ALTIS = een geheugensteuntje voor de wondanamnese
Externe factoren die negatief effect hebben op de wondgenezing
Wondinfectie: Alle wonden bevatten bacteriën. Dit is niet altijd van invloed op de wondgenezing. Het relatieve aantal micro-organismen en hun pathogeniteit, gecombineerd met de reactie van de gastheer (patiënt) én onderliggend lijden bepalen wanneer wonden geïnfecteerd zijn en tekenen van vertraagde wondgenezing vertonen.
Een wondinfectie wordt gediagnosticeerd op basis van de klinische verschijnselen. Rondom de wond zijn minimaal twee van de volgende verschijnselen te vinden: roodheid, zwelling, warmte, pijn en daarbij eventueel productie van purulent vocht. Er wordt geadviseerd een wondkweek af te nemen alvorens te starten met antibiotica. De arts bepaalt of een patiënt orale of parenterale antibiotica krijgt.
Roken: Vermindert de bloedtoevoer naar de extremiteiten en verlaagt de temperatuur in de tenen. Het roken van een sigaret kan spasme van de arteriën geven, wat leidt tot verminderde bloedtoevoer die een uur (of langer) aanhoudt. Roken zorgt voor vaatvernauwing en een hoger risico op trombus vorming.
Medicijngebruik: bij medicijngebruik is het van belang om na te gaan of de gebruikte medicatie ook eventueel een nadelige invloed heeft op de wondgenezing. Bekende medicatie die een nadelige invloed hebben zijn: immunosuppressiva (onderdrukken het immuunsysteem), cytostatica (hebben invloed op snelgroeiende cellen). Corticosteroïden, anticoagulantia.
Radiotherapie: Huidreactie en wonden ten gevolge van de bestraling ontstaan doordat de straling ook het gezonde weefsel raakt. De aangetaste cel verliest het vermogen zich te delen. Na ongeveer 7 tot 10 dagen na het beëindigen van radiotherapie kan de huid zich weer herstellen.
Psychosociale factoren: zoals persoonlijkheidskenmerken, de wijze van omgang met de wond en familiaire achtergronden, kunnen de wondgenezing beïnvloeden. Mensen met chronische wonden draaien vaak hun dag- en nachtritme om, omdat zij ‘s nachts meer pijn ervaren dan overdag. Dat is van invloed op de cortisolspiegel en daarmee op de wondgenezing.
Voeding: het proces van het opnemen van koolhydraten, eiwitten, vetten vitaminen, mineralen en vocht in voldoende hoeveelheden om te voldoen aan de voedingsbehoeften. Zowel slechte voedselinname als een slechte voedingstoestand staan in relatie met de ontwikkeling van decubitus en een tragere wondgenezing. Voedingsdeficiënties beïnvloeden de genezing van decubitus.
Druk: Druk is een van de belangrijkste oorzaken in samenhang met schuifkrachten voor het ontstaan van decubitus.