This lesson contains 14 slides, with interactive quiz and text slides.
Lesson duration is: 30 min
Items in this lesson
Les 1
Pesten praat erover!
Slide 1 - Slide
PESTKOP!
Een vaak gebruikte definitie van pesten komt van Dan Olweus (1993, o.a. in Veenstra, 2005): ‘Iemand wordt gepest wanneer hij of zij herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatievehandelingen door één of meer personen’.
Slide 2 - Slide
Don (Game Meneer) zegt Ik STOP pesten nu!
Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker.
Slide 3 - Slide
Je spreekt van pesten als....
er sprake sprake van een negatieve bedoelingen;
de negatieve handelingen regelmatig plaats vinden en tegen dezelfde persoon gericht zijn;
er sprake is van machtsongelijkheid. Pesters staan hoger in de sociale groepshiërarchie en/of hebben meer medestanders dan de gepeste. Ze zijn vaak populairder in de klas.
Slide 4 - Slide
Wat zijn volgens jou negatieve bedoelingen of handelingen?
Slide 5 - Mind map
Wanneer is pesten geen pesten?
Wanneer er niet wordt voldaan aan één of meerdere van deze criteria kan er sprake zijn van plagen, een grap of ruzie. Dat is echt iets anders dan pesten, maar het verschil is niet altijd goed te zien.
Slide 6 - Slide
Slide 7 - Slide
Wat kun je doen als je gepest wordt?
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten.
Waarom is praten belangrijk?
Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.
Slide 8 - Slide
RTL Nieuws :
Een op de drie kinderen die veel gepest wordt, durft dit aan niemand te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut. Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit.
Slide 9 - Slide
WIST JE, DAT....
Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker.
Slide 10 - Slide
Iedereen wil erbij horen!
Voor pesters, gepesten en omstanders: hoe je pesten heeeeel anders kunt zien!
Slide 11 - Slide
Vertel je verhaal...
Praat erover!
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.
Slide 12 - Slide
BLØF zegt: Ik STOP pesten nu!
Het beste tegengif bij pesten: Een goede sfeer in de groep is het beste tegengif. De pester en meelopers stoppen pas echt als zij geen aandacht meer krijgen van de groep. Breng het juiste tegengif in en pak het pesten aan met de hele groep, klas of team!
In de volgende les gaan we verder praten over het het pesten aangepakt kan worden!
6 Tips!!
Slide 13 - Slide
Bekijk ons @StopPesten
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn. Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand over kunnen praten en om deze reden houden wij bij, bij welke partijen je terecht kunt met jouw vragen.
Op onze website hebben wij heel veel informatie geplaatst met tips en adviezen over online pesten en de online gevaren
Of bekijk ons @StopPestenNu YouTube kanaal speciaal voor jou vol met video's en tips