Een digitale of papieren muurkrant maken over de periodes die beschreven staan in Laagland boek B module 2, 3, 4 en 5 (middeleeuwen, zestiende eeuw, zeventiende eeuw, achttiende eeuw en negentiende eeuw)
Slide 2 - Slide
Informatie: muurkrant
Muurkrant= muur·krant (de; v(m); meervoud: muurkranten)/ nieuwsberichten, op een muur bekendgemaakt (Van Dale)
Het vel heeft de vormgeving van een krantenpagina:
overzichtelijk / kolommen
meerdere stukjes tekst
afbeeldingen
koppen
digitaal (Prezi / Pedlet / Powerpoint o.i.d.) of op papier
Bij deze opdracht ga je je verdiepen in de Nederlandse literatuurgeschiedenis van de middeleeuwen, de zestiende, zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.
Het doel is dat je een leerzame en boeiende muurkrant gaat maken. De opdracht maak je alleen of in tweetallen. De opdracht staat in je PTA vermeld en telt voor 15% mee voor je cijfer.
Gedurende de periode dat je eraan gaat werken, worden een paar momenten ingepland om je voortgang aan je docent te laten zien.
Slide 11 - Slide
Hoe ga je te werk?
1
Zoek zo veel mogelijk informatie over de verschillende periodes. Het is verstandig per module te werken. Gebruik hiervoor Laagland boek Bmodule 2 t/m 5, literatuurgeschiedenis.nl, cambiumned.nl, kb.nl, dbnl.org. Op de laatstgenoemde site vind je veel boeken (primaire literatuur) en veel artikelen over die boeken (secundaire literatuur). Op schooltv.nl vind je veel filmpjes over de literatuurgeschiedenis. Ook op YouTube zijn veel uitlegfilmpjes te vinden (denk aan het vlogboekkanaal van Jörgen Apperloo).
Houd een bronnenlijst bij om te laten zien welke bronnen je hebt gebruikt.
Slide 12 - Slide
Hoe ga je te werk?
2
Nu je je volledig ingelezen hebt, ben je een expert. Nu kun je gaan nadenken over de inhoud van de muurkrant: op welke manier kun je deze periode op je muurkrant zo overzichtelijk en interessant mogelijk voor jouw klasgenoten presenteren? Je gaat in op de verschillende literaire stromingen. De kenmerken van die stromingen koppel je aan representatieve voorbeelden van literaire werken en literaire auteurs. Vergeet niet om ook belangrijke gebeurtenissen die van invloed zijn op de literatuur uit die tijd te verwerken.
Slide 13 - Slide
Gemailde vraag
Ik snap de muurkrant niet helemaal want moet je eigenlijk gewoon een soort samenvatting maken van module 2 t/m 5 of wat anders? En wat bedoelt u met: de kenmerken van die stromingen koppel je aan representatieve voorbeelden van literaire werken en literaire auteurs?
Slide 14 - Slide
Gemailde antwoord
Als je kijkt naar de voorbeelden in de Lessonup dan zie je eigenlijk een soort krant met allemaal verschillende soorten artikeltjes. Je kunt denken aan boekbesprekingen / recensies, nieuwsberichten over belangrijke gebeurtenissen, advertenties, interviews met schrijvers en elke andere vorm van tekst die je normaal gesproken ook in een krant kunt vinden.
Als je nou bijvoorbeeld een recensie verzint voor een bepaald boek, of de weergave van een interview met een schrijver, dan kun je daar heel goed ook de eigenschappen van de stroming in verwerken waar dat werk of die schrijver bij hoort. Je koppelt dus de eigenschappen van de stroming aan de werken en/of de schrijvers uit die tijd.
Slide 15 - Slide
Slide 16 - Slide
Denken over de muurkrant
met z'n tweeën of alleen?
opdracht doornemen
beoordeling doornemen
digitaal (met welk programma) of papier?
bronnen doornemen
ontwerp bepalen (welke onderwerpen komen aan bod en wat ga je daarover vertellen)
bij tweetallen: wie doet wat?
Slide 17 - Slide
Ontwerpen van de muurkrant
Denk aan:
Zo overzichtelijk en interessant mogelijk presenteren
Ingaan op de verschillende literaire stromingen.
Kenmerken van de literaire stromingen koppelen aan representatieve voorbeelden van literaire werken en literaire auteurs.
De belangrijke gebeurtenissen noemen die van invloed zijn op de literatuur uit die tijd.