GSS1 T3 Week 2 | VS1 - Verspreiding van het christendom


Week 2 | VS1 - Verspreiding van het Christendom
1 / 12
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolmavoLeerjaar 1

This lesson contains 12 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 120 min

Items in this lesson


Week 2 | VS1 - Verspreiding van het Christendom

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Waar gaat deze module over?
Toen in 476 n Chr de laatste Romeinse keizer werd afgezet, begon er een nieuwe periode: de tijd van monniken en ridders. Het christendom groeide, de Islam ontstond en Karel de Grote bracht eenheid in het Frankische rijk. De periode duurde 500 jaar. Wat gebeurde er in deze tijd? Dat leer je in deze module. 

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Tijdvak 3
De tijd van monniken en ridders
500-1000 n. chr.
(vroege)Middeleeuwen
Wat zie je op de afbeelding?
Op de achtergrond een zuil uit de Romaanse kloostergang. Op de voorgrond een vroeg middeleeuwse ridderhelm.

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Christendom
Is..?
Het christendom is een religie gebaseerd op de leer en het leven van Jezus zoals beschreven in het Nieuwe Testament, het tweede gedeelte van de Bijbel, het heilige boek van de christenen. Centraal staan Jezus' onderwijzing en handelen, zijn kruisdood en zijn opstanding uit het graf.

Slide 4 - Slide

Toen er rond 500 na Christus een einde kwam aan het Romeinse rijk veranderde er ontzettend veel. Verschillende koningen en leiders vochten met elkaar om de macht. Veel van die leiders waren in de Romeinse tijd al christelijk geworden. De meesten besloten dat niet te veranderen. 

Er was dus continuïteit: het geloof bleef hetzelfde in Europa. Net als in de Romeinse tijd bleven er kerken waar de mensen naartoe gingen om te bidden. De paus bleef de leider van de kerk. Je kunt de paus op afbeeldingen uit die tijd altijd herkennen aan de pauselijke kroon (zie afbeelding hierboven). De bisschoppen, priesters, monniken en nonnen in heel Europa bleven trouw aan de paus, ook al hadden ze verschillende koningen gekregen.
De paus
Is..?
De paus is het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De benaming paus is afkomstig van het Oudgriekse: πάππας, pappas, papa, in de betekenis van vader.
Het embleem van het pausschap.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions


Bisschop
Is..?
Een bisschop (Grieks: ἐπίσκοπος, episkopos, letterlijk "op-zichter") is een geestelijke in de hiërarchie van verschillende christelijke kerken, die veelal aan het hoofd staat van een bisdom(Kerkprovincie).

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Priester
Is..?
Een priester is in religies zoals het boeddhisme en hindoeïsme een tussenpersoon tussen (de) God(en) en de (gelovige) mensen. 

In het christendom is een priester geen tussenpersoon maar een onderwijzer die onderwijs geeft over de betekenis van wat er in de Bijbel staat. Een priester is meestal een man, maar kan ook een vrouw (priesteres) zijn, afhankelijk van de voorschriften van de betreffende godsdienst.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Non(Zuster)
Is..?
Een religieuze, non of (klooster)zuster is een katholieke of orthodoxe vrouw die de kloostergeloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid heeft afgelegd om een religieus leven te leiden.

Sister Irene O’Connor is een non die een album heeft opgenomen.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions



Monnik
Is..?
Het woord monnik komt van het Griekse μοναχος (monachos), dat 'eenzaam' betekent en het woord μονος ("monos": alleen). Met de aanduiding monnik wordt in het christendom iemand bedoeld die omwille van het Koninkrijk Gods armoede, gehoorzaamheid en zuiverheid belooft.

Slide 9 - Slide

This item has no instructions


Klooster
Is..?
Een klooster (van het Latijnse claustrum, afgesloten ruimte) is een gebouw of een samenstel van gebouwen dat dient tot huisvesting van een groep van monniken, die zich uit de wereld heeft teruggetrokken om een godsdienstig leven te leiden.

Slide 10 - Slide

This item has no instructions



Kloosterleven
Is..?
Een monnik of non voelt zich geroepen zijn leven volledig te wijden aan het streven naar christelijke volmaaktheid. Hij/zij maakt zich zo veel mogelijk vrij van prikkels uit de wereld. Door de rust en regelmaat is het kloosterleven geschikt voor gebed en meditatie. 

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Slide 12 - Video

This item has no instructions