Casting Call

Casting Call
Wat kan je verwachten?
Tijdens dit programma bij het Nederlands Film Festival gaan jullie een ontwikkelingscursus volgen in het kader van burgerschap. Na afronding van het hele programma ontvang je een certificaat dat je deelname aan de cursus erkent wat je ook aan je CV kunt toevoegen!


Tip: Wat is stereotypering? Stereotypen zijn generalisaties en versimpelingen van de werkelijkheid, die een beeld van een groep terugbrengen tot een cliché. Vraag aan de groep of ze al voorbeelden kunnen geven en wat ze daarvan vinden.
1 / 12
next
Slide 1: Slide
BurgerschapFilmeducatie+1MBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 12 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Deze les bestaat uit een serie verdiepende opdrachten voor de film Casting call - die je tijdens het Nederlands Film Festival 2024 bekijkt in het kader van burgerschap. Deze film is gemaakt door regisseur Sharif Abd el Mawla die ook het scenario schreef samen met Beri Shalmashi. Tijdens de film worden belangrijke thema's besproken die een rol spelen in onze huidige maatschappij, zoals stereotypering in de werksector. In deze les worden filmfragmenten, verdiepende vragen en praktische opdrachten gebruikt om leerlingen uit te nodigen om na te denken over deze kwesties op basis van filmeducatie. Daarnaast is het een mooi manier om leerlingen te laten reflecteren op hun eigen situatie, aannames en hoe ze als toekomstige werkprofessionals met elkaar om willen gaan.

Instructions

Deze les bestaat uit 4 werkvormen. De werkvormen kunnen naar keuze worden gebruikt ter voorbereiding of als verwerking van de film. Ze zijn te combineren als een volledig les of om op te splitsen en in te zetten als aparte opdrachten.
De les bestaat uit een korte fragmenten uit de film, en uit diverse gespreksvormen en interactieve opdrachten. De les richt zich zowel op het sociaal-maatschappelijke onderwerp uit de film, als op de filmische elementen. Zo sluit de les aan bij Burgerschap.

  • Wil je de leerlingen introduceren met het thema van de film en het opbouwen van een scenario? - doe dan werkvorm 1. 
  • Wil je met de leerlingen dieper in het thema van de film duiken en met elkaar in gesprek gaan over het thema’s ‘aannames’ en sterotypering en wat impact dat kan hebben op het werkveld? - doe dan werkvorm 2
  • Wil je dat leerlingen dieper in het concept van casting duiken en leren over de kracht ven representatie? - doe dan werkvorm 3
  • Wil je dat leerlingen zelf aan de slag gaan met elkaar om over ‘facetten’ van onze identiteit te hebben? - doe dan werkvorm 4
  • Wil je dat de leerlingen een extra opdracht maken waarin de leerlingen een nieuwe scenario voor de hoofdrol Amir bedenken? - doe dan werkvorm 5
Veiligheid in de klas: Burgerschap is een belangrijk onderdeel van het MBO-onderwijs, dat kwesties rondom burgerparticipatie en hoe we collectief functioneren binnen de maatschappij presenteert. Dit betekent ook heel mooi dat dit vakspecifieke ruimte kunt creëren waar gevoelige kwesties besproken kunnen worden, met name in de context van het werkveld.

Vraag studenten om zich bewust te zijn van hoe ze in deze setting op elkaar reageren. Maak voorafgaand aan de les een richtlijn voor deze onderwerpen en hoe studenten op elkaar kunnen reageren, wat respect bevordert.

Deze les is gemaakt in samenwerking met Creathlon. Ga naar https://www.creathlon.nl/ voor meer informatie. 

NB: In deze les zit een fragment van de film Casting Call (Sharif Abd el Mawla, 2024) verwerkt. Producent: Keplerfilm / Omroep: AVROTROS.

Het is niet toegestaan om deze fragmenten buiten de context van de les te delen of te downloaden.

