheid doorzweefde eensklaps zijn hersenen;het werd, of hij elk voorwerp met heller kleuren zag, hun gelach en gepraat harder hoorde klinken in zijn oor, als op een plaat van metaal, de geur van de tabak, vermengd met een aroom van gestorte wijn, in meerdere scherpte rook, terwijl de aderen in zijn slapen en zijn polsen klopten, alsof zij barsten zouden. . . [7] Die prikkeling van zenuwen duurde enige seconden; toen zag hij de jongelui hem lachend aanzien, en ofschoon hij niets begrepen had van wat zij gezegd hadden, lachte hij zachtjes mee, om hen te doen geloven, dat hij in hun scherts meestemde.

Slide 3 - Slide

Tot welke stroming behoort Eline Vere en waarom? Geef één reden.

Slide 4 - Open question

Het naturalisme: het noodlot  staat centraal. Ook komen enkele van de drie factoren die bepalen wie je bent (etnische achtergrond, milieu, moment) terug: “Dat hij nimmer … andere kring” 
Uitvoerig beschreven personages.
Impressionistische stijl

Slide 5 - Slide

voorbeeldvraag
Tot welke stroming zou het volgende fragment gerekend kunnen worden? Geef twee redenen.

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

Tot welke stroming zou het fragment gerekend kunnen worden? Geef twee redenen.

Slide 8 - Open question

Het fragment kan het best tot de romantiek gerekend worden. Het gaat over fantastische zaken die in de werkelijkheid niet zouden kunnen gebeuren, net zoals dat in romantische literatuur ook is. Daarnaast komen er tegenstellingen voor: oude man die zonden begaat tegenover baby die nog nooit iets verkeerd gedaan heeft. Ranke hand tegenover de handen van de dieven. Vrouwen- en mannenstem.

Slide 9 - Slide

verlichting

Slide 10 - Slide

Jantje zag eens pruimen hangen is een bekend versje van de achttiende-eeuwse kinderdichter Hieronymus van Alphen. In het gedichtje, dat eigenlijk De pruimeboom heet, wordt beschreven hoe een jongen genaamd Jantje zich verzet tegen de verleiding om zonder toestemming pruimen te plukken. Die braafheid wordt beloond

Slide 11 - Slide

Tot welke stroming behoort dit stukje tekst? Noem redenen

Slide 12 - Open question

Verlichting
- moderne visie op het kind
Hij beschouwde het kind als een onbeschreven blad, dat deugden als gehoorzaamheid, eerbied voor de ouders en voor God en bescheidenheid aangeleerd kon worden. Hij vond ook dat kinderen spelenderwijs moesten kunnen leren.


Slide 13 - Slide