Zorg en technologie, zoek de samenwerking

1 / 21
next
Slide 1: Slide
VerzorgingVerzorgendeMBOStudiejaar 3

This lesson contains 21 slides, with interactive quizzes, text slides and 6 videos.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Lesdoelen
  • Je kunt vertellen wat de invloed van technologie betekent voor het multidisciplinair samenwerken.
  • Je verwoord jouw mening over jouw rol als zorgprofessional in de samenwerking met andere professionals bij het gebruik van technologische oplossingen.
  • Je kent een aantal mogelijkheden van een VR-bril.

Slide 2 - Slide

Sofies leerhuis
Bespreek met een medestudent de volgende vragen:

  • Welke kansen herken jij voor het inzetten van technologie om multidisciplinaire samenwerking te verbeteren?
  • Denk na over de volgende situatie: “Je verleent zorg op afstand via een app bij een cliënt. Nu blijkt dat de telefoon niet meer werkt… Voor wie is dit een probleem en wat moet jij ermee?”


Slide 3 - Slide

Waar denk je aan bij een VR-bril?

Slide 4 - Mind map

7 voorbeelden van VR in de zorg
1. Contact onderhouden
Langdurig ziek thuis of in het ziekenhuis liggen is saai, zeker voor kinderen. Het is dan fijn om even in een andere omgeving te zijn, het liefst met vrienden. Met een VR-bril kan dat. Er wordt een mobiel camerasysteem geplaatst in bijvoorbeeld het klaslokaal, op het schoolplein of bij een vriendje thuis. Via de VR-bril kan een kind dan toch lessen volgen, met vriendjes spelen of mee naar iemands verjaardag

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

2. Pijnafleiding 
Bang voor de pijn van een dikke naald, de behandeling van een brandwond of een bezoek aan de tandarts? Een VR-bril kan voor afleiding zorgen. Door de bril is het bijvoorbeeld net alsof je in een onderwaterwereld bent, een wandeling door het bos maakt of geniet van het uitzicht bij een safaritocht. Omdat je door de bril niet ziet wat er in het echt gebeurt, neemt angst af en wordt minder pijn ervaren.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

3. Ontspanning
Er even tussenuit, naar het bos of strand: dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker als je ouder bent en te maken krijgt met beperkingen, chronische pijn of dementie. Dan ga je minder makkelijk op stap. Ga er dan virtueel ‘op uit’ met een VR-bril! Er zijn allerlei virtual reality-filmpjes waarbij het net lijkt alsof je door het bos loopt, een museum bezoekt of in je oude woonwijk bent. Je kunt even op stedenreis, op vakantie of naar het strand. Een fijne manier om te ontspannen en even aan de werkelijkheid te ontsnappen.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

4. Ervaren van een aandoening
Het is moeilijk om je voor te stellen wat iemand met dementie meemaakt. Verwarring, angst, verdriet, frustratie… dit kan hectisch zijn voor zowel patiënten als familie. Met een VR-dementiebril kun je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Tijdens een korte simulatie stap je in het leven van iemand met dementie en ineens lijkt niets meer logisch. Deze ervaring helpt om meer begrip te krijgen voor het gedrag van mensen met dementie.

Slide 11 - Slide

Hoe is het om een psychose te hebben? Dat is heel lastig uit te leggen. Je zou het eigenlijk zelf moeten ervaren. Dit kan met een speciale simulatie in virtual reality. In een kwartier tijd beleef je allerlei psychotische fenomenen, terwijl je tegelijkertijd een aantal uitdagingen in het dagelijks leven moet aangaan. Door zelf mee te maken hoe een psychose voelt, leer je beter begrijpen wat mensen met een echte psychose doormaken.

Slide 12 - Slide

5. Behandeling van angst
Als je een angststoornis hebt, wordt deze vaak behandeld met ‘exposure therapie’. Je wordt dan stapsgewijs blootgesteld aan datgene waar je bang voor bent. Een VR-bril kan daarbij helpen, door virtueel zo’n situatie te creëren. Het lijkt met de VR-bril dan bijvoorbeeld alsof je een vliegtuig instapt, als je last hebt van vliegangst. Of het lijkt alsof er een vogelspin op tafel loopt, als je last hebt van een spinnenfobie. Je kunt de bril elk moment afzetten als het te veel wordt.

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

6. Virtuele fysiotherapie 
Thuis je fysiotherapie-oefeningen bij nekklachten doen is lastig: je weet niet of je de bewegingen wel goed maakt en misschien is het een beetje saai. Met een VR-bril worden de oefeningen een spelletje en wordt het makkelijker om ze goed uit te voeren. De fysiotherapeut kan via een tablet de resultaten van je oefeningen zien en zo nodig de moeilijkheidsgraad van de oefeningen aanpassen. Zo boek je betere resultaten.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

7. Trauma behandeling
Traumabehandelingen worden vaak gedaan met EMDR. Bij deze therapie wordt je afgeleid met een taak, terwijl je een traumatische herinnering ophaalt. Dit helpt om het trauma te verminderen. Reguliere EMDR-sessies met een therapeut kunnen worden uitgebreid met virtuele sessies. Als cliënt kun je dan zelfstandig een VR-bril opzetten die de EMDR-sessie begeleidt. Door Virtual Reality toe te passen wordt de intensiteit van het behandeltraject vergroot en daarmee de voortgang van een cliënt versneld.

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Video

Hoe zou jij digitale communicatie in willen zetten voor de bewoners?

Slide 19 - Open question

Sommige zorgmedewerkers vinden zichzelf onhandig met internet en gebruiken Familienet of Skype niet. Wat vind jij daarvan?

Slide 20 - Open question

Vlog
Hoe ver zijn jullie met de vlog? 

Slide 21 - Slide