Items in this lesson

Casting Call
Wat kan je verwachten?
Tijdens dit programma bij het Nederlands Film Festival gaan jullie een ontwikkelingscursus volgen in het kader van burgerschap. Na afronding van het hele programma ontvang je een certificaat dat je deelname aan de cursus erkent wat je ook aan je CV kunt toevoegen!


Tip: Wat is stereotypering? Stereotypen zijn generalisaties en versimpelingen van de werkelijkheid, die een beeld van een groep terugbrengen tot een cliché. Vraag aan de groep of ze al voorbeelden kunnen geven en wat ze daarvan vinden.

Slide 1 - Slide

Introductie (5mins)

Jullie gaan op het Nederlands Film Festival de film Casting Call kijken in de kader van burgerschap. Deze film is gemaakt door regisseur Sharif Abd el Mawla die ook het scenario schreef samen met Beri Shalmashi. 

Amir is vastberaden om acteur te worden. En niet zomaar acteur, maar de beste van heel Nederland. De koppige 23-jarige Amsterdammer maakt auditietape na auditietape, maar komt ondanks zijn talent niet verder dan een baantje als bijrolacteur in het fictieve tv-programma Meld Misdaad, een soort Opsporing Verzocht waarin misdrijven worden nagespeeld.

Tijdens de film worden belangrijke thema's besproken die een rol spelen in onze huidige maatschappij, zoals stereotypering in de werksector.

Programmastructuur:

1. Eerst bereid je je voor op het festival met deze inleidende opdrachten waarin enkele belangrijke maatschappelijke thema's worden besproken. 

2. Tijdens het festival bekijk je de film Casting Call, waarbij je in gedachte houdt wat je al in de klas hebt gedaan en enkele begeleidende vragen om je te helpen dieper na te denken over wat je bekijkt.

3. Tot slot krijg je de gelegenheid om deze thema's diepgaand te bespreken met leden van de cast en crew van de film en te reflecteren op je eigen positie als toekomstige werknemer.

Tip: Wat is stereotypering? Stereotypen zijn generalisaties en versimpelingen van de werkelijkheid, die een beeld van een groep terugbrengen tot een cliché. Vraag aan de groep of ze al voorbeelden kunnen geven en wat ze daarvan vinden.



Denken
Denk-opdrachten waarbij de leerlingen gezamenlijk in gesprek gaan over de thematiek in het filmblok en hun eigen observaties
Bekijken
Kijk-opdrachten waarbij de leerlingen vragen beantwoorden na aanleiding van een fragment uit een van de films
Doen
Doe-opdracht waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan met de thematiek binnen het filmblok
Vragen
Extra vragen als ondersteuning van de verschillende opdrachten
tips
Extra tips als ondersteuning voor tijdens de verschillende opdrachten

Slide 2 - Slide

Legenda
In de les staan knoppen die je open kunt klikken en kunt voorlezen aan de leerlingen.
Hierin staan de volgende dingen:
  • Beschrijving van de soort opdracht: Denken, Doen, Bekijken
  • vragen die kunnen helpen als ondersteuning tijdens de opdracht
  • Extra tips voor tijdens de opdrachten
In de gele notities vind je uitgebreide uitleg over de werkvormen en extra docenten-informatie. 
Veiligheid in de klas
Hoe gaan we met elkaar om als gevoelige onderwerpen aanbod komen? 

Slide 3 - Slide

Veiligheid  in de klas (5mins)

Tijdens dit programma komen er soms gevoelige onderwerpen naar voren waar we juist deze tijd gebruiken om in gesprek over te gaan. Het is goed om over het onderwerpen te denken vanuit jouw eigen perspectief en dit met de groep te delen.

Om dit voor te kunnen bereiden: laten we goed op elkaar letten en respectvol met elkaar omgaan. Er zijn geen verkeerde antwoorden. Laten we samen een richtlijn bedenken (5 punten) om een veilige sfeer te creëren hier in de klas. Dit is heel belangrijk als we een team zijn, dat er ruimte voor is om eigen meningen en ervaringen te delen in een vertrouwde omgeving.

