This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes and text slides.
Items in this lesson
Socialisme en zorg: De Nederlandse Standpunten
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Leerdoel
Aan het eind van de les kun je uitleggen wat het socialisme inhoudt en wat de standpunten zijn over de zorg in Nederland.
Slide 2 - Slide
Geef de leerlingen een duidelijk doel om naar toe te werken tijdens de les.
Wat weet je al over het socialisme en de zorg in Nederland?
Slide 3 - Mind map
This item has no instructions
Socialisme
Het socialisme is een politieke stroming die streeft naar gelijke verdeling van welvaart en macht. Het gaat uit van gemeenschappelijke eigendom en bestuur van productiemiddelen.
Slide 4 - Slide
Leg kort uit wat het socialisme inhoudt en hoe het zich verhoudt tot andere politieke stromingen.
Zorg in Nederland
In Nederland hebben we een zorgsysteem dat gebaseerd is op solidariteit en collectieve financiering. Dit betekent dat we met zijn allen betalen voor de zorg die we nodig hebben.
Slide 5 - Slide
Leg uit hoe het zorgsysteem in Nederland werkt en waarom het gebaseerd is op solidariteit.
Socialisme en zorg
Vanuit het socialisme wordt vaak gepleit voor een sterke publieke sector, dus ook in de zorg. Het idee is dat de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn, en dat dit het beste kan worden gerealiseerd door een publiek zorgsysteem.
Slide 6 - Slide
Laat zien hoe het socialisme zich verhoudt tot het zorgsysteem in Nederland en waarom het socialisme pleit voor een publiek zorgsysteem.
Partijstandpunten
In Nederland hebben verschillende politieke partijen verschillende standpunten over de zorg. Zo pleiten sommige partijen voor meer marktwerking en privatisering, terwijl andere partijen juist willen investeren in de publieke zorg.
Slide 7 - Slide
Laat de leerlingen zien dat er verschillende partijstandpunten zijn over de zorg, en dat deze standpunten vaak gebaseerd zijn op politieke ideologieën.
Partijprogramma's
Als je wilt weten wat de verschillende politieke partijen vinden van de zorg, kun je hun partijprogramma's raadplegen. Hierin staan vaak concrete plannen en standpunten over de zorg.
Slide 8 - Slide
Laat de leerlingen zien hoe ze de partijprogramma's kunnen raadplegen en waarom dit belangrijk is als ze willen weten wat de verschillende partijen vinden van de zorg.
Discussie
Laat de leerlingen in groepjes discussiëren over de vraag of de zorg in Nederland meer publiek of meer privaat zou moeten zijn. Laat ze argumenten bedenken voor beide standpunten.
Slide 9 - Slide
Geef de leerlingen ruimte om met elkaar in discussie te gaan en hun eigen standpunten te bepalen.
Debat
Laat de groepen tegenover elkaar staan en organiseer een debat waarin ze hun standpunten kunnen verdedigen. Geef de leerlingen de mogelijkheid om vragen te stellen aan de andere groep en hun eigen standpunten bij te stellen.
Slide 10 - Slide
Laat de leerlingen hun argumenten in de praktijk brengen door middel van een debat.
Conclusie
Bespreek met de leerlingen wat ze hebben geleerd over het socialisme en de zorg in Nederland. Welke standpunten zijn er en waarom? Hoe verhouden deze standpunten zich tot elkaar?
Slide 11 - Slide
Sluit de les af door de belangrijkste punten nog eens samen te vatten en de leerlingen te laten reflecteren op wat ze hebben geleerd.
Bronnen
Laat de leerlingen zien welke bronnen ze kunnen raadplegen als ze meer willen weten over het socialisme en de zorg in Nederland. Bijvoorbeeld partijprogramma's, nieuwsartikelen en wetenschappelijke publicaties.
Slide 12 - Slide
Geef de leerlingen de tools om zelfstandig verder te kunnen leren over dit onderwerp.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 13 - Open question
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 14 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 15 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.