Feiten meldcode:
1. De meldcode bevat 6 stappen niet waar
Toelichting: stap 1: Breng signalen in kaart, stap 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis, stap 3: Praat met ouders of verzorgers, stap 4: Weeg het geweld en stap 5: Beslis: Is melden nodig? Is hulpverlening nodig?
2. Veilig Thuis is het Advies- en meldpunt Huiselijk geweld en kindermishandeling waar
3. Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis is stap 2 van de meldcode waar
4. Volgens de wet meldcode moet elk vermoeden van kindermishandeling worden gemeld. niet waar
Toelichting: De wet meldcode verplicht jouw organisatie bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld te werken volgens de stappen van de meldcode. Het ondersteunt professionals bij het zorgvuldig en daadkrachtig handelen. Dit kan betekenen dat een melding noodzakelijk is, maar dat is niet altijd het geval.
5. Als ik de meldcode gebruik moet ik alles wat ik doe vastleggen in het dossier. waar
Toelichting: De signalen moeten objectief vast worden gelegd in het dossier van het kind. Beschrijf daarnaast ook wat je met je zorgen doet. Plus de reacties van het kind en/of ouders, het advies, je afwegingen en de gemaakte afspraken leg je vast. Je handelt zorgvuldig. Hiermee draag je de signagel objectief over aan en bespreken met collega’s. Het bied ook als naslag werk op het verloop van het proces.
6. Veilig Thuis neemt de verantwoordelijkheid voor het kind volledig over als ik een melding maak . niet waar
Toelichting: Zij bespreken samen met betrokkene (melder, het gezin, netwerk of betrokken professionals) welke vervolgstappen nodig zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast bespreken ze met jou als melder wat je zelf nog kunt doen. Je blijft als professional betrokken. Hetzij steunen en motiveren. Indien in de toekomst weer signalen zijn kan je de stappen weer doorlopen. Je blijft verantwoordelijk.
7. Lichamelijke verwaarlozing is een vorm van kindermishandeling waar
Toelichting: Ouders komen langdurig onvoldoende tegemoet aan de lichamelijke basisbehoeften van het kind. Het kind krijgt structureel te weinig, slechte of onregelmatig voeding, onvoldoende hygiëne, slechte huisvesting, gebrekkig toezicht, onvoldoende bescherming tegen kou of geen medische zorg.
Andere vormen zijn lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, psychische verwaarlozing, seksueel misbruik en getuige zijn van geweld tussen ouders.
8. Een corrigerende tik is kindermishandeling. niet waar
Toelichting: tenzij het structureel onderdeel is van de opvoeding. Ook wanneer het leidt tot letsel of psychische schade is dat wel een vorm van kindermishandeling
9. In Nederland worden tussen de 90.000 en 127.000 kinderen mishandeld. waar
Toelichting: doordat er schaamte en taboe heerst zijn de exacte cijfers niet te meten.
10. Professionals die met kinderen en volwassenen werken in het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg, zorg en welzijn en justitie moeten bij vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld handelen volgens de stappen van de meldcode. waar