Opdracht 1 - Vaste structuur
Een filmverhaal (een scenario) heeft een vaste structuur:
Iemand
Harold, een mbo-student
Wilde
gewoon, rustig, zonder gedoe zijn school afmaken
Maar
hij was per ongeluk getuige van een moord en al snel dacht iedereen dat hij de moordenaar was
dus
moest hij de waarheid achterhalen en bewijzen dat hij het niet gedaan had
Toen
kon hij, na veel spannende avonturen, bewijzen wie het wel gedaan had
Scenario en Vaste Structuur
Een filmverhaal (een scenario) heeft een vaste structuur:

Slide 4 - Slide

Werkvorm 1: Scenario en vaste structuur

Opdracht 1  (5min)

Inleiding:

Film is een heel mooie en genuanceerde manier om maatschappelijke thema's bespreekbaar te maken. Omdat onze maatschappij meer dan ooit bezig zijn met digitale cultuur en bewegende beeld, is het een heel geschikte tool van communicatie om ons kritisch te laten reflecteren op echte situaties.

Een film vertelt vaak het verhaal over een hoofdpersoon die een doel heeft en er alles aan doet om dat doel te bereiken. Een filmverhaal wordt uitgeschreven in verschillende onderdelen die een scenario compleet maken.

Daarin staat precies wie wanneer wat doet of zegt en waar dat gebeurt. Op weg naar dat doel komt Amir allerlei obstakels tegen: andere mensen die tegenwerken of tegenslagen, zoals een ziekte.
Een goed verhaal zorgt ervoor dat de kijker meeleeft en wil weten hoe het afloopt. De opbouw van een verhaal verloopt vaak in een aantal vaste stappen.

Instructies:
  • Klik steeds ieder vraagteken aan, om zo scenariostructuur in te vullen. Laat de studenten klassikaal aangeven wat het volgende onderdeel wordt om het verhaal compleet te maken.
  • Werk zo de rest van de slide af.
Leerdoelen:
  • Leerlingen weten wat een scenario is en kennen de vaste structuur ervan.
  • Leerlingen kunnen een eigen variant van een scenario bedenken en uitwerken.
  • Leerlingen begrijpen het concept stereotypering en waarom het een probleem kan zijn binnen het werkveld.

Fragment Casting call: 4:02 - 4:35
Werk in groepjes van vier en bedenk hoe het verhaal verder gaat door het aanvullen van de onderste drie woorden:
  • Iemand: Amir
  • Wilde: carriére maken als acteur
  • Maar:
  • Dus:
  • Toen:

Slide 5 - Slide

Opdracht 2 (15mins)
  • Verdeel de klas in groepjes van vier.
  • Bekijk het fragment uit de film Casting Call.
  • Laat de groepjes aan de hand van het scenario structuur bedenken hoe de film verder zou kunnen gaan.
  • Vraag (enkele) groepjes hun verhaal te presenteren. 
  • Houd een verkiezing welk verhaal ‘het beste’ is. Waarom vinden leerlingen dat? 
Opdracht 2 - wie krijgt welke rol?
Elke rol in een film wordt door een acteur of actrice gespeeld. Van tevoren wordt gekeken wie welke rol het best zou kunnen spelen. Dat kan gaan om hoe iemand er uitziet, maar ook wat voor ‘type’ iemand is. Dat wordt ‘casting’ genoemd. Wie uit jouw groepje zou jij casten?

> Lees waar de film over gaat en welke ‘types’ erin spelen.
> Bedenk wie uit jouw groepje het beste zo’n rol kan spelen. Jijzelf misschien? 

