5 oefeningen om verbeeldingskracht te stimuleren (en de voordelen daarvan)
1. Visualiseer
Maak in plaats van die saaie notulen eens een visueel verslag van een evenement of bijeenkomst. Maak in plaats van dat uitgebreide rapport eens een mindmap. Een ingewikkeld probleem? Maak in plaats van een uitgebreide uitleg of instructie eens een ‘praatplaat’ met foto’s en tekeningen. Je merkt gauw genoeg aan je bezoekers of zij letterlijk hetzelfde beeld bij een bepaalde situatie hebben.
2. Vertel verhalen…
… in plaats van het opsommen van gortdroge feiten. Schets daarbij de kleur, het verleden, de geur, de omgeving, het gevoel, de geluiden, en je publiek hangt aan je lippen.
3. Maak gebruik van metaforen en associeer
Je kunt iemand vragen wat hij/ zij graag anders zou zien in een veranderproces of in een lastige situatie, bijvoorbeeld in een zelfsturend team waar jullie samen tot een compromis moeten komen. Maar wat gebeurt er als je vraagt wat voor dier iemand zou willen zijn? Waarschijnlijk volgt een uitgebreide omschrijving van vacht, lengte, eetpatroon, enzovoort. Veelzeggend.
Creatief en oplossingsgericht werken – Stefanie Couwenberg
Kom je niet gelijk op een oplossing voor je probleem? Probeer het eens op een andere manier… Stefanie Couwenberg legt uit hoe bij de workshop Creatief en oplossingsgericht werken.
Leer nog veel meer
Tijdens de Workshopdagen 2020
Of gebruik eens associatiekaarten tijdens bijeenkomsten. Ze zijn op verschillende manieren te gebruiken, maar doen bij elk probleem een beroep op de verbeelding.
Je laat mensen bijvoorbeeld een afbeelding kiezen die weergeeft hoe ze zich voelen of wat ze willen bereiken. Die afbeelding is vaak de aanleiding voor een goed gesprek. Moet je een bijeenkomst organiseren, laat de betrokken collega’s dan eens een beeld kiezen dat weergeeft hoe zij dit zien. Je merkt aan hun keuzes snel genoeg of jullie op één lijn zitten.
4. Kijk films, lees verhalen, blader door tijdschriften…
… ga naar musea, teken, kleur, maak foto’s. Kortom: train je brein in het herkennen en beoordelen van mooie beelden. Nog concreter kun je het maken door foto’s of beelden te bekijken van een specifiek onderwerp waar je mee worstelt. Je maakt dan een begin met ‘anders kijken’ naar een situatie.
5. Gebruik visuele apps
Maak eens wat vaker gebruik van apps waarin je met beelden dient te communiceren en er weinig ruimte is voor uitgebreide tekst. Door het gebruik van social media móét je wel nadenken over hoe mensen zich snel een goed beeld kunnen vormen bij wat jij wilt vertellen, zonder er al te veel woorden aan vuil te maken. Instagram en Twitter zijn een goed begin om kort en krachtig ‘wensbeelden’ te formuleren en te laten zien.