focusgroepgesprek

Focusgroepgesprek
Doel van mijn onderzoek: het vergroten van metacognitieve vaardigheden bij de studenten van MZ3.
1 / 20
next
Slide 1: Slide
MentorlesMBOStudiejaar 1

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Focusgroepgesprek
Doel van mijn onderzoek: het vergroten van metacognitieve vaardigheden bij de studenten van MZ3.

Slide 1 - Slide

Context
We zien veel studenten die examens missen, niet vooruit komen in de opleiding, zich passief en afhankelijk opstellen. 
In het visiedocument op studieloopbaanbegeleiding (SLB) staat dat studenten hun zelfregulerend vermogen moeten vergroten, zodat er een optimaal studieverloop kan ontstaan (ROC Mondriaan, 2022) --> hierdoor ben ik mij gaan richten op metacognitieve vaardigheden.

Slide 2 - Slide

Metacognitieve vaardigheden
Metacognitieve vaardigheden zijn de acties die we nemen om het leerproces te sturen. Door metacognitieve vaardigheden zijn studenten dan in staat taken te plannen, de voortgang te monitoren en achteraf het behaalde resultaat te evalueren.

Een student bewust maken van metacognitie, betekent dat de student zich bewust wordt van hoe diegene moet leren.

Slide 3 - Slide

Waarom kies ik hiervoor
  • Sterke metacognitieve vaardigheden kunnen een relatief lagere intelligentie compenseren. Terwijl studenten met een hogere intelligentie, maar zwakkere metacognitieve vaardigheden, een groter risico lopen op uitval. 
  • Metacognitieve vaardigheden zijn cruciaal voor effectief leren. Een student met sterke metacognitieve vaardigheden; analyseert, stelt doelen, plant, volgt een plan en evalueert taken. Een student met zwakke vaardigheden; slaat vaak de voorbereiding over, handelt impulsief en evalueert oppervlakkig 

Slide 4 - Slide

Het onderzoek tot nu toe
De afgelopen periode heb ik onderzoek gedaan naar het vergroten van de metacognitieve vaardigheden. Ik heb dit gedaan door:
  • Literatuurstudie naar metacognitieve vaardigheden.
  • Door een vragenlijst bij de docenten af te nemen de TMAI.
  • Door een vragenlijst bij de studenten af te nemen de MAI.
  • Lesobservaties bij collega's.

Slide 5 - Slide

Literatuurstudie resultaten
  • Het is niet nodig dat studenten metacognitie volledig begrijpen. Belangrijker is dat ze weten hoe ze moeten leren op basis van metacognitieve principes.
  • Het zijn vaardigheden die moeten worden aangeleerd, aangezien de kennis en vaardigheden niet genetisch bepaald zijn en verworven moeten worden.
  •  Docenten die metacognitief denken bij studenten willen bevorderen, dienen zelf metacognitieve vaardigheden te bezitten. 
  • De leeromgeving die metacognitie bevordert, wordt door de leraar gecreëerd. 

Slide 6 - Slide

Literatuurstudie resultaten
  • Het is effectiever om metacognitieve strategieën te integreren in reguliere vaklessen in plaats van aparte lessen hierover te geven. Dus alle docenten zouden deze vaardigheden moeten toepassen
  • Tevens wordt aanbevolen om de integratie over een langere periode voort te zetten, voor een blijvend effect.  
  • Tools zijn onmisbaar voor het aanleren van metacognitieve vaardigheden vanwege structuur, visualisatie, feedback, interactieve oefeningen en zelfreflectie, dit bevordert het begrip.

Slide 7 - Slide

Als docent vervul je 3 rollen
Bij het aanleren van metacognitieve vaardigheden vervult de docent drie essentiële rollen: die van coach, rolmodel en creator. 

In de rol van coach geeft de docent uitleg over hoe een leerling het beste een bepaalde strategie kan toepassen. Als rolmodel demonstreert de docent voortdurend hoe hij of zij zelf bezig is met metacognitie, waardoor hij of zij fungeert als een inspirerend voorbeeld voor de leerlingen. Als creator is de docent creatief, aangezien lesgeven maatwerk is en flexibiliteit vereist 

Slide 8 - Slide

Resultaten MAI 

Slide 9 - Slide

Resultaten TMAI

Slide 10 - Slide

Plannen
Alle docenten introduceren het lesdoel aan het begin en behandelen het binnen de vastgestelde tijd. Ze activeren voorkennis, meestal gedurende de hele les. Een docent benut eerder succesvolle leerstrategieën als referentie bij het aanpakken van een opdracht.

Monitoren
Docenten spreken hardop tijdens het lesgeven, maar doen dit niet bewust om metacognitie te vergroten. Ze vragen actieve studenten regelmatig of ze hulp nodig hebben, bijvoorbeeld door te vragen: "Snap je het en lukt het met de opdracht?" Dit peilen van begrip en aanpassen van de les gebeurt echter alleen bij de studenten die actief deelnemen.

Slide 11 - Slide

Evalueren
Geen enkele docent evalueert tijdens of na de les de gestelde leerdoelen. Eén docent maakt gebruik van een exit formulier om de volledige lescyclus te beoordelen. Docenten reflecteren niet op het gebruik van geschikte leerstrategieën of de juistheid van de gekozen lesdoelen. De meerderheid van de docenten informeert niet bij studenten of ze de juiste aanpak hebben gekozen.
Tools
Docenten gebruiken LessonUp om mindmaps of meerkeuzevragen te creëren. Echter niet alle docenten doen dit en de docenten zetten de tools niet bewust in voor het vergroten van de metacognitieve vaardigheden, wel voor het vergroten van lesplezier.

Slide 12 - Slide

Wat is jullie het meest bijgebleven van de resultaten

Slide 13 - Open question

Aan welk ontwerp zou jij als docent wat aan hebben, voor het vergroten van de didactische vaardigheden? 

Slide 14 - Slide

Welke didactische vaardigheden
moeten docenten ontwikkelen om de
metacognitieve vaardigheden
van studenten te verbeteren?

Slide 15 - Mind map

Wat vonden jullie ervan?

Slide 16 - Open question

Wat is voor jullie een must
have, should have, could have
of would like to have bij een ontwerp

Slide 17 - Mind map

Welke behoeften zijn er voor een ontwerp? waar help ik jullie verder mee?

Slide 18 - Open question

Het product moet makkelijk en toegankelijk zijn voor ons team, hoe bereiken we dit?

Slide 19 - Open question

Waar hebben jullie behoefte aan waar ik nog niet naar heb gevraagd.

Slide 20 - Open question