Wie krijgt welke rol?
Elke rol in een film wordt door een acteur of actrice gespeeld. Van tevoren wordt gekeken wie welke rol het best zou kunnen spelen. Dat kan gaan om hoe iemand er uitziet, maar ook wat voor ‘type’ iemand is. Dat wordt ‘casting’ genoemd. Wie uit jouw groepje zou jij casten?
opdracht
  • Lees waar de film over gaat en welke ‘types’ erin spelen.
  • Bedenk wie uit jouw groepje het beste zo’n rol kan spelen. Jijzelf misschien?

Slide 6 - Slide

Werkvorm 2 - Wie krijgt welke rol? Opdracht 1 (10mins)

In het fragment van Casting Call, dat jullie net gekeken hebben, zien jullie Amir verschillende personages spelen voor zijn showreel. Een goede acteur kan eigenlijk veel verschillende rollen en personages spelen. Net zoals wij allemaal zijn, met vele kanten van onze persoonlijkheid en identiteit. Vaak worden acteurs gecast in een rol gebaseerd op hoe iemand er uitziet, maar ook wat voor ‘type’ iemand is. Zouden jullie een andere situatie kunnen bedenken waar dit kan gebeuren?

Vragen:
  • Welke ‘type’ acteur is Amir volgens jou?  
  • Is het makkelijk om dit te bepalen? Waarom?
  • Ik welke andere situaties zou dit kunnen gebeuren?
  • Hoe zou jij daar mee omgaan?
Instructies:
  • Bespreek klassikaal de scene van Casting Call. Zorg dat de studenten begrijpen wat ‘stereotypering’ en 'typecasting' betekent en welke rol aannames kunnen hebben in het werkveld. 
  • Laat studenten een andere situatie bedenken waar dit zou kunnen gebeuren. 
  • Schrijf op wat de eigenschappen van de verschillende rollen die Amir speelt zijn. Waar komen deze personages vandaan? Waarom denk je dat?

"Een groepje jongeren gaat op survival in de Ardennen. Het wordt een zware tocht en dat zorgt voor spanningen in de groep. Er zijn vier hoofdrolspelers."

  • Personage 1 is: _______
  • Personage 1 is: _______
  • Personage 1 is: _______
  • Personage 1 is: _______

Wie krijgt welke rol?
  • Lees eerst waar de film over gaat.
  • Bedenk welk personage jij zou toevoegen aan de scenario. 
  • Vergelijk de antwoorden met de rest van je groepje.
  • Zijn jullie het niet met elkaar eens? Geef jouw argumenten waarom je voor die personage gekozen hebt. Luister ook naar de argumenten van anderen.
Schrijf op
Bedenk in je groepen personages die de 4 hoofdrollen in deze film zullen spelen. Wat voor eigenschappen hebben ze? Schrijf 3 fysieke en 3 persoonlijkheidskenmerken op. Zijn er specifieke beroemde acteurs die je voor deze rollen zou kiezen? Iedereen in de groep is verantwoordelijk voor het bedenken van één personage.
Rollen omdraaien
Hoe zou het zijn als de rollen omgedraaid worden? Laat elk personage die je hebt opgeschreven een plaatsje zakken: de naam die nu bij 1 staat, wordt 2. 2 wordt 3, 3 wordt 4 en 4 wordt 1.

Bespreek met elkaar: 
  • Gaat dit ook werken? Waarom wel of niet?
  • Past de nieuwe rol bij die persoon? Waarom wel/niet? 
Tip
Film plot: De term film plot verwijst naar de verhaallijn of rode draad in een film. 

Slide 7 - Slide

Opdracht 2 - Wie krijgt welke rol?

