Casus HOVJ




                                                    CASUS Pauline
1 / 28
next
Slide 1: Slide
andersBeroepsopleiding

This lesson contains 28 slides, with text slides.

Items in this lesson




                                                    CASUS Pauline

Slide 1 - Slide


Naar aanleiding van een melding van burengerucht zijn twee verbalisanten in de noodhulpdienst vandaag omstreeks 05.00 uur gestuurd naar de woning Bloemstraat 6 te Apeldoorn. Om 05.20 uur zijn zij bij de woning. Ter plaatse wordt op de oprit voor deze woning, naast een auto waarvan de motor nog liep, een zwaargewonde vrouw aangetroffen. Beide verbalisanten herkennen de vrouw als zijnde Pauline Woltinga, uitbater van discotheek Danstime in Apeldoorn. De zwaargewonde vrouw heeft diverse verwondingen aan haar hoofd en is niet aanspreekbaar. Ze vertoont sporen van uitwendig geweld en wordt even later overgebracht naar het ziekenhuis. De auto, merk Renault, kenteken 7-HDS-51, staat op naam van P. Woltinga, adres Bloemstraat 6 te Apeldoorn. De verbalisanten hebben de motor van de auto afgezet en de contactsleutel verwijderd. Op de voordeur van de woning zien de verbalisanten bloedsporen. De deur van de woning staat open en in de hal zien zij ook bloedsporen. De verbalisanten hebben vervolgens de woning betreden.
Naar aanleiding van een melding van burengerucht zijn twee verbalisanten in de noodhulpdienst vandaag omstreeks 05:00 uur gestuurd naar de woning Bloemstraat 6 te Apeldoorn. Om 05:20 uur zijn zij bij de woning. Ter plaatse wordt op de oprit voor deze woning, naast een auto waarvan de motor nog liep, een zwaargewonde vrouw aangetroffen. Beide verbalisanten herkennen de vrouw als zijnde Pauline Woltinga, uitbater van discotheek Danstime in Apeldoorn. De zwaargewonde vrouw heeft diverse verwondingen aan haar hoofd en is niet aanspreekbaar. Ze vertoont sporen van uitwendig geweld en wordt even later overgebracht naar het ziekenhuis. De auto, merk Renault, kenteken 7-HDS-51, staat op naam van P. Woltinga, adres Bloemstraat 6 te Apeldoorn. De verbalisanten hebben de motor van de auto afgezet en de contactsleutel verwijderd. Op de voordeur van de woning zien de verbalisanten bloedsporen. De deur van de woning staat open en in de hal zien zij ook bloedsporen. De verbalisanten hebben vervolgens de woning betreden.

Slide 2 - Slide

Vraag 1




Beoordeel het binnentreden door de verbalisanten


Slide 3 - Slide

Vraag: Met welk doel naar binnen?

Hulpverlening: art. 3 Politiewet
Bevoegdheid binnentreden: art. 7 lid 2 Pw

Legitimeren: art. 1 lid 2 AWBI
Geen machtiging: art. 2 lid 3 AWBI
Verslag binnentreden: art. 10 AWBI

Aanhouden: art. 55 lid 2 Sv
Dus: machtiging tot binnentreden.

Slide 4 - Slide

In de woning treffen de verbalisanten in een van de slaapkamers een man in bed aan, met zijn kleding en schoenen aan. De man is wakker en de collega's vragen hem naar zijn identiteit. De man geeft hierop geen antwoord en de verbalisanten fouilleren hem om zijn identiteit te kunnen vaststellen, waarbij zijn telefoon in een broekzak wordt aangetroffen.

Slide 5 - Slide

Vraag 2





Beoordeel de fouillering.


Slide 6 - Slide

Vraag: is de man verdachte?

Verdachte: art. 27 Sv
Identiteitsfouillering: art. 55b Sv
staande gehouden of aangehouden verdachte?

welke strafbaar feit?

proportionaliteit ID fouillering?

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Link

De man geeft na aantreffen van de telefoon op te zijn Theo de Vries, wonende te Apeldoorn, Beukstraat 9. Hij verklaart vervolgens ongevraagd sinds twee jaar een relatie te hebben met Pauline Woltinga. Beide zijn eigenaar van discotheek Danstime in Apeldoorn. Theo de Vries verklaart verder spontaan dat zijn vriendin Pauline Woltinga die ochtend omstreeks 04.00 uur thuis is gekomen en dat zij hierna ruzie kregen over de weekopbrengst van de discotheek. Na ongeveer 20 minuten zou volgens zijn verklaring Pauline de woning hebben verlaten om ergens anders te overnachten. Op de vloer van de woonkamer en op de stoel worden zichtbare bloedsporen aangetroffen en de salontafel ligt ondersteboven. Theo de Vries wordt aangehouden en door andere na de aanhouding ter plaatse gekomen collega's overgebracht naar het bureau. De verbalisanten die als eerste de woning betraden, zijn nog in de woning aanwezig.

Slide 9 - Slide

Vraag 3


De verdachte wordt aan u voorgeleid, beoordeel de aanhouding.