Afhankelijk van invulling (20min)
1. Lees met elkaar de tekst van het filmplot.
2. Klik op het eerste vraagteken en laat de leerlingen in hun groepjes de opdracht bespreken met elkaar.
3. Bespreek de opdracht na. Vraag een aantal groepjes hoe het is verlopen. 
  • Was het makkelijk om de rollen te verdelen? 
  • Waarom wel of niet? 
  • Is er veel gediscussieerd? 
  • Als er geen discussie was: hoe kwam dat?
Extra Opdracht: Heb je tijd over? Klik dan ook op het tweede vraagteken en laat leerlingen deze opdracht maken.
  1. Bespreek dit ook na. Je kunt hierbij dieper ingaan op de vraag wat een acteur is, wat die moet kunnen. Zou iedereen in principe elke rol moeten kunnen spelen? 
  2. Waar zouden mensen die anderen moeten casten op kunnen letten? Waar hebben ze zelf op gelet? Als je ook de opdracht ‘vaste structuur’ gedaan hebt: in het filmfragment stelt Amir zich voor en speelt hij verschillende rollen. 
  3. Voor welke rollen zou Amir gecast kunnen worden als hij zou spelen in de survivaltocht in de Ardennen-film? Waarom?
Leerdoelen: 
Leerlingen weten wat ‘casten’ is.
Leerlingen kunnen beargumenteerd hun mening geven over een mogelijke rolverdeling. Leerlingen kunnen beargumenteerd hun mening geven over de vraag of elke acteur elke rol zou kunnen spelen.
De laatste jaren proberen makers van films en series actief om de                meer                      en                      te maken. Onze maatschappij is divers, dus dat zou je ook op het scherm terug moeten zien. Dat heeft te maken met                                              Bespreek de vragen binnen de groep!
cast
de mensen die de rollen in de film of serie spelen
diverse
een mix van mensen met verschillende achtergronden, afkomst en eigenschappen
inclusief
in de mix van diverse mensen voelt niemand zich achtergesteld of buitengesloten
representatie
herkennen diverse groepen zich in een filmverhaal, of filmrol?

Slide 8 - Slide

Opdracht 3 - Casten (20mins) 
  • Bespreek klassikaal de tekst in de slide.
  • Als je op de hotspots klikt, kun je de uitleg van de verschillende begrippen laten zien. Geef indien nodig extra uitleg.
Bespreek met de groep de volgende vragen: 

  1. Herkennen jullie dat films en series meer divers worden? Waar zien je dat aan? 
  2. Als een film/serie divers is, is het dan ook automatisch ‘inclusief’? Waarom wel of niet? 
  3. Representatie wil zeggen dat er in een film/serie een personage is waarin je je kunt herkennen. Van wie je denkt: zo ben ik ook. Of: dat herken ik. Voelen jullie gerepresenteerd in film? 
  4. Zien jullie bijvoorbeeld wel eens mbo’ers? Mensen die op je ouders of buren of jezelf lijken?
  5. Hoe zou het zijn als je jezelf nooit zou herkennen? Is het mogelijk om een film of serie te maken waarin iedereen zich herkent?
  6. Wat zou volgens jullie verbeterd moeten worden? 
Instructies: 
  • Bespreek de vragen met de groep.
  • Schrijf enkele antwoorden op. 
Leerdoelen:
  • Leerlingen kennen de begrippen diversiteit, inclusiviteit en representatie.
  • Leerlingen kunnen beargumenteerd hun mening geven op de vraag of zij zichzelf gepresenteerd zien in films en/of series.
  • Leerlingen kunnen beargumenteerd hun mening geven over verschillende stellingen. 
  • Leerlingen kunnen luisteren naar argumenten van anderen en beseffen dat verschillende meningen naast elkaar kunnen/mogen bestaan.
eerste vraag
Welk facet van jou zien anderen vooral? Wat vind je daarvan? 
tweede vraag
Welk facet van jou zou meer gezien mogen worden? Waarom denk je dat maar weinig mensen dat zien? 
laaste vragen
- Tot welk facet wordt Amir beperkt door de mensen van de casting?
- Welke facetten zien zij niet?
- Moet Amir hier iets aan doen, of de mensen van de casting? Leg je antwoord uit. 
Facetten van je persoonlijkheid
Iedereen heeft verschillende facetten. Maar worden die ook gezien? Vaak moet je iemand wat beter kennen voordat je die verschillende kanten ontdekt. Daar moet je soms wat moeite voor doen en we hebben lang niet altijd de tijd. Of zin in. Dan kijken we alleen naar het ene facet dat op een bepaald moment het belangrijkst lijkt. Alsof je die persoon kunt terugbrengen tot dat ene facet. 