Slide 10 - Slide

Aanhouding: art. 53 Sv
Opsporingsambtenaar: 141 Sv
Heterdaad: 128 Sv
Verdachte: art. 27 Sv
Strafbare feit: mishandeling (art 300 / 302 Sr), poging doodslag (art. 287 jo 45 Sr)
Verklaring van rechten: art. 27 c Sv, art. 27 ca Sv, art. 28b Sv

Slide 11 - Slide

In de woonkamer treffen de verbalisanten naast de salontafel tussen een omgevallen vaas en lege glazen een zwart lederen handtas aan. De handtas zit met een rits dicht en wordt door een van de verbalisanten geopend. Hierin treft deze een mapje aan met autopapieren van de Renault en het rijbewijs van Pauline Woltinga. Verder ziet een verbalisant een contant geldbedrag in de tas van 3500 euro en een iets dat op een boekhouding van discotheek Danstime lijkt. De handtas wordt door de verbalisant in beslag genomen.

Slide 12 - Slide

Vraag 4


Beoordeel de inbeslagname van de tas. 

Slide 13 - Slide

De vraag is of de tas inzake de mishandeling vatbaar is.
Art. 96 Sv, art. 94 Sv

Welke waarheid moet worden gevonden met de ibn van de tas?

Tas geopend? onbevoegde doorzoeking van de woning. 

Eerst tas in beslag nemen en dan doorzoeken kan. Vraag is dan of de tas vatbaar is voor ibn. 

Waterdichte schotten: pv opmaken, ovj in kennis stellen over onrechtmatige zoeking en ibn. Ovj kan beslissen wat te doen met de ibn.

Slide 14 - Slide

U overweegt een doorzoeking ter inbeslagname en wil hiertoe contact leggen met de officier van justitie. U intrueert de verbalisanten in de woning te blijven en PD management toe te passen en niemand toe te laten in de woning.

Slide 15 - Slide

Vraag 5


Op welke bevoegheid kunnen de verbalisanten in de woning aanwezig blijven en kunnen ze de maatregelen toepassen.

Slide 16 - Slide

Bevriezingsbevoegdheid: art. 96 lid 2 Sv

In de afwachting van de komst van de RC (hovj belt met de OvJ over doorzoeking).

Bevoegdheid: opsporingsambtenaar

Slide 17 - Slide

De melder van het burengerucht blijkt Hanneke Peeters, wonende Bloemstraat 4 te Apeldoorn te zijn. Zij wordt als getuige gehoord en verklaart dat er sinds enkele weken regelmatig in de nachtelijke uren overlast is van de buren van Bloemstraat 6. Dit betreft geluisoverlast bestaande uit schelden en ruzie maken, Zij heeft hier al eerder melding van gemaakt bij de wijkagent. Aan de buitenzijde van de winkel van Hanneke Peeters, welke zich bevindt in hetzelfde pand als haar woning, hangen beveiligingscamera's welke mogelijk ook zicht hebben op de oprit van het perceel Bloemstraat 6. De verbalisanten van het opsporingsonderzoek willen de camerabeelden van de winkel van Hanneke Peeters gebruiken voor het opsporingsonderzoek.

Slide 18 - Slide

Vraag 6


Op welke wijze kunnen de camerabeelden worden verkregen?


Slide 19 - Slide

Camerabeelden: art. 126nd Sv
Verdenking: misdrijf art. 67 lid 1 Sv
Belang onderzoek (vraag, doel).
Vordering OvJ
Soort gegevens: historische, niet gevoelige gegevens
Schriftelijk of mondeling
Vordering niet aan verdachte
Art. 96a lid 3 Sv
Pv verdenking + pv aanvraag opmaken

Slide 20 - Slide

Nadat verdachte Theo de Vries wordt opgehouden voor onderzoek, weigert hij elke medewerking en beroept zich op zijn zwijgrecht. Bij zijn aanhouding is zijn smartphone aangetroffen. Het onderzoeksteam wil de telefoon onderzoeken om bewijs te verzamelen in het onderzoek naar de zware mishandeling van Pauline Woltinga.

Slide 21 - Slide

Vraag 7


Onder welke voorwaarden is onderzoek aan de smartphone mogelijk?


Slide 22 - Slide

Slide 23 - Link

Telefoon in beslag nemen. art. 96 Sv

Vatbaarheid is waarheidsvinding: omschrijven doel onderzoek in de telefoon (art. 94 Sv).

Smartphone arrest: beperkt de bevoegheid een telefoon doelloos te onderzoeken. Er dient een relatie te zijn tussen het strafbare feit en het onderzoek in de telefoon. Bv: onderzoeken met wie de verdachte contact heeft gehad kort na of voor het tijdstip van het misdrijf.
Algemene voorwaarde: dat er niet meer daneen beperkte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt gemaakt  door het onderzoek in de telefoon.

Slide 24 - Slide

De collega's van het cellencomplex bellen u met de mededeling dat de ingeslotene verdachte Theo de Vries in zijn cel helemaal aan het doordraaien is. Hij schreeuwt dat hij zichzelf iets gaat aandoen en bonkt herhaaldelijk met zijn hoofd op de WC pot en de celdeur. De collega's stellen voor de verdachte in cel met permanente camera-observatie te plaatsen.

Slide 25 - Slide

Vraag 8


Onder welke voorwaarden kan Theo in een observatiecel worden geplaatst?

Slide 26 - Slide

Permanente camera-observatie: art. 31 Ambtsinstructie.
Ingeslotene.

Ambtenaar met toestemming hovj.

Dreiging van gevaar voor het leven of de veiligheid van de betrokkene dat doorlopende controle ter afwending van dit gevaar noodzakelijk is.

Mededeling betrokkene.

Aantekening, vastlegging toezicht
Einde noodzaak/gevaar is einde plaatsing in observatie cel.

Slide 27 - Slide

Slide 28 - Slide