Slide 9 - Slide

Werkvorm 4 - Facetten van je persoonlijkheid

Opdracht: (20-30mins)

  • Laat de slide zien, geef indien nodig extra uitleg.
  • Laat de leerlingen de opdracht maken. 
Tip veiligheid: Je kunt ervoor kiezen om dit klassikaal te bespreken; (leerlingen kunnen elkaar hierdoor wat beter leren kennen). Lijkt de sfeer in de klas je nog niet veilig genoeg hiervoor, dan kunnen leerlingen het ook in tweetallen bespreken, of voor zichzelf houden. Check met de groep aan de hand van het veiligheidsrichtlijn. 

Voor na de film: 
De laatste vragen zijn alleen van toepassing als leerlingen de film al gezien hebben.  

Leerdoelen:
  • Leerlingen kunnen diverse facetten van hun persoonlijkheid benoemen.
  • Leerlingen kunnen uitleggen welke facetten van hun persoonlijkheid onderschat, of niet gezien worden.
  • Leerlingen kunnen uitleggen wat het gevaar/probleem is als iemand tot een bepaald facet van diens persoonlijkheid gereduceerd wordt.
Kijkvragen bij de film
Je gaat de film Casting Call bekijken. De film gaat over Amir. Hij wil graag acteur worden.
Houd de volgende vragen in je achterhoofd; na de film worden deze in de zaal besproken. 
vraag 1
Tot welk stereotype wordt Amir alsmaar teruggebracht in de film? Heeft dat gevolgen voor de persoon die hij echt is/ wil zijn?
vraag 2
Op welke momenten zou Amir een andere keuze kunnen maken? 
Vraag 3
Hoe denk je dat het verder gaat met Amir?

Slide 10 - Slide

Vragen voor tijdens het zaalprogramma op het NFF!

Deel deze vragen met de groep om ze voor te bereiden op het gesprek na het kijken van de film.
Opdracht 2 - wie krijgt welke rol?
Elke rol in een film wordt door een acteur of actrice gespeeld. Van tevoren wordt gekeken wie welke rol het best zou kunnen spelen. Dat kan gaan om hoe iemand er uitziet, maar ook wat voor ‘type’ iemand is. Dat wordt ‘casting’ genoemd. Wie uit jouw groepje zou jij casten?

> Lees waar de film over gaat en welke ‘types’ erin spelen.
> Bedenk wie uit jouw groepje het beste zo’n rol kan spelen. Jijzelf misschien? 

Extra Opdracht: Scenario Schrijven
Bedenk alleen of in je groep een nieuw scenario voor Amir op basis van zijn aspiraties in de film. Hoe zou je het verhaal veranderen?

Slide 11 - Slide

Extra Opdracht (30min)
(Verwerkingsles)

Bedenk alleen of in je groep een nieuw scenario voor Amir op basis van zijn aspiraties in de film. Hoe zou je het verhaal veranderen?

  • Welk personage zou je hem laten spelen?
  • Bedenk welk deel van zijn persoonlijkheid je naar voren zou willen brengen? Waarom?
  • Schrijf het scenario samen uit en let daarbij vooral op de structuur waar we eerder aan hebben gewerkt.
  • Elke groep presenteert het scenario aan de groep.
Reflecteer samen: hoe is jullie beeld van Amir veranderd sinds het begin van het programma? Waarom denken jullie dat deze film belangrijk is of niet? 

Slide 12 - Slide

This item has